Siirry pääsisältöön

Andrew Taylor: Kirjat jotka muuttivat maailmaa

"Raamatun vaikutusta on vaikea liioitella. Vanha testamentti muodostaa juutalaisuuden ja juutalaisen identiteetin ytimen; Uusi testamentti on kristinuskon keskeisin teksti sekä yli kahdentuhannen vuoden ajan länsimaiden historian, yhteiskunnan ja kulttuurin pohjana toimineen uskonjärjestelmän perusta."


Andrew Taylor: Kirjat jotka muuttivat maailmaa
(Ajatus Kirjat 2010)
Englanninkielinen alkuteos
Books That Changed The World 2008
Suomentanut Simo Liikanen
341 sivua
Andrew Taylor esittelee teoksessaan viisikymmentä kirjaa, jotka ovat hänen mukaansa muuttaneet maailmaa. Kirjan Johdanto-luvussa hän puolustaa tekemiään valintojalla toteamalla, että monen mielestä esimerkiksi Thomas Moren Utopia kuuluisi teokseen, mutta sitä ei kuitenkaan löydy. Miksi?
Vastauksena on, että jokainen luettelo on subjektiivinen. Nämä kirjat ovat omilla tavoillaan muuttaneet minun maailmaani - mutta uskon, että niiden voidaan osoittaa muuttaneen maailmaa tavalla tai toisella myös miljoonien muiden kohdalla.
Taylor esitteleekin kirjassaan teoksia, jotka eittämättä kuuluvat maailmaa muuttaneiden kirjojen listalle. Esimerkiksi Raamatun (100-luku eKr. - 100-luku jKr.) ja Koraanin (600-luku) vaikutuksia ei voi varmasti kieltää, niin suuresti ne ovat vaikuttaneet kokonaisiin yhteiskuntiin. Mutta miksi kirjaan on otettu mukaan Englannin kielen sanakirja, Tuhannen ja yhden yön tarinoita tai puhelinluettelo?

Kirja rakentuu siten, että jokaisen teoksen kohdalla on kirjan esittely ja perustelu, miksi kirjan ajatellaan muuttaneen maailmaa. Lopussa on elämänkertatietoa kirjailijasta. Englannin kielen sanakirjan (1755) valinta perustellaan sillä, että kirja "tarjosi lähtökohdan laajakantoiselle, monimutkaiselle ja tieteelliselle kielen tutkimukselle". Tuhannen ja yhden yön tarinoiden (1885) tarkoituksena oli aikanaan parantaa eurooppalaisten käsitystä islamin kulttuurista - mutta kävikin päinvastoin. Puhelinluettelo (New Haven District Telephone Company 1878) oli merkittävä innovaatio siksi, koska sen antoi lähes kaikille mahdollisuuden saada yhteyden melkeinpä kehen tahansa.

Kiinnostavimpia lukuja ainakin minun mielestäni ovat ne, joissa esitellään itselle tuttu kirja. Esimerkiksi Jane Austenin Ylpeys ja ennakkoluulo (1813) on mukana, koska se on ensimmäinen todella nykyaikaisen tuntuinen romaani ja se auttoi koko romaanikirjallisuuden genren nostamista sosiaalisesti hyväksyttyyn kirjallisuuteen. (Maria kirjoittaa blogissaan romaanin uudesta suomennoksesta.) Charles Dickensin Joululaulu (1843) puolestaan antoi mallin joulunvieton perinteille ja Harry Potter ja viisasten kivi (1997) aloitti modernin ajan suurimman kirjankustannussensaation ja muutti kokonaisen sukupolven lukutottumuksia. (Katri on kirjoittanut Harry Potter -kirjasarjan aloitusosasta melko hiljattain.)

Näiden mainitsemieni esimerkkien lisäksi Taylorin teoksessa esitellään 42 muuta kirjaa. Kirjojen ystävälle teos tarjoaa siis monta kiinnostavaa kuvausta maailmaa muuttaneista kirjoista.

Kommentit

 1. Tämä tekee mieli saada itselle. Melkeinpä luulen, että asioin seuraavaksi adlibris-verkkokaupassa.
  Niin, harvoin tulee ajatelleeksi puhelinluettelon merkitystä. Se oli kauan tärkeä viestinnän apuväline, mutta ei ole enää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, tämä olisi hyvä omistaa. Minä lainasin kirjan kirjastosta mutta teoksen pariin olisi mukava aina aika ajoin palata.

   Eipä nykyään tule enää puhelinluetteloa selailtua. Sehän on kooltaankin vain murto-osa siitä, mitä joskus oli.

   Poista
 2. Miten mulla nyt tuli sellanen olo, että haluaisin kiistellä tämän Taylorin kanssa hänen valinnoistaan. :) No, raamatun asemaa en kyllä kyseenalaista. Jonna, oliko tässä kuinka monta naisten kirjoittamaa kirjaa mainittu? Austen? George Eliot?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo äkkiä tulee mieleen vastaväitteitä. :)
   Ehdin tänään palauttaa kirjan kirjastoon, joten ihan tarkkaa vastausta en pysty kysymykseesi enää antamaan. Mutta kuten arvata saattaa, miesten kirjoittama kirjallisuus jyrää. Naisista mainittiin ainakin Austen, J. K. Rowling ja Simone de Beauvoir.

   Poista
  2. De Beauvoir oli varmaan mukana "Toisen sukupuolen" tähden. Pahaa ironiaa!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine.
Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?"


Kristin Hannahin romaani Satakieli tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti.

Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaakseen vallitsevaa yhteiskunnallista tilaa.

Tarina sijoittuu kahdelle aikatasolle. Liikkeelle lähdetään vuodesta 1995, kun Vi…

Alex Michaelides: Hiljainen potilas

"Alician asianajaja oli niin ikään paikalla, mutta Alicia pysyi vaiti koko tapaamisen ajan. Silloin tällöin hänen kalvakat huulensa värähtelivät, mutta ääntä ei kuulunut. Hän ei vastannut ainoaankaan kuulustelijan esittämään kysymykseen eikä sanonut mitään edes siinä vaiheessa, kun tämä syytti häntä Gabrielin murhasta ja määräsi hänet pidätettäväksi. Alicia ei suostunut sen enempää kiistämään kuin myöntämäänkään syyllisyyttään.
Hän ei puhunut enää koskaan."

Hiljainen potilas kertoo nimensä mukaisesti hiljaisesta potilaasta. Hän ei ole pelkästään hiljainen vaan lähes täysin eristäytynyt muista ja oikeastaan kaiken vuorovaikutuksen ulottumattomissa.

Hiljainen potilas on Alicia Berenson. Hän on taiteilija ja murhaaja, joka ampui raa'asti aviomiehensä ja vaikeni sen jälkeen. Yleisen mielipiteen tuomitsema nainen näyttäytyy tarinassa monenlaisessa valossa: jonkun mielestä hän on väkivaltainen ja arvaamaton, jonkun mielestä herkkä ja kykenemätön tappamaan ketään. Mikä on totuus?