Siirry pääsisältöön

Maaliskuun luetut


Jälleen takana on upea lukukuukausi. Olen nähnyt kaksi kuuta, vaeltanut metsässä ja käynyt Islannissa. Olen ihmetellyt rajoja rikkovia äitejä ja juhlistanut Minna Canthin päivää ja 170-vuotisjuhlavuotta niin sarjakuvan kuin näytelmän jos toisenkin parissa. Tove Janssonin juhlavuoden kunniaksi piipahdin taas Muumilaaksossa.


Kirjakuukauden yhteinen nimittäjä on ollut menetys. Lukemissani kirjoissa on menetetty veljiäisä, unelma omasta lapsesta, hyvä elämä ja kokonainen perhe. Jotain menetetään myös sadussa, joka viehätti niin minua kuin perheemme 11-vuotiastakin.

Maaliskuu on antanut minulle paljon, sillä olen saanut lukea paljon ja upeita kirjoja, jotka ovat jääneet mieleen. Kuukauden aikana olen lukenut useita uutuusromaaneja, joiden perusteella näyttää siltä, että tästä on kaiken kaikkiaan tulossa loistava kirjavuosi.

Haasteista sen verran, että Ihminen sodassa -lukuhaaste on edennyt yhden kokonaisen ja yhden kolmasosan verran. Runohaaste 2014 eteni yhdellä teoksella ja omaa kirjahyllyä sain luettua selättämällä molemmat maaliskuulle asettamani kirjat. Viime viikolla vietin lisäksi Blogien lastenkirjaviikkoa 2014 kertomalla perheemme suosituista lastenkirjoista, lapsuuteni rakkaasta kirjastaperheemme lukuhetkestä ja kirjasta, jonka näimme myös lastenoopperana.

Huhtikuussa on tarkoitus lukea uutuusromaaneja sen verran, kuin kirjoja käsiini saan - ainakin Nura Farahin Aavikon tyttäret on odottamassa lukemistaan. Lisäksi luvassa on Ihminen sodassa -haasteeseen ainakin yhden kolmasosan verran täydennystä, kun Täällä Pohjantähden alla tulee päätökseensä. Varmasti tuohon haasteeseen tulee muutakin luettua. Myös runohaastetta ja oman kirjahyllyn kaivelua aion jatkaa, ja maaliskuussa lepäämässä ollut Vive la France! -haaste saa jatkoa. Upeiden naiskirjailijoiden, Minna Canthin ja Tove Janssonin, juhlavuotta on tarkoitus niin ikään jatkaa myös huhtikuussa.

Maaliskuussa luin yhteensä 27 teosta. Joukkoon mahtui kolme sarjakuvateosta, kolme lastenkirjaa, kaksi novellikokoelmaa, 12 romaania, yksi runokokoelma, kaksi näytelmää, kaksi humoristista kuvateosta ja kaksi tietokirjaa. Koska olen vauvan kanssa kotona, ehdin lukea paljon, paljon enemmän kuin "normaalisti", ja tätä aikaa tulen varmasti myöhemmin kaipaamaan.

Kommentit

  1. 27 luettua kirjaa kuukaudessa on pelkkä haave minulle. Tai sitten pitäisi unohtaa kaikki 150 sivua paksummat. :) Hieno saldo!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Tuossa joukossa on toki ohuitakin kirjoja, romaaneja on itse asiassa alle puolet. Tämä elämänvaihe on nyt ihmeellisen ihana, kun aikaa lukemiseen on niin paljon. Luen melkein kaiken ajan, kun vauva nukkuu, ja iltaisin tulee usein luettua sen sijaan, että katsoisin televisiota.
      Jossain vaiheessa lukuaika ja -into varmasti vähenevät, mutta nyt nautin tästä ajasta. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Nguyễn Phan Quế Mai: Vuorten laulu

Kuunnellessani sinä yönä Đat-enon tarinaa tajusin, miten hirvittävä asia sota oli. Sen osalliset joko kuolivat tai menettivät osan sielustaan niin, etteivät enää koskaan tunteneet itseään kokonaisiksi. Nguy ễ n Phan Qu ế  Mai: Vuorten laulu Sitruuna 2022 englanninkielinen alkuteos The Mountains Sing suomentanut Elina Salonen 349 sivua Vuorten laulun mukana tulee matkanneeksi nykyajasta menneisyyteen. Romaani avaa 1900-luvun jälkipuoliskoa vietnamilaisten näkökulmasta, kun isoäiti kertoo H ươ ngille, lapsenlapselleen, elämäntarinaansa. Isoäiti  Diệu Lan  on eräänlainen suvun keskushahmo, joka pitää lankoja käsissään kriisistä toiseen siinä määrin kuin kykenee. Kriisejä nimittäin riittää. Jo kommunistinen vallankumous ajaa perheen ahtaalle, ja kun maanomistajat rinnastetaan riistäjiin, joutuu Diệu Lan pakenemaan lastensa kanssa kauas kotoaan. Pakomatkalla hän joutuu tekemään vaikeita ratkaisuja, mutta silti hän odottaa saavansa koota perheensä luokseen sitten, kun ajat ovat suotuisammat