Siirry pääsisältöön

Laura Lähteenmäki: Ikkunat yöhön

"Jokin ajoi häntä. Se istui rinnan päällä ja hievahti vain hieman, kun hän liikkui. Lakanat kahisivat, Niityn lakanat ja hänen omansa, Tampereelta tuodut. Niiden päärmeissä kuulsivat hänen nimikirjaimensa ja vaivalla tehdyt pitsit."
Laura Lähteenmäki: Ikkunat yöhön
(WSOY 2014)
269 sivua
Laura Lähteenmäen romaanin Ikkunat yöhön päähenkilöt ovat naisia. Tarinaa kerrotaan pääasiassa Elsin, Hannan, Astan ja Teresan näkökulmista, ja miehet saavat tyytyä sivurooleihin. Miehistä oman näkökulmansa saa kuuluviin vain Jukka, jolla on tärkeä tehtävä tapahtumien kulussa.

Elsi on sodanjälkeisessä ajassa Niityn nuori emäntä. Tiuhaan tahtiin syntyneitä lapsia on kolme, eikä Elsi saa nukuttua öisin. Valo ja värit ovat kadonneet, on vain joku hatara muisto onnellisuudesta, jota joskus tunsi.
Hän olisi halunnut raapia valon esiin mutta ei tiennyt minne olisi iskenyt kyntensä.
Nykyajassa Hanna tulee poikansa Niklaksen kanssa Niittyyn, äitinsä kotitaloon, viikonloppuisin ja lomilla. Siellä hän pääsee irti työasioista ja kodin ongelmista. Niittyä hallinnoi kuitenkin äidin sisko Asta, joka ei pidä Hannasta tai tämän pojasta. Itse asiassa hän ei tunnu pitävän kenestäkään, ellei hänen omaa poikaansa Roopea lasketa.
Pari kesää sitten Hanna kysyi, voisiko aidasta kaataa pari puuta, koska ne voisivat kaatua auton tai pojan päälle. Että hän nauroi likalle! Miksi hän välittäisi Hannan hienoista autoista tai nulikasta, kun ei ollut välittänyt Hannasta ja Riikastakaan? Ja tuskin yksikään kuusi ehtisi kaatua pojan päälle, silloin harvoin kun likka toi paskahousunsa tänne.
Riikka on Hannan lapseton sisar, runoilija, joka ei tunnu oikein löytävän paikkaansa ihmisten joukosta. Hän kärsii luomisen tuskasta, hän vihaa ja kokee huonommuutta suhteessa muihin ja kirjoittaa päällekäyvää runoutta.

Teresa on naisjoukosta ainoa, joka ei ole sukua. Hän on sidoksissa Niittyyn poikaystävänsä Roopen kautta, ja ensimmäisellä vierailullaan sukutilalle hän aistii, että talossa on jotain outoa.
Talossa oli huono henki. Se ei ollut vain alakuloinen ja viileä vaan myös vihamielinen.
Niitystä muodostuu paikka, johon kaikki nivoutuu. Vuosikymmenten takaiset tapahtumat kietoutuvat puhumattomuuteen ja vihaan, mistä seuraa kuin kirous, jota ei onnistuta purkamaan. Tekemisistä ja tekemättä jättämisistä muodostuu tragedioita ja kipua, ja menneisyys tuntuu olevan lähes kaikkien kohdalla enemmän läsnä kuin nykyisyys.

Romaanissa ihmisten pimeät puolet nousevat voimalla esille. Niityn synkkyys on ihmisten valottomuutta, ja kokonaisuudesta muodostuu vaikuttava sukutarina. Esimerkiksi Elsin masennusta Laura Lähteenmäki kuvaa hyvin vahvasti.
Hän halusi heittää vauvan luotaan, antaa sen kieriä sängystä ja kopsahtaa lattialle. Hän vihasi sitä, ja silti hänen piti järjestää sille juhlat.
Olen muutamaan kertaan aiemmin todennut, että en ole vaihtuvien aikatasojen ja näkökulmien varaukseton ystävä. Alkuun minun olikin tätä kirjaa lukiessa vaikea pysyä perillä, kuka on kuka ja miten sidoksissa kehenkin. Mietin jopa jonkinlaisen henkilökartan tekemistä, sillä koin rasittavana sen, että näkökulman vaihduttua jouduin palauttamaan mieleen, missä mennään. Mutta kun henkilögalleriaan pääsi sisälle, tarina kyllä pysyi koossa, tosin aivan kaikkia näkökulmia ei mielestäni välttämättä olisi tarvittu. Imua kertomukseen löytyi heti prologista lähtien, ja ajoittain minun oli vaikea laskea kirjaa käsistäni. Ikkunat yöhön on vaikuttava ja psykologisesti vakuuttava romaani, joka kannattaa lukea.

Ikkunat yöhön -romaanista on kirjoitettu paljon, ainakin seuraavissa blogeissa: Sinisen linnan kirjasto, Kirjasähkökäyrä,  LukuisaKirjainten virrassa, Mari A:n kirjablogiKulttuuri kukoistaaJärjellä ja tunteellaKirjabrunssi, Eniten minua kiinnostaa tie ja Kirjava kammari.

Minulla on sattumalta kaksi kappaletta tätä romaania. Siksi asetan tuon lukemattoman kappaleen nyt arvottavaksi. Osallistuminen on helppoa: Mukaan pääset kommentoimalla tätä postausta. Toisen arvan saat olemalla lukijani tai kirjautumalla sellaiseksi. Arvontaan ehtii osallistua vielä vappuna 1.5., tulokset julkistan 2.5.

Kommentit

 1. Tämä oli minulla jo kerran lainassa kirjastosta, mutta en ehtinyt edes aloittaa kirjaa kuukaudessa, koska oli niin paljon muutakin luettavaa. Kirja kiinnostaa silti edelleen, joten osallistun kahdella arvalla. :)

  VastaaPoista
 2. Kiinnostaa, kahdella arvalla siis mukaan. :)

  VastaaPoista
 3. Mulla on tämä kirjastossa varauksessa, tällä hetkellä olen about sijalla 80. Joten yritän onneani tätä kautta.

  On muuten vaikka kuinka mones kerta Jonna, kun kirjoitat kirjasta, jota minä vasta odottelen saavani käsiini ja sen vuoksi en voi valitettavasti kovin tarkasti lukea, mitä olet kirjoittanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen huomannut, että kirjavalikoimamme on aika samantyyppinen. :)

   Olet yhdellä arvalla mukana arvonnassa!

   Poista
 4. Oih, tämä kuulostaa kyllä kiinnostavalta. Itse olen aikatasojen ja näkökulmavaihteluiden ylin ystävä. Osallistun kahdella arvalla. :)

  VastaaPoista
 5. Kirja oli todella mielenkiintoinen sukuselvitys. Luin kirjaston kirjan, joten voisin ottaa kirjan, sillä sen voi lukea myöhemmin uudestaan.
  Kahdella mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä todella on kirja, jonka pariin voisi palata uudelleen. Olet kahdella arvalla mukana.

   Poista
 6. Vaikuttaa todella kiinnostavalta ja koukuttavalta. Mukana arvonnassa kahdella arvalla.

  VastaaPoista
 7. Tykkään lukea sukupolviromaaneja, eikös tämä mitä suurimmin ole sellainen...
  Mukana yhdellä arvalla siis.
  flight(at)luukku(piste)com

  VastaaPoista
 8. Kahdella arvalla mukaan. Kuulostaa lukemisen arvoiselta :)

  VastaaPoista
 9. Vaikuttaapas mielenkiintoiselta kirjalta, sellaiselta josta voisin tykätä. Osallistun kahdella arvalla kiitos! :)

  VastaaPoista
 10. Voisin mieluusti lukea tuon. Osallistun kahdella kiitos! :)

  terveys1 (at) wippies.fi

  VastaaPoista
 11. Hyvät kirjat kiinnostaa aina! Mukana arvalla
  nellakos(at)gmail.com
  -Nellukka

  VastaaPoista
 12. Mukana arvonnassa yhdellä arvalla
  kristapasm(AT)gmail.com

  VastaaPoista
 13. Kirjahyllyssä on aina tilaa vielä yhdelle kirjalle ;) Osallistun arvontaan kahdella arvalla, kiitos!

  VastaaPoista
 14. Mukaan yhdellä arvalla, kuulostaa mielenkiintoiselle!
  ninuska76@luukku.com

  VastaaPoista
 15. Kahdella arvalla mukaan! Kiinnostaisi todella kovasti :)
  ilokseni@gmail.com

  VastaaPoista
 16. Kahdella arpasella mukana :-) Olisi kiva saada kesälomalle lukemista!

  jelena.nieminen@hotmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saapa nähdä, onko onni jälleen sinulle suosiollinen. :) Olet kahdella arvalla mukana!

   Poista
 17. Yhdellä arvalla mukana
  joszu94(at)hotmail.com

  VastaaPoista
 18. Yhdellä kokeillaan onnea :) lumikki1@luukku.com

  VastaaPoista
 19. Kiinnostavalta kirjalta vaikuttaa! Siispä kahdella arvalla minäkin mukaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että myös toista kummitusta kirja kiinnostaa. :) Olet kahdella arvalla mukana!

   Poista
 20. Kiinostavalta vaikuttaa kokeilen yhdellä arvalla.

  mariestrange(at)hotmail.com

  VastaaPoista
 21. Kirjauduin lukijaksesi, joten kahdella mukaan :)

  millanen2@gmail.com

  VastaaPoista
 22. Mielenkiintoinen kirja, olen arvalla mieluusti mukana minäkin vielä...
  teija(dot)lento(at)elisanet(dot)fi

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine.
Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?"


Kristin Hannahin romaani Satakieli tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti.

Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaakseen vallitsevaa yhteiskunnallista tilaa.

Tarina sijoittuu kahdelle aikatasolle. Liikkeelle lähdetään vuodesta 1995, kun Vi…

Alex Michaelides: Hiljainen potilas

"Alician asianajaja oli niin ikään paikalla, mutta Alicia pysyi vaiti koko tapaamisen ajan. Silloin tällöin hänen kalvakat huulensa värähtelivät, mutta ääntä ei kuulunut. Hän ei vastannut ainoaankaan kuulustelijan esittämään kysymykseen eikä sanonut mitään edes siinä vaiheessa, kun tämä syytti häntä Gabrielin murhasta ja määräsi hänet pidätettäväksi. Alicia ei suostunut sen enempää kiistämään kuin myöntämäänkään syyllisyyttään.
Hän ei puhunut enää koskaan."

Hiljainen potilas kertoo nimensä mukaisesti hiljaisesta potilaasta. Hän ei ole pelkästään hiljainen vaan lähes täysin eristäytynyt muista ja oikeastaan kaiken vuorovaikutuksen ulottumattomissa.

Hiljainen potilas on Alicia Berenson. Hän on taiteilija ja murhaaja, joka ampui raa'asti aviomiehensä ja vaikeni sen jälkeen. Yleisen mielipiteen tuomitsema nainen näyttäytyy tarinassa monenlaisessa valossa: jonkun mielestä hän on väkivaltainen ja arvaamaton, jonkun mielestä herkkä ja kykenemätön tappamaan ketään. Mikä on totuus?