Siirry pääsisältöön

Laura Lähteenmäki: Ikkunat yöhön

"Jokin ajoi häntä. Se istui rinnan päällä ja hievahti vain hieman, kun hän liikkui. Lakanat kahisivat, Niityn lakanat ja hänen omansa, Tampereelta tuodut. Niiden päärmeissä kuulsivat hänen nimikirjaimensa ja vaivalla tehdyt pitsit."
Laura Lähteenmäki: Ikkunat yöhön
(WSOY 2014)
269 sivua
Laura Lähteenmäen romaanin Ikkunat yöhön päähenkilöt ovat naisia. Tarinaa kerrotaan pääasiassa Elsin, Hannan, Astan ja Teresan näkökulmista, ja miehet saavat tyytyä sivurooleihin. Miehistä oman näkökulmansa saa kuuluviin vain Jukka, jolla on tärkeä tehtävä tapahtumien kulussa.

Elsi on sodanjälkeisessä ajassa Niityn nuori emäntä. Tiuhaan tahtiin syntyneitä lapsia on kolme, eikä Elsi saa nukuttua öisin. Valo ja värit ovat kadonneet, on vain joku hatara muisto onnellisuudesta, jota joskus tunsi.
Hän olisi halunnut raapia valon esiin mutta ei tiennyt minne olisi iskenyt kyntensä.
Nykyajassa Hanna tulee poikansa Niklaksen kanssa Niittyyn, äitinsä kotitaloon, viikonloppuisin ja lomilla. Siellä hän pääsee irti työasioista ja kodin ongelmista. Niittyä hallinnoi kuitenkin äidin sisko Asta, joka ei pidä Hannasta tai tämän pojasta. Itse asiassa hän ei tunnu pitävän kenestäkään, ellei hänen omaa poikaansa Roopea lasketa.
Pari kesää sitten Hanna kysyi, voisiko aidasta kaataa pari puuta, koska ne voisivat kaatua auton tai pojan päälle. Että hän nauroi likalle! Miksi hän välittäisi Hannan hienoista autoista tai nulikasta, kun ei ollut välittänyt Hannasta ja Riikastakaan? Ja tuskin yksikään kuusi ehtisi kaatua pojan päälle, silloin harvoin kun likka toi paskahousunsa tänne.
Riikka on Hannan lapseton sisar, runoilija, joka ei tunnu oikein löytävän paikkaansa ihmisten joukosta. Hän kärsii luomisen tuskasta, hän vihaa ja kokee huonommuutta suhteessa muihin ja kirjoittaa päällekäyvää runoutta.

Teresa on naisjoukosta ainoa, joka ei ole sukua. Hän on sidoksissa Niittyyn poikaystävänsä Roopen kautta, ja ensimmäisellä vierailullaan sukutilalle hän aistii, että talossa on jotain outoa.
Talossa oli huono henki. Se ei ollut vain alakuloinen ja viileä vaan myös vihamielinen.
Niitystä muodostuu paikka, johon kaikki nivoutuu. Vuosikymmenten takaiset tapahtumat kietoutuvat puhumattomuuteen ja vihaan, mistä seuraa kuin kirous, jota ei onnistuta purkamaan. Tekemisistä ja tekemättä jättämisistä muodostuu tragedioita ja kipua, ja menneisyys tuntuu olevan lähes kaikkien kohdalla enemmän läsnä kuin nykyisyys.

Romaanissa ihmisten pimeät puolet nousevat voimalla esille. Niityn synkkyys on ihmisten valottomuutta, ja kokonaisuudesta muodostuu vaikuttava sukutarina. Esimerkiksi Elsin masennusta Laura Lähteenmäki kuvaa hyvin vahvasti.
Hän halusi heittää vauvan luotaan, antaa sen kieriä sängystä ja kopsahtaa lattialle. Hän vihasi sitä, ja silti hänen piti järjestää sille juhlat.
Olen muutamaan kertaan aiemmin todennut, että en ole vaihtuvien aikatasojen ja näkökulmien varaukseton ystävä. Alkuun minun olikin tätä kirjaa lukiessa vaikea pysyä perillä, kuka on kuka ja miten sidoksissa kehenkin. Mietin jopa jonkinlaisen henkilökartan tekemistä, sillä koin rasittavana sen, että näkökulman vaihduttua jouduin palauttamaan mieleen, missä mennään. Mutta kun henkilögalleriaan pääsi sisälle, tarina kyllä pysyi koossa, tosin aivan kaikkia näkökulmia ei mielestäni välttämättä olisi tarvittu. Imua kertomukseen löytyi heti prologista lähtien, ja ajoittain minun oli vaikea laskea kirjaa käsistäni. Ikkunat yöhön on vaikuttava ja psykologisesti vakuuttava romaani, joka kannattaa lukea.

Ikkunat yöhön -romaanista on kirjoitettu paljon, ainakin seuraavissa blogeissa: Sinisen linnan kirjasto, Kirjasähkökäyrä,  LukuisaKirjainten virrassa, Mari A:n kirjablogiKulttuuri kukoistaaJärjellä ja tunteellaKirjabrunssi, Eniten minua kiinnostaa tie ja Kirjava kammari.

Minulla on sattumalta kaksi kappaletta tätä romaania. Siksi asetan tuon lukemattoman kappaleen nyt arvottavaksi. Osallistuminen on helppoa: Mukaan pääset kommentoimalla tätä postausta. Toisen arvan saat olemalla lukijani tai kirjautumalla sellaiseksi. Arvontaan ehtii osallistua vielä vappuna 1.5., tulokset julkistan 2.5.

Kommentit

 1. Tämä oli minulla jo kerran lainassa kirjastosta, mutta en ehtinyt edes aloittaa kirjaa kuukaudessa, koska oli niin paljon muutakin luettavaa. Kirja kiinnostaa silti edelleen, joten osallistun kahdella arvalla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, olet kahdella arvalla arvonnassa mukana. :)

   Poista
 2. Kiinnostaa, kahdella arvalla siis mukaan. :)

  VastaaPoista
 3. Mulla on tämä kirjastossa varauksessa, tällä hetkellä olen about sijalla 80. Joten yritän onneani tätä kautta.

  On muuten vaikka kuinka mones kerta Jonna, kun kirjoitat kirjasta, jota minä vasta odottelen saavani käsiini ja sen vuoksi en voi valitettavasti kovin tarkasti lukea, mitä olet kirjoittanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen huomannut, että kirjavalikoimamme on aika samantyyppinen. :)

   Olet yhdellä arvalla mukana arvonnassa!

   Poista
 4. Oih, tämä kuulostaa kyllä kiinnostavalta. Itse olen aikatasojen ja näkökulmavaihteluiden ylin ystävä. Osallistun kahdella arvalla. :)

  VastaaPoista
 5. Kirja oli todella mielenkiintoinen sukuselvitys. Luin kirjaston kirjan, joten voisin ottaa kirjan, sillä sen voi lukea myöhemmin uudestaan.
  Kahdella mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä todella on kirja, jonka pariin voisi palata uudelleen. Olet kahdella arvalla mukana.

   Poista
 6. Vaikuttaa todella kiinnostavalta ja koukuttavalta. Mukana arvonnassa kahdella arvalla.

  VastaaPoista
 7. Tykkään lukea sukupolviromaaneja, eikös tämä mitä suurimmin ole sellainen...
  Mukana yhdellä arvalla siis.
  flight(at)luukku(piste)com

  VastaaPoista
 8. Kahdella arvalla mukaan. Kuulostaa lukemisen arvoiselta :)

  VastaaPoista
 9. Vaikuttaapas mielenkiintoiselta kirjalta, sellaiselta josta voisin tykätä. Osallistun kahdella arvalla kiitos! :)

  VastaaPoista
 10. Voisin mieluusti lukea tuon. Osallistun kahdella kiitos! :)

  terveys1 (at) wippies.fi

  VastaaPoista
 11. Hyvät kirjat kiinnostaa aina! Mukana arvalla
  nellakos(at)gmail.com
  -Nellukka

  VastaaPoista
 12. Mukana arvonnassa yhdellä arvalla
  kristapasm(AT)gmail.com

  VastaaPoista
 13. Kirjahyllyssä on aina tilaa vielä yhdelle kirjalle ;) Osallistun arvontaan kahdella arvalla, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että tilaa löytyy. :) Olet mukana kahdella arvalla.

   Poista
 14. Mukaan yhdellä arvalla, kuulostaa mielenkiintoiselle!
  ninuska76@luukku.com

  VastaaPoista
 15. Kahdella arvalla mukaan! Kiinnostaisi todella kovasti :)
  ilokseni@gmail.com

  VastaaPoista
 16. Kahdella arpasella mukana :-) Olisi kiva saada kesälomalle lukemista!

  jelena.nieminen@hotmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saapa nähdä, onko onni jälleen sinulle suosiollinen. :) Olet kahdella arvalla mukana!

   Poista
 17. Yhdellä arvalla mukana
  joszu94(at)hotmail.com

  VastaaPoista
 18. Yhdellä kokeillaan onnea :) lumikki1@luukku.com

  VastaaPoista
 19. Kiinnostavalta kirjalta vaikuttaa! Siispä kahdella arvalla minäkin mukaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että myös toista kummitusta kirja kiinnostaa. :) Olet kahdella arvalla mukana!

   Poista
 20. Kiinostavalta vaikuttaa kokeilen yhdellä arvalla.

  mariestrange(at)hotmail.com

  VastaaPoista
 21. Kirjauduin lukijaksesi, joten kahdella mukaan :)

  millanen2@gmail.com

  VastaaPoista
 22. Mielenkiintoinen kirja, olen arvalla mieluusti mukana minäkin vielä...
  teija(dot)lento(at)elisanet(dot)fi

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on