Siirry pääsisältöön

Upea päivä Helsingissä

Pääsin eilen viettämään Helsingissä muutaman tunnin ihan omaa aikaa, ja käytin tuon ajan hyödykseni tehokkaasti. Ensin suuntasin Ateneumiin Tove Janssonin näyttelyä katsomaan.


Täytyy myöntää, että hämmästyin sitä, kuinka monipuolinen, lahjakas ja tuottelias kuvataiteilija Tove Jansson on ollut. Oli todella mielenkiintoista tutustua hänen tuotantoonsa, sillä se tuntuu kertovan hänestä myös ihmisenä hyvin paljon.


Olen säästänyt Tuula Karjalaisen Janssonista kirjoittamaa kirjaa ensi syksyyn, mutta nyt tuntuu, että näyttelystä olisi varmaan saanut irti enemmän, jos kirja olisi tullut luettua ensin. Näyttelyesitteestä ja näyttelytilojen tiedoista toki sai ensiapua tiedonnälkään.

Kortteja ja jääkaappimagneetti.
Ateneumin kaupan tarjotinvalikoimaa.

Ateneumista suuntasin Akateemiseen kirjakauppaan, jonne odotettiin saapuvaksi Jhumpa Lahiria. Ostin pokkarina hänen teoksensa Kaima, vaikka myös uutuusteos Tulvaniitty olisi ollut tarjolla. Sitä en kuitenkaan raaskinut nyt ostaa, koska hinta oli melko korkea.


Kirjailija Miina Supinen haastatteli Lahiria, joka kertoi uutuusteoksestaan ja sen synnystä. Kertomuksen taustalta löytyy tositarina kalkuttalaisista veljeksistä, jotka asuivat samalla asuinalueella Lahirin isoisän kanssa.

Romaanin kirjoittaminen kesti kuusitoista vuotta, eikä kirja päästä lukijaa helpolla. Silti aion ehdottomasti hankkia kirjan jossain vaiheessa luettavakseni, sillä tarina kuulostaa hyvin mielenkiintoiselta.

Jhumpa Lahiri Miina Supisen haastateltavana.

Tähän mennessä Jhumpa Lahiri on sijoittanut tarinansa Intiaan ja Yhdysvaltoihin, mutta nykyään hän asuu Roomassa. Miina Supinen kysyi, kirjoittaako Lahiri tulevaisuudessa Roomaan sijoittuvan tarinan, ja kirjailija vastasi, että se on hyvin mahdollista. Haastattelun jälkeen kirjailija signeerasi teoksiaan.


Upea, aurinkoinen päivä Helsingissä tarjosi kirjan ystävälle paljon!

Kommentit

 1. Tällainen olisi ihan unelmapäivä. Tove Jansson-näyttelyyn aion ehdottomasti käydä tutustumassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä ihana, virkistävä päivä. :) Janssonin näyttelystä jäi sellainen olo, että sen voisi kiertää uudelleenkin.

   Poista
 2. Sinullapa on tosiaan ollut mukava kirjallinen päivä. Minä kävin katsomassa Tove-näyttelyn maaliskuussa heti kun se oli auennut ja pidin aivan hurjasti. Saatanpa pistäytyä siellä vielä uudelleen kesän aikana, kuka tietää. Hieno ja tasapainoinen kokonaisuus, joka kattaa Janssonin koko uran upeasti.

  Minä olin kuuntelemassa Lahiria torstaina ja kiinnostuin myös uudesta kirjasta. Olen lukenut Tämä siunattu koti, joka jäi vahvasti mieleen. Nyt on kesken Kaima, josta pidän hurjasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Janssonin näyttely oli kyllä elämys, jonka voisi kokea uudelleenkin. Onneksi aikaa on syyskuulle saakka.

   Minä olen lukenut Lahirilta Tuoreen maan, ja nyt tosiaan Kaima odottaa lukuvuoroaan. Kiva kuulla, että pidät siitä!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on