Siirry pääsisältöön

Pirkko Soininen: Murretut päivät

"miten saan uuden muodon ja sulaudun toiseksi, elän mahdollisia elämiä, tuossa radanvarren talossa, jossa horsmat kurottuvat sisään ikkunoista, savupiippu lankeaa pihaan--"
(Runosta Miten saan uuden muodon ja sulaudun toiseksi)
Pirkko Soininen: Murretut päivät
(Kaarinan kaupunki 2013)
69 sivua
Pirkko Soinisen runokokoelma Murretut päivät on moderni ja kaunis. Runoissa luodaan kuvia hetkistä, tilanteista ja ihmisistä. Parhaimmillaan Soininen on mielestäni kuvatessaan jotain pysähtynyttä kohtaa, joka herää lukijan mielessä eloon, saa runon siivet. Näin tapahtuu esimerkiksi runossa Se on kahden ystävyksen jälleennäkeminen:
satoja miehiä sillalla, aurinko nojaa minareetin kylkeen
Bosporinsalmessa hyppivät delfiinit
Pirkko Soininen käyttää kieltä niin kauniisti, että runojen äärelle on jäätävä viipymään. Kielikuvat ovat ihastuttavia, ne herättävät ajatuksia ja tunnelmia, jotka lämmittävät jossain sisälläni.
Siihen asti maataan ja kuunnellaan, kuinka ruoho kasvaa. (Runosta Niin istumme iltaa)
Kaipaan kesää päästäkseni kuuntelemaan, kun ruoho kasvaa.
"Maa oksentaa kevään verso kerrallaan."
(Samannimisestä runosta)
Eniten ajatuksia minussa ehkä herätti runo Turhaan Te minua epäilette, jossa runon puhuja on käynyt kastelemassa kukkia, kun puhuttelun kohde on maannut sairaalassa. Puhuja toteaa, että turha häntä on epäillä toisen elämään murtautumisesta. Mutta kun käy toisen kotona, näkee välttämättä asujan elämää enemmän kuin ehkä tahtoisikaan. Mitä kotimme meistä kertovatkaan?

Kokoelman vuoropuheluissa muistetaan ja muistellaan, ollaan läsnä ja poissa, toisten kanssa ja yksin, koetaan tunteita.
Ihmiset ovat järjettömiä rakastaessaan, vailla järkeä vihatessaan. (Runosta Rotta kuljettaa kuolemaa helisevän kesän läpi)
Runoissa keskustelevat nuori tyttö ja kuoleva mies, ja kokoelmaan muodostuu kaari, jonka päässä puhutaan kuolemasta. Tunnelmat vaihtelevat melankoliasta iloon, mutta ylimmäiseksi jää kokemus jostain kauniista.

Myös Sara, Erja ja Leena ovat ihastuneet. Tällä kirjalla saan yhden suorituksen Saran runohaasteeseen.

Kommentit

 1. Hyvä Jonna ♥

  Hieno idea lisätä tuo kuva Pirkon upeaan tekstiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Leena! ♡ Pirkon tapa sanoa on upea. Ja nyt on juuri se aika, kun kevään etenemistä odottaa malttamattomana. ✿

   Poista
 2. OI, kuulostaa mielenkiintoiselta! Täytyy laittaa nimi muistiin. :)

  VastaaPoista
 3. Nyt kehtaan tänne kommentoidakin. Kiitos Jonna kauniista ja niin kovin positiivisesta arviostasi. On niin sykähdyttävää lukea, millaisia ajatuksia runot muissa herättävät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pirkko, kiitos sinulle kauniista runokokoelmasta. ♡

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on