Siirry pääsisältöön

Matti Rautiainen: Lallin perintö

"Surmapaikka oli koluttu ylösalaisin ja paikalla oli edelleen vartiointi. Pimeällä kujalla, jota valaisi vain kaksi seiniin kiinnitettyä katuvalaisinta, oli edelleen poliisivartio."
Matti Rautiainen: Lallin perintö
(Nordbooks 2013)
212 sivua
Jyväskyläläisen Matti Rautiaisen esikoisteoksen päähenkilö on rikostutkija Lassi Lehtiö, joka passitetaan pikakomennuksella Italian Orvietoon selvittämään suomalaismiehen kuolemaa. Turkulainen Jarl Mäklin on ollut historian opiskelijoiden Italian-matkan toisena vetäjänä ja tullut tapetuksi. Surmatun kädestä löytyy paperilappu, jossa viitataan Pyhään Henrikiin, jonka talonpoika Lalli tappoi legendan mukaan Suomessa lähes tuhat vuotta sitten. Pian selviää muitakin viittauksia aikoja sitten tapahtuneeseen piispan tappoon, ja Lassi Lehtiön ystävättären, historian lehtori Riitan, tiedoille on pian kysyntää.

Italiassa tehty surma ei jää ainoaksi, vaan henkirikokset jatkuvat Suomessa. Kirjassa liikutaan Kuopiosta Helsingin kautta Iisalmeen, Turusta riennetään Lappeenrantaan. Tutut suomalaiset maisemat miellyttävät lukijaa ja erityisesti Iisalmeen sijoittuva osuus tuntuu toimivalta.

Lopulta henkirikosten taustalta löytyy pitkäaikainen vyyhti, jonka loppuselvittelyssä on hieman haastavaa pysyä perillä. Vetävästi alkavassa tarinassa on kuitenkin hyvää imua, ja dekkarin lukee nopeasti.

Kirjassa minua vaivasi viimeistelemättömyyden tuntu: esimerkiksi lyöntivirheitä oli tekstiin jäänyt kovin paljon. Idea on kuitenkin toimiva. Lallin perintö on kiinnostava kokonaisuus, jossa historia ja kulttuuri kirjallisine viittauksineen nivoutuvat hienosti yhteen: legenda piispa Henrikin taposta saa pian rinnalleen esimerkiksi Mika Waltarin Turms, kuolemattoman ja antiikin eepoksen Odysseian. Hakematta mieleen tulee Dan Brownin Da Vinci -koodi, ja mielestäni on hieno oivallus tuoda kotimaamme historiasta esiin Lalli, jonka ristiriitainen hahmo tunnetaan laajalti ja joka sopii mainiosti myös dekkarin ainesosaksi.

Lallin perinnöstä kirjoitetaan myös seuraavissa blogeissa: Pois työpöydältä ja Taavan lukupäiväkirja.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on