Siirry pääsisältöön

Haastevastaus: Kirja ja kohtaaminen

Leena Lumi haastoi minut kertomaan kirjasta, joka on ollut minulle tärkeä tapaaminen. Alun perin haasteen on ideoinut Opuscolo. Kiitos haasteesta, tässä tuo kohtaaminen:

Sain 7-vuotissyntymäpäivänäni lahjaksi Anni Polvan kirjan Tiina, josta muodostui minulle todella tärkeä. Kun itse olin ujohko, hiljainen ja syrjäänvetäytyvä lukutoukka, oli Tiina jotain aivan muuta. Hän oli reipas, menevä, hieman kapinallinenkin. Tiinan paras ystävä oli naapurin Juha, ja minusta oli todella hienoa, että tytön paras kaveri oli poika.

Luulen, että Tiina vaikutti minuun lapsena todella paljon. Hän oli oikeudenmukainen ja hyväsydäminen, ja sellainen halusin minäkin hänen laillaan olla. Kovaa kolkuttava omatunto oli tuttu niin Tiinalle kuin minullekin.

Tunnistin Tiinassa myös halua rikkoa rajoja ja olla jotain muuta kuin perinteisen kiltti tyttö: rohkea ja puolensapitävä. Tiina esikuvanani opettelin minäkin rohkeutta ja puolieni pitämistä. Aivan ylilyönneittä en tästä selvinnyt, sillä joskus käyttelin sanansäilääni turhankin tehokkaasti ajatellen, että näin sanavalmis Tiina olisi varmasti toiminut.


Haastan mukaan seuraavat kanssabloggaajat:Ja säännöthän ovat seuraavat:

 • Kerro kirjasta, joka on ollut sinulle tärkeä tapaaminen. Ehkä kyseessä on kirja, jonka henkilöt ovat puhutelleet sinua lukijana tai jonka tapahtumat ovat saaneet sinua kulkemaan jonkin tärkeän matkan.
 • Kirjoita kohtaamisesta blogiisi.
 • Mainitse haasteen alkuperä tekstissä.
 • Haasta mukaan 3-6 bloggaajaa, joiden kohtaamistarinan haluaisit kuulla.

Kommentit

 1. Ihana kohtaamistarina. :) Olen harmitellut etten aikoinani löytänyt Tiina-kirjojen pariin mutta ehkäpä luen niitä pian yhdessä tyttäreni kanssa. Kiitos haasteesta, aloin heti pohtia haastevastausta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omat tyttäreni eivät ole Tiina-sarjaan tutustuneet, ja tuota tekstiä kirjoittaessani mietinkin, mahtaisiko Tiinan maailma heihin upota. Tiina-kirja on julkaistu ensimmäisen kerran jo vuonna 1956!
   Kiva sitten kuulla sinun kirjakohtaamisestasi. :)

   Poista
 2. Minullakin on lapsuusmuistoja Tiinasta. :) Kiitokset kivasta haasteesta!

  VastaaPoista
 3. Heh. Tunnistan niin itseni tuosta sun kuvauksesta. Olin kanssa Tiina-fani, jonkinlainen poikatyttö kun olin. Itse tein tuon kokeilun, että luin yhden Tiinan tyttärelleni, kun hän oli jotain 7-vuotias. Olin todella yllättynyt, että hän piti kirjasta hirmu paljon.

  Eilen muuten facebookista bongasin Tiina-uutuuden. Sen nimi oli "Tiina ja rollaattori" - eiköhön osteta? :) :) :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti, jos rollaattorissa on moottori! :)

   Hauskaa kuulla, että tyttäresi piti kirjasta. Minun lapseni eivät tosiaan ole Tiina-sarjaan tutustuneet, ja nyt oikeastaan aloin ihmetellä, miksen ole lapsuuteni tärkeää kirjaa heidän eteensä koskaan tuonut.

   Poista
 4. Kaikki Tiina-kirjat olen lukenut, paitsi en viimeisiä. Anni Polva oli ahkera kirjailija :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli todella ahkera! Muistelen joskus nähneeni tv-ohjelman, jossa kerrottiin juuri Anni Polvan urasta. Hän kirjoitti kirjojaan käsin, kyljellään maaten. Huikeaa!

   Poista
 5. Kiitos, että ehdit vastata haasteeseen♥

  Minä olen varmaan menettänyt jotain, kun en lukenut Tiina -kirjoja, mutta monet ystäväni lukivat. Uusien Tiinojen kannet ovat tosi kivannäköiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle Leena haasteesta. ♡ Tämä oli kiva, vaikka ensin ajattelin, etten keksi mitään. Sitten muistinkin helposti Tiinat. :)
   Minäkin ihastelin uusien Tiinojen kansia. Ne ovat ihanan nostalgisia.

   Poista
 6. Voi, Tiina oli ja on upea kirjahahmo. Pidin hänestä lapsena niinkuin sinäkin, huikea, omapäinen Tiina opetti paljon rohkeutta!

  Kiitokset haasteesta! Otan sen ilomielin vastaan! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunokirjallisuudella ja sen hahmoilla on kyllä mahtava voima.

   Ole hyvä! Innolla odotan haastevastaustasi! ♡

   Poista
 7. Minäkin pidin Tiinasta, luin lapsena niistä useita. Viime vuonna aloin uusintalukuna koko sarjan alusta alkaen, mutta viiden kirjan jälkeen jäin tauolle. Jatkan joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wau, olet uskaltanut tarttua Tiina-kirjoihin aikuisiällä. Minä en, sillä olen pelännyt, että rakkaan kirjasarjan tenho on kaikonnut.

   Poista
 8. Kiitos tästä ihanasta haasteesta. Vastasin siihen ja laitoin pallon eteenpäin: http://suketus.blogspot.fi/2014/04/tarkea-kirjallinen-kohtaaminen.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä onkin tosiaan ihana haaste! Kiva kun ehdit vastata, käynkin heti kurkkaamassa postauksesi. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on