Siirry pääsisältöön

Haastevastaus: Kirja ja kohtaaminen

Leena Lumi haastoi minut kertomaan kirjasta, joka on ollut minulle tärkeä tapaaminen. Alun perin haasteen on ideoinut Opuscolo. Kiitos haasteesta, tässä tuo kohtaaminen:

Sain 7-vuotissyntymäpäivänäni lahjaksi Anni Polvan kirjan Tiina, josta muodostui minulle todella tärkeä. Kun itse olin ujohko, hiljainen ja syrjäänvetäytyvä lukutoukka, oli Tiina jotain aivan muuta. Hän oli reipas, menevä, hieman kapinallinenkin. Tiinan paras ystävä oli naapurin Juha, ja minusta oli todella hienoa, että tytön paras kaveri oli poika.

Luulen, että Tiina vaikutti minuun lapsena todella paljon. Hän oli oikeudenmukainen ja hyväsydäminen, ja sellainen halusin minäkin hänen laillaan olla. Kovaa kolkuttava omatunto oli tuttu niin Tiinalle kuin minullekin.

Tunnistin Tiinassa myös halua rikkoa rajoja ja olla jotain muuta kuin perinteisen kiltti tyttö: rohkea ja puolensapitävä. Tiina esikuvanani opettelin minäkin rohkeutta ja puolieni pitämistä. Aivan ylilyönneittä en tästä selvinnyt, sillä joskus käyttelin sanansäilääni turhankin tehokkaasti ajatellen, että näin sanavalmis Tiina olisi varmasti toiminut.


Haastan mukaan seuraavat kanssabloggaajat:Ja säännöthän ovat seuraavat:

 • Kerro kirjasta, joka on ollut sinulle tärkeä tapaaminen. Ehkä kyseessä on kirja, jonka henkilöt ovat puhutelleet sinua lukijana tai jonka tapahtumat ovat saaneet sinua kulkemaan jonkin tärkeän matkan.
 • Kirjoita kohtaamisesta blogiisi.
 • Mainitse haasteen alkuperä tekstissä.
 • Haasta mukaan 3-6 bloggaajaa, joiden kohtaamistarinan haluaisit kuulla.

Kommentit

 1. Ihana kohtaamistarina. :) Olen harmitellut etten aikoinani löytänyt Tiina-kirjojen pariin mutta ehkäpä luen niitä pian yhdessä tyttäreni kanssa. Kiitos haasteesta, aloin heti pohtia haastevastausta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omat tyttäreni eivät ole Tiina-sarjaan tutustuneet, ja tuota tekstiä kirjoittaessani mietinkin, mahtaisiko Tiinan maailma heihin upota. Tiina-kirja on julkaistu ensimmäisen kerran jo vuonna 1956!
   Kiva sitten kuulla sinun kirjakohtaamisestasi. :)

   Poista
 2. Minullakin on lapsuusmuistoja Tiinasta. :) Kiitokset kivasta haasteesta!

  VastaaPoista
 3. Heh. Tunnistan niin itseni tuosta sun kuvauksesta. Olin kanssa Tiina-fani, jonkinlainen poikatyttö kun olin. Itse tein tuon kokeilun, että luin yhden Tiinan tyttärelleni, kun hän oli jotain 7-vuotias. Olin todella yllättynyt, että hän piti kirjasta hirmu paljon.

  Eilen muuten facebookista bongasin Tiina-uutuuden. Sen nimi oli "Tiina ja rollaattori" - eiköhön osteta? :) :) :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti, jos rollaattorissa on moottori! :)

   Hauskaa kuulla, että tyttäresi piti kirjasta. Minun lapseni eivät tosiaan ole Tiina-sarjaan tutustuneet, ja nyt oikeastaan aloin ihmetellä, miksen ole lapsuuteni tärkeää kirjaa heidän eteensä koskaan tuonut.

   Poista
 4. Kaikki Tiina-kirjat olen lukenut, paitsi en viimeisiä. Anni Polva oli ahkera kirjailija :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli todella ahkera! Muistelen joskus nähneeni tv-ohjelman, jossa kerrottiin juuri Anni Polvan urasta. Hän kirjoitti kirjojaan käsin, kyljellään maaten. Huikeaa!

   Poista
 5. Kiitos, että ehdit vastata haasteeseen♥

  Minä olen varmaan menettänyt jotain, kun en lukenut Tiina -kirjoja, mutta monet ystäväni lukivat. Uusien Tiinojen kannet ovat tosi kivannäköiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle Leena haasteesta. ♡ Tämä oli kiva, vaikka ensin ajattelin, etten keksi mitään. Sitten muistinkin helposti Tiinat. :)
   Minäkin ihastelin uusien Tiinojen kansia. Ne ovat ihanan nostalgisia.

   Poista
 6. Voi, Tiina oli ja on upea kirjahahmo. Pidin hänestä lapsena niinkuin sinäkin, huikea, omapäinen Tiina opetti paljon rohkeutta!

  Kiitokset haasteesta! Otan sen ilomielin vastaan! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunokirjallisuudella ja sen hahmoilla on kyllä mahtava voima.

   Ole hyvä! Innolla odotan haastevastaustasi! ♡

   Poista
 7. Minäkin pidin Tiinasta, luin lapsena niistä useita. Viime vuonna aloin uusintalukuna koko sarjan alusta alkaen, mutta viiden kirjan jälkeen jäin tauolle. Jatkan joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wau, olet uskaltanut tarttua Tiina-kirjoihin aikuisiällä. Minä en, sillä olen pelännyt, että rakkaan kirjasarjan tenho on kaikonnut.

   Poista
 8. Kiitos tästä ihanasta haasteesta. Vastasin siihen ja laitoin pallon eteenpäin: http://suketus.blogspot.fi/2014/04/tarkea-kirjallinen-kohtaaminen.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä onkin tosiaan ihana haaste! Kiva kun ehdit vastata, käynkin heti kurkkaamassa postauksesi. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mauri Kunnas: Hui kauhistus!

"- Äiti, minkä tähden me oikein kummittelemme? kysyy Hemppa.
- Jaa-a, luulenpa, että ihmisten elämä olisi aika tylsää ilman jännittäviä kummitusjuttuja."
Meillä on ollut tapana, että yritämme hankkia omaan kirjahyllyyn kirjat, joiden pohjalta tehdyt teatteri- tai muut esitykset olemme lasten kanssa nähneet. Esimerkiksi Fedja-setä, kissa ja koira sekä Ronja, ryövärintytär on nähty teatterissa. Tämän nyt esittelyssä olevan Hui Kauhistuksen! näimme lastenoopperana Savonlinnan oopperajuhlilla vuonna 2006. Hankin kirjan omaksi jo tuolloin, mutta koska se katosi, ostin tilalle uudemman painoksen pari vuotta sitten.

Hui Kauhistus! koostuu pienistä tarinoista, joissa käsitellään pelkoja sympaattisella tavalla. Esimerkiksi ensimmäisessä tarinassa, joka on nimeltään Kummitusten yö, esillä ovat Pippendorfin kartanon kummitukset, jotka valmistautuvat yötä varten. Äiti komentaa perhettään pukemaan ylle puhtaat lakanat, ja kummitteleminen on kuin mitä tahansa tavallista työtä.
Vaari vingutt…

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine.
Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?"


Kristin Hannahin romaani Satakieli tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti.

Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaakseen vallitsevaa yhteiskunnallista tilaa.

Tarina sijoittuu kahdelle aikatasolle. Liikkeelle lähdetään vuodesta 1995, kun Vi…