Siirry pääsisältöön

Haltiakuusen alla. Suomalaisia kirjailijakoteja

"Keskellä Kuopiota kauniissa korttelimuseossa on esillä Minna Canthin kuuluisa salonki, jossa kirjailija loi lähes koko kirjallisen tuotantonsa, johti kauppaliikettään ja suurta perhettään ja seurusteli lukuisten vieraidensa kanssa. Voi sanoa, että Minna Canthin salongissa tehtiin historiaa: siellä käytyjen keskustelujen ja tehtyjen suunnitelmien ansiosta syntyi monta kaunokirjallista teosta, kehitettiin tyttöjen koulutusta, parannettiin naisten ja köyhien asemaa sekä otettiin rohkeasti esille vaikeitakin ongelmia."
Anne Helttunen, Annamari Saure ja Jari Suominen:
Haltiakuusen alla. Suomalaisia kirjailijakoteja
(Avain 2013)
272 sivua
Haltiakuusen alla on jo ensisilmäyksellä kaunis kirja. Kirjan nimi on viehättävä ja etukannen kuva, jossa on Aino Kallaksen Tammin talo Hiidenmaalla, on kaunis. Kun kirjan avaa, vaikutelma vain vahvistuu. Runsas kuvitus täydentää kirjan tekstejä hienolla tavalla ja herättää halun päästä näkemään kirjassa kuvattuja paikkoja vaikkapa kesän lomamatkalla.

Kirjaa lukiessani tajusin, kuinka vähän olen suomalaisista kirjailijakodeista tiennyt. En esimerkiksi ollut lainkaan hahmottanut, että suhteellisen lähellä Jyväskylää, Hartolassa, on Itä-Hämeen museo, joka on kirjallisuudesta kiinnostuneen aarreaitta: Museosta löytyy Mika Waltarin huone, ja kesäisin saattaa päästä katsomaan Näsin mökkiä, jonka vinttihuoneessa syntyi Sinuhe egyptiläinen. Myös Maila Talvion työhuone löytyy museosta samanlaisena kuin se oli Talvion elinaikana Helsingissä. Uuno Kailaan muistohuone puolestaan kertoo runoilijan lapsuudesta ja elämästä.

Kirjassa kerrotaan Tove Jansson omasta Klovharu-saaresta.
Näin Tove Janssonin juhlavuonna kirjailija on hyvin ajankohtainen, ja olisikin hienoa päästä näkemään hänen saarensa Pellingissä. Ennen mökin rakentamissa Tove asui Klovharussa teltassa ja viimeisteli kirjaansa Muumipappa ja meri.
Saarella oli kylmää ja märkää, kaikki oli kuihtunutta. Oli autiota, rauhallista ja yksinäistä. Siellä Tove oli vapaa ja onnellinen. 
Kirjan lopussa on vinkkejä erilaisista turistikierroksista. Pirkanmaan kierroksen voi esimerkiksi aloittaa Urjalasta Väinö Linnan ja hänen kirjojensa maisemista. Lisäksi kirjasta löytyvät siinä esiteltyjen museoiden yhteystiedot.

Haltiakuusen alla on viehättävä ja antoisa kirja, jonka äärelle voi asettua aina vain uudelleen. Suomalaisista kirjailijoista kiinnostuneelle kirja tarjoaa paljon.

Olen yrittänyt tehdä kirjaostoksia hyvin harkiten, mutta tämän kirjan aion ehdottomasti hankkia itselleni omaksi. Uskon, että teoksesta on paljon iloa myöhemminkin, ja toivon voivani hyödyntää sitä kesälomamatkojen suunnittelemisen apuna.

Tästä upeasta kirjasta ovat kirjoittaneet myös Maria, Jonna, Jenni ja Leena.

Kommentit

 1. Tämä teos on vastaus kaipaukseen! Miten harvoin saammekaan tietoa kirjailijoidemme elämistä, siitä, mistä he ovat ponnistaneet, mistä luovuutensa ammentaneet. Kirja on myös visuaalisesti hyvin tyylikäs!

  VastaaPoista
 2. Uskaltaisin povata, että tämä teos kannattaa kyllä omaan hyllyynsä hankkia, jos siitä aikoo matkoille ideoita ottaa: en olisi lainkaan yllättynyt, jos tämä ainakin suurimpina sesonkeina olisi kirjastosta tiiviisti lainassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä: tämä on hyvä inspiraation lähde matkan suunnittelemiseen. Lisäksi tämä on sellainen teos, jonka pariin on mukava palata aina uudelleen.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on