Siirry pääsisältöön

Tove Jansson: Nukkekaappi

"Portaat olivat leveät ja katto oli tavattoman korkealla, miltei kuin kirkossa. Siellä ylhäällä tornirakennelman alla risteili monijäseninen puupalkkikuvio. Ilta oli lämmin ja kuistin koko pituudelta olivat ikkunat auki ja sumu leijaili sisään tyhjien pöytien yli."
(Novellista White Lady.)
Tove Jansson: Nukkekaappi
(WSOY 2008)
Ruotsinkielinen alkuteos
Dockskåpet och andra berättelser 1978
Suomentanut Eila Pennanen
168 sivua
Tove Janssonin novellikokoelma Nukkekaappi muodostuu kahdestatoista novellista. Tarinoissa tavataan esimerkiksi apina ja kuvanveistäjä, kadonnut käsitys ajasta ja havaijipaitainen Frans, jolla on lei kaulassa.

Kokoelman niminovelli Nukkekaappi on mielestäni yksi kiinnostavimmista. Siinä Erik ja Alexander jäävät eläkkeelle ja huomaavat, että on hankalaa olla yhdessä päiväkausia tekemättä mitään. Alexander alkaa täyttää tyhjää tilaa ryhtymällä rakentamaan nukkekaappia pienine kalusteineen. Projekti vie kodista yhä enemmän tilaa ja Erik jää sivuun, ellei Alexander välillä anna hänelle jotain pientä puuhaa, jota tehdessään hän voi auttaa nukkekaapin rakentamisessa. Sitten paikalle pitää kutsua Boy, joka osaa auttaa talon sähköistämisessä. Erik jää yhä enemmän syrjään, kun Alexander ja Boy uppoutuvat pienen talon rakentamiseen. Seuraa konflikti, ja lopulta nukkekaapista muodostuu tärkeä symboli.
Talvi jatkui ja Talo kohosi yhä korkeammaksi ja korkeammaksi. Alexander ja Boy olivat päässeet lyhdyn ohi ja rakensivat juuri torninhuippua. Siihen he olivat suunnitelleet pyörivän valonheittäjän. Joka ilta heidän Black and Deckerinsä kävi, kuului infernaalinen sähkösahojen ja porien ulvonta ja välillä makuuhuoneessa vallitsi äänetön hiljaisuus. Erik istui ja tuijotti tv:tä, ja joskus hän meni korttelin elokuvateatteriin.
Kiinnostava on myös novelli Muisto uudesta maasta, jossa Johanna joutuu vanhemman rooliin suhteessa sisariinsa. Sisarukset muuttavat Amerikkaan suuren siirtolaisaallon aikana ja isä antaa Johannan tehtäväksi huolehtia Siiristä ja Mailasta. Sen Johanna tekeekin, ja samalla hän yrittää pitää huolta, että yhteys entiseen kotimaahan säilyy.

Kokoelman viimeiset novellit Kukkalapsi ja Suuri matka ovat niin ikään mielenkiintoisia. Koen, että molemmissa on tietyllä tapaa kysymys itsenäisyydestä ja itsenäistymisestä. Kukkalapsen Flora on hemmoteltu lapsi, joka päätyy aikuisena naimisiin Amerikkaan. Kotimaahan palattuaan hän on yksin ja ihmeissään, kun entiset ystävyyssuhteetkin ovat olleet liian kauan telakalla. Jotenkin lapsenomaisen vastuuttomasti hän yrittää täyttää tyhjyyttä ympärillään. Suuren matkan Rosa taas suunnittelee matkoja niin äitinsä kuin Elenan kanssa mutta ei osaa tehdä päätöksiä. Rosa tarvitsee jonkun, joka päättää hänen puolestaan.

Tämä Tove Janssonin kokoelma on tyyliltään tuttua Janssonia. Monessa novellissa on läsnä jotain mystistä, vaikeasti selitettävää, asioita ei kerrota suoraan vaan lukijalle jätetään oivallettavaa. Ja oivalluksia syntyy, kun tekstien äärelle malttaa pysähtyä.

Jokke esittelee tekstissään kaikki kokoelman novellit, ja samoin tekee Katri, joka tuo pohdintoihinsa kiinnostavasti elämäkerrallista näkökulmaa. Morre ei pitänyt kokoelmasta lainkaan. Jenni luonnehtii Nukkekaappia oivaltavaksi ja ajattoman viisaaksi ja Mai suosittelee lukemaan teosta ajatuksen kanssa, novelli kerrallaan.
Edit: Lisätty puuttunut linkki.

Kommentit

  1. Novellit ovat kivoja, kun illalla nukkumaan mennessä ehtii lukemaan yhden tai kaksi novellia. Tämä novellikirja ei ollut helppo sulatella, vaan vaati sitä ajatusta mukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kokoelma sopi mielestäni hienosti juuri tuollaiseen hitaaseen lukemiseen, kuten postauksessasi suosittelitkin.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on