Siirry pääsisältöön

Tiina Hietikko-Hautala: Aaveiden Pohjanmaa

"Kartanon vaiheista voisi kirjoittaa jännityskertomuksen. Sen värikkääseen menneisyyteen heijastuvat niin historiamme merkkipaalut kuin ihmiselon kirjokin iloineen, suruineen ja traagisine käänteineen. Tuhannet kohtalot nivoutuvat talon tarinaan, eikä siksi olekaan yllätys, että paikka tunnetaan myös lukuisista kummituksistaan. Aaveet ja historia kulkevat käsi kädessä." (Grönvikin kartano, Mustasaari)
Tiina Hietikko-Hautala: Aaveiden Pohjanmaa
Kuvitus Suvi Kari
(Haamu 2013)
82 sivua
Aaveiden Pohjanmaa - kummitustarinoita mailta ja meriltä -teokseen on koottu aavetarinoita ja aavemaisia legendoja Pohjanmaalta. "Aaveisiin ei tarvitse uskoa nauttiakseen kummitustarinoista. Aavetarinat kiehtovatkin ehkä juuri siksi, että ne horjuttavat arkista maailmankuvaamme", todetaan kirjan alkusanoissa. Kummitustarinoista kiinnostuneelle teos tarjoaa kymmenen erilaista tarinaa, jotka sijoittuvat esimerkiksi Seinäjoelle, Pietarsaareen, Vöyriin ja Ilmajoelle.

Cantaren talossa juhlitaan kummitusten katseiden alla.
Suvi Kari on vastannut teoksen kuvituksesta.
Mielenkiintoista teoksessa on se, että tarinat sijoittuvat olemassa oleviin paikkoihin. Esimerkiksi Vaasassa kulttuuritalo Cantare
--on kuin koru. Lähes jokaista ikkunaa kaunistavat erilaiset pikkukatokset, kaaripuut ja koristeet.
1800-luvun lopulla rakennettu talo on suosittu juhlapaikka, vaikka siellä tarinoiden mukaan kummittelee. Talossa vaeltaa "lapsen rauhaton haamu" - kerrotaan, että siellä aikoinaan asunut piika on surmannut lapsensa. Lasit saattavat kuivauskaapissa rikkoutua ilman näkyvää syytä ja talossa kävijät saattavat tuntea kylmiä henkäyksiä.

Kokkolan Harriniemellä taas kummittelee neito, jonka näkemisen uskotaan ennustavan onnettomuutta. Moni on vuosien mittaan väittänyt neidon nähneensä, ja siitä, miksi haamutar niemessä kuljeskelee, on useanlaisia tarinoita. Samoin on arveluja siitä, miksi moni on mieluusti tarinoinut neidon näkemisestä.

Carlsron huvilassa Kristiinankaupungissa puolestaan tavataan yön aikana auottuja lipastojen laatikoita ja Maalahden Storskäretissä ovet tuppaavat paukkumaan ja ryskymään. Mustasaaressa taas saattaa kalamajaan pyrkivä joutua tekemään täyskäännöksen, kun haamu ei päästä sisälle. Seinäjoella kummittelunäyttämönä toimii vanha teatteri ja Ilmajoella Etelä-Pohjanmaan opistolla opintoihin osallistuu Labanoffin haamu.

Aaveiden Pohjanmaa on eloisasti kirjoitettu kirja, joka sopisi mainiosti oppaaksi Pohjanmaalla liikkuvalle matkailijalle, jota kiinnostavat kummitustarinat ja vanhat paikat. Vöyrin suunnalla kulkevan kannattaa piipahtaa Tottesundin kartanossa, jolla on kulttuurihistoriallisesti kiinnostava historia ja ikioma aave. Pietarsaaressa matkakohteeksi taas valikoituu Malmin talo:
Monet ihmiskohtalot, tunnetutkin, ovat punoutuneina talon historiaan ja siellä oleskelleet tai työskennelleet ovat luoneet paikkaan tunnesiteitä, jotka kestävät joskus jopa ajan ikeen. Talossa on nimittäin ainakin kaksi kummitusta ja muutama muukin outous.
Toki muillekin kansanperinteestä ja aavetarinoista kiinnostuneille kirja on antoisa. Minua miellytti myös kirjan sopivasti aavemainen ulkoasu, josta on vastannut Suvi Kari.

Kirjasta on kirjoitettu myös Kirjakaapin avain- ja Kirjojen keskellä -blogeissa.

Kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta!

Kommentit

 1. Oi miten houkuttelevasti kirjoitettu postaus: lainaukset ja tarinoiden valottaminen varmasti saavat monet kiinnostumaan kirjasta entistä enemmän. Toivoakseni teos saa vielä lisää lukijoita tätä myöten! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin lukiessani, että olisipa hauskaa käydä noissa paikoissa, joita kirjassa kuvataan. Siksi tuli tuotua kaikki paikat jollain tapaa esille. :)

   Poista
 2. Kylläpä tosiaan esittelit kirjan houkuttelevasti. Alkoi tehdä mieli lukea kummitusjuttuja :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on