Siirry pääsisältöön

Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – päiväretkistä pitkiin vaelluksiin

Hiihto järven jäällä sujui joutuisasti. Viisivuotias lykki edessä tasatyöntöä, ja minä hiihdin vauvan kanssa perässä. Pienimmän aurinkolasien takaa en nähnyt, nukahtiko hän, vai oliko hiljaa ihan vain tyytyväisyyttään. Suksi luisti, ja matka eteni. Illan hämärtyessä saavutimme määränpäämme, saaressa sijaitsevan laavupaikan. Isomman lapsen silmät loistivat päästyämme perille: ”Täälläkö me äiti saadaan nukkua?”

Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas
– Päiväretkistä pitkiin vaelluksiin
Karttakeskus 2024
kansikuva Riikka Ruokolainen
192 sivua

Susanna Ylinen on Instagram-profiilinsa mukaan superliikkuja, ja sitä hän todellakin vaikuttaa olevan. Erityisen upeaa on, että Ylinen on ottanut myös lapsensa mukaan liikunnalliseen elämäntapaansa, ja nyt hän tarjoaa tietämystään Lapsiperheen retkioppaassa, joka sisältää monenlaisia vinkkejä lähtien siitä, miten päiväretkiä voi toteuttaa lasten kanssa, ja päätyen siihen, miten myös pitkät vaellukset ovat pikkuväen kanssa mahdollisia.

Opaskirja on hyvin käytännöllinen. Vinkkejä on tarjolla oikeastaan kaikesta, mitä kuvitella saattaa: Ylinen esittelee erilaisia retkeilyä helpottavia kulkuneuvoja, taaperovaellusvinkkejä, mahdollisia kantovälineitä ja esimerkkejä pakkauslistoista. Näkökulma on nimenomaan pienten ihmisten kanssa liikkumisessa ja vinkkejä on tarjolla vauvaikäisen kanssa reissaamisesta lähtien. Lapsiperheen retkiopas on oivallinen käsikirja jokaiselle, jota retkeily perheen kanssa hiemankin houkuttaa.

Lasten kanssa eteneminen voi olla mitä tahansa etanan ja vuoristokauriin vauhdin väliltä. Usein vauhdit vaihtelevat nopeasti, ja varsinkin aikana ehtii pyörähtää monta kierrosta kastemadosta sylitakiaiseen, minä itse -vaiheeseen ja karkailevaan vintiöön.

Kirjaa elävöittävät valokuvat Ylisen omilta retkiltä. Kukapa ei innostuisi haaveilemaan aurinkoisesta päiväretkestä, kun näkee kuvan kirjoittajan lapsista kirmaamassa mäntykankaalla? Ja ehkä kiinnostus talviretkeilyäkin kohtaan heräilee hitusen, kun kirjaa virkistää iloinen kuva kirjoittajasta vauvansa kanssa lumisen tuvan lumisella pihalla.

Teos on sisällöltään erittäin hyvin ryhmitelty. Hieman jäin kaipaamaan tarkkuutta kieleen ja ilmaisuun: esimerkiksi telttaesittelyssä tunneliteltasta todetaan, että se on kevyempi kuin kupoliteltta mutta samalla se on ”painavampi”. Painavampi verrattuna mihin? Joka tapauksessa asiat tulevat pääsääntöisesti oikein hyvin selviksi, se on tietysti pääasia.

Erityisen paljon pidin teokseen sisällytetyistä Susanna Ylisen omista retkikertomuksista. Hän on tehnyt lastensa kanssa vaelluksia, joista moni on täysin mielikuvitukseni ulottumattomissa. Tarinointi joka tapauksessa inspiroi, vaikkei ihan samanlaisiin extreme-suorituksiin pyrkisikään – ja on hyvä, että mukana on myös hetkiä, jolloin kaikki ei mene aivan putkeen, siitäkin on tärkeää muistuttaa.

Lapsiperheen retkiopas on, kuten sanottua, oivallinen käsikirja, ja siitä riittää ammennettavaa useammallekin lukukerralla. Ehkä pieni varoituksen sana on paikallaan: Ylisen opas saattaa herättää vastustamattoman retkeilyinnon innostavalla ja kiinnostavalla sisällöltään. 

Kommentit

  1. En kuulu kohderyhmään, mutta on ilahduttavaa huomata, että tällainen opas löytyy lapsiperheille. Ei varmasti ole aina helppoa suunnitella ja toteuttaa varsinkaan pitkiä vaelluksia pienen lapsen/pienten lasten kanssa, joten tällainen opas voi rohkaista luontorakkaita kokeilemaan.

    VastaaPoista
  2. Kiva, kun esittelit tällaisen vähän erilaisen kirjan. Varmasti on kiinnostava ja myös tarpeellinen kirja, vaikkakaan itselläni ei ole tarvetta tällaiselle tiedolle. Jäin miettimään, miten pitkiä retkiä/vaelluksia kyseinen perhe teki. Päivä/viikonloppu/pitempi? Missä päin Suomea, eli millaisessa maastossa he vaeltavat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Anneli,

      kirjan kirjoittaja täällä naputtelee. Me olemme tehneet kaikenlaisia retkiä jokaisena vuodenaikoina. Päiväretkiä, yhden yön retkiä, viikon retkiä ja pisimpinä 400 kilometrin vaellus ja 2000 kilometrin ja 3,5 viikon pyöräretki. Olemme retkeilleet yli 20 Suomen kansallispuistossa (ja muissa retkikohteissa), Ruotsissa, Norjassa, Virossa, Tanskassa, Saksassa, eri puolilla Alppeja (Itävalta, Italia, Slovenia), Kroatiassa, Espanjassa ym. Valaiseeko tämä? :)

      Poista
  3. En kuulu kohderyhmään minäkään, mutta selaisin mielelläni tätä kirjaa. Nuo lainaukset jotka laitoit antaa todella herttaisen mielikuvan, mutta kyllä hänenkin lapset varmasti välillä väsyy ja itkee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei,

      joko olet päässyt selaamaan kirjaa? Harmikseni molemmat painokset myivät nopeasti loppuun, joten kirjaa on hankalaa löytää muualta kuin kirjastoista. Me olemme ihan tavallinen perhe, perusäiti ja tavalliset lapset, ja kyllä meilläkin nähdään kaikenlaisia tunteita. Mutta jännä juttu, kun erimielisyyksiä ja riitoja tulee luonnossa paljon vähemmän kuin perusarjessa. Vauvatkin ovat tyytyväisempiä vaelluksilla kantoliinassa kuin kotona. Mutta se taitaa johtua siitä, että luonnossa on helpompaa keskittyä lapsiin, olla läsnä ja pystyy reagoimaan nopeammin lapsen viesteihin. Lapsentahtisuus on meidän onnistuneiden retkien salaisuus <3

      Poista
  4. Hei,
    ja kiitos ihanasta arvostelusta. Olet todella tutustunut kirjaan ja kirjoittanut perusteellisen blogikirjoituksen. Otan mielelläni palautteen vastaan - niin kehut kuin kehityskohteetkin.

    yt. Susanna Ylinen

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin...

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia ...

Tuuve Aro: Lihanleikkaaja

"Hän kosketti nenäänsä ja ajatteli että se oli hänet pettänyt. Hän kumartui ja asetti päänsä pölkylle. Kirvestä oli hankala pidellä mutta se osui kohteeseen nirhaisten nenänpäästä palan joka jäi ihosta roikkumaan." (Novellista Haju ) Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (WSOY 2017) 153 sivua Tuuve Aron novellikokoelma Lihanleikkaaja  on tuttua Aroa: Vinksahtaneisuutta ja absurdiutta tarjoillaan lukijalle tiiviissä paketeissa. Arkisiin tilanteisiin sekoittuu mystisyyttä, joka jää paikoin mietityttämään pitkäksi aikaa. Kahdentoista novellin joukosta löytyy monenlaisia lukukokemuksia. Aloitusnovelli Suojatie  etenee varsin ennalta arvattavasti mutta päättyy kauniisti: Hetken verran kurjet pysyivät tiukasti muodossaan kuin yhteisen mielen liikuttamana, sitten aura jo hajosi ja muutti suuntaa. Kokoelman päättävä Kahdet kasvot  puolestaan on ilahduttava tarina Tomista, jonka elämän lähtökohdat eivät ole loistokkaat ja jolle arkea ovat asiat, joista nykytodellisuudessa nostetta...