Siirry pääsisältöön

Äitiydestä ja lastenkasvatuksesta humoristisesti

"On hauskaa olla äiti, mutta eihän sitä selvin päin kestä." (Taintor)
"Kuulepas, äiti... Mitä kohtaa... sanasta EI... sinä et ymmärrä?" (Beaven)
Anne Taintor: Onhan tässä palautusoikeus?
Joka naisen opas äitiyden iloihin
(Atena 2013)
Englanninkielinen alkuteos ...but I wanted a pony 2013
Suomentanut Laura Niemi-Pynttäri
112 sivua
Kirjaston juuri palautettujen hyllystä sattui eteen kaksi humoristisesti vanhemmuutta käsittelevää teosta. Anne Taintorin Onhan tässä palautusoikeus? Joka naisen opas äitiyden iloihin käsittelee humoristisesti äitiyttä ja siihen liittyviä myyttejä. Alice Beavenin teos Kelvottomia ohjeita pienten pilttien kasvatukseen taas käsittelee huumorin avulla niitä ohjeita, joihin pienten lasten vanhemmat välttämättä törmäävät - ja joista ei todennäköisesti ole mitään hyötyä.
Alice Beaven: Kelvottomia ohjeita pienten pilttien kasvatukseen
(Otava 2007)
Englanninkielinen alkuteos The Complete Guide to Uninvited Advice on raising Children julkaistu 2005
Suomentanut Tarja Kontro
106 sivua
Teoksia yhdistää paitsi aihe ja huumori, myös kuvitus. Beavenin teoksessa kuvitus on vanhahtavaa ja musta-valkoista, Taintorin teosta taas elävöittävät värikkäät vintage-henkiset kuvat.
Alice Beavenin teoksen kuvitus on musta-valkoinen.

Kelvottomia ohjeita pienten pilttien kasvatukseen -teoksessa on listattu lukuisa määrä ohjeita, joihin vanhempana takuulla törmää, ennemmin tai myöhemmin. Esimerkiksi ohjeet lapsen ruokinnasta, vauvan nukuttamisesta ja lapsiperheen tärkeistä varusteista ovat varmasti tuttuja kenelle tahansa vauvan saaneelle. Näitä ohjeita kirjan kirjoittaja ampuu alas yksi kerrallaan humorististen kuvien tai ironisten kommenttien avulla. Esimerkiksi väite, jonka mukaan lapset saavat nuhakuumetta, koska äidit desinfioivat liikaa, saa seurakseen lääkärin kommentin:
Kuulkaahan nyt, rouva Koivula. Pikku Yrjö on vain saanut lievän koleran jouduttuaan kosketuksiin liian puhtaiden pintojen kanssa.
Paitsi että Beavenin kirjassa nauretaan hyödyttömille ohjeille, pilkataan siinä myös vanhempia, jotka tasoittavat lapsensa elämää liiaksi ja pyrkivät tekemään kaikkensa lapsensa puolesta, jotta tästä tulisi "jotain".
Älkää ujostelko vaan toitottakaa kaikille lapsenne saavutukset. Etenkin toiset äidit haluavat kuulla, kuinka hyvin lapsenne menestyy.
Anne Taintorin kirjan viehättävää kuvitusta.
Anne Taintorin teoksessa puolestaan kommentoidaan humoristisesti äitiyttä ja siihen liittyviä odotuksia. Kuka väitti, että päivittäinen ruoanlaitto on mukavaa ja palkitsevaa?
Sinähän syöt sen... syöt ja vieläpä nautit siitä!
Miten niin lasten täytyy syödä joka päivä? 
Kirjan kuvitus täydentää hauskalla tavalla ironista otetta: hehkuvat, kauniit ja tyytyväisen näköiset naiset saavat rinnalleen tekstit, jotka muuttavat kuvatkin aivan toiseksi. Kirjan sivuilla konkretisoituvat ne monet odotukset, jotka nykyajan äitiyteen väistämättä kohdistuvat. Toisaalta kirjan sivuilla piileskelee äiti, joka rikkoo häneen kohdistuvia odotuksia iloiten.

Molemmat kirjat kyseenalaistavat hauskalla tavalla vanhemmuuteen liittyviä myyttejä. Anne Taintorin kirja kuitenkin kolahti minuun paremmin, sillä sen ironia on niin osuvaa ja ilahduttavaa. Beavenin teoksessa turhan moni sivu tuli ohitettua vain pienesti hymähtäen, jos niinkään. Kummankin teoksen pariin voisin kuitenkin palata vielä uudelleen.
Anne Taintorin teoksessa mies ilahduttaa vaimoaan lahjalla.

Kommentit

 1. Melkein yhdeksän vuotta äitinä, joista viimeiset kaksi vuotta kotona, ja olen tullut suorastaan allergiseksi ohjeille. Nämähän voisivat toimia terapiana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuttu tunne! :)
   Näissä kirjoissa on mukavan kevyt ote perhe-elämään, ja se on virkistävää.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on