Siirry pääsisältöön

Ville Kivimäki: Murtuneet mielet. Taistelu suomalaissotilaiden hermoista 1939-1945

"Talvisodan neljäntenä päivänä Joutsenossa sijainneeseen 43. Sotasairaalaan tuotiin sotilas, joka ei reagoinut lainkaan ympäristöönsä. -- Mies vaikutti jännittyneeltä ja pelokkaalta. Hän hengitti huohottamalla ja hänen kätensä tärisivät. Mitään vastauksia tai tietoja hänestä ei saatu irti, ei edes ikää. Silloin tällöin mies osoitti kauhistuneena sormellaan kohti ikkunaa ja hoki: 'tuol' on yks' tai 'pyörii'. Ajasta, paikasta tai muista ihmisistä hänellä ei ollut mitään käsitystä."
Ville Kivimäki: Murtuneet mielet. Taistelu suomalaissotilaiden hermoista 1939-1945 (WSOY 2013)
475 sivua

Ville Kivimäen teos Murtuneet mielet. Taistelu suomalaissotilaiden hermoista 1939-1945 perustuu hänen englanninkieliseen väitöskirjaansa Battled Nerves: Finnish Soldiers' War Experience, Trauma, and Military Psychiatry, 1941-44, joka tarkastettiin Åbo Akademissa kesäkuussa 2013.

Juuri, kun olin teokseen tarttunut, sanomalehtiuutisessa kritisoitiin sitä, miten suomalainen tietokirjallisuus keskittyy liikaa maamme historiaan ja on suorastaan nurkkakuntaista. Jussi Lankisen (STT) kirjoittamassa tekstissä todetaan, että kotimainen tietokirjallisuus on laadukasta mutta aiheiltaan suppeaa: esimerkiksi sotahistoria on yliedustettua. Tähän aihepiiriin liittyy myös Kivimäen teos, joka kuitenkin tuo esille tärkeän näkökulman maamme historiasta. Sota ei ollut vain sankaruutta ja urotekoja vaan rikkoutuneita mieliä: "Kuten Matti Ponteva jo vuonna 1977 ilmestyneessä väitöskirjassaan selvitti, jatkosodan aikana noin 15700 suomalaissotilasta joutui psykiatriseen hoitoon. Talvi- ja Lapin sodan osalta yhtä tarkkaa selvitystä ei ole olemassa, mutta suuruusluokka on kuitenkin selvillä: yhteensä toisen maailmandosan aikana noin 18000:aa suomalaissotilasta hoidettiin päädiagnoosinaan psyykkinen sairaus tai häiriö. Kaikkiaan vuosina 1939-45 Suomen armeijassa palvelleista miehistä siis noin 2-2,5 prosenttia oli sota-aikana psykiatrisessa hoidossa." On selvää, että näiden hoitoon päätyneiden sotilaiden lisäksi jonkinasteisesta traumasta kärsi merkittävä määrä suomalaismiehiä, jotka selviytyivät sodan päätyttyä miten kukakin: "Osa veteraaneista koki olevansa niin huonossa kunnossa, että he hakeutuivat itse lääkärin luokse. -- Sotilaiden valtava enemmistö joutui kuitenkin selviämään omin avuin." Kivimäen mukaan virallisten diagnoosien ja sairaalassa hoidettujen lukumäärät eivät kata läheskään traumaattisten sotakokemusten kokonaisilmiötä.

Kirjasta käy ilmi, että Suomessa oltiin ymmällä siitä, miten psyykkisesti sairaita tulisi hoitaa. Usein ymmärrystä ei riittänyt, vaan sairaat saatettiin leimata teeskentelijöiksi, joiden tarkoituksena oli päästä pois rintamalta. Toisaalta myös hoitoa saaneiden kohtalo oli ongelma: pelättiin, että kotiuttaminen nähdään "palkintona" hermoheikkoudesta. Psyykkiset sotavammat olivat armeijalle hyvin vaikea asia.

Tietokirjassa käytetään termiä "tärähtäneet", mikä ensi alkuun vaikutti hieman oudolta. Kivimäki kuitenkin selvittää termiä käytetyn virallisesti talvella 1939-40: "Sanana 'tärähtäminen' kuvasi osuvasti sitä, että yleisin psyykkisten häiriöiden syy olivat ankarat tykistökeskitykset: tärinän lisäksi se viittasi voimakkaaseen fyysiseen iskuun, jollaisena kranaattien räjähdykset koettiin."

Kirjallisuudesta kiinnostuneen kannalta on mielenkiintoista se, että Kivimäki nostaa esille myös kaunokirjallisuuden tavan käsitellä sotatraumoja. Talvisodan aikaisista hermopaineista ja henkisistä luhistumisista kerrottiin kaunokirjallisuudessa Kivimäen mukaan yllättävän suorasukaisesti. Vaikka Erkki Palolammen Kollaa kestää (1940) oli Yrjö Jylhän Kiirastulen (1941) kanssa merkittävin "talvisodan hengen" kirjallinen kuvaus, ei siinä kaihdeta myöskään psyykkisten haasteiden ja ongelmien kuvausta. Kivimäki arvioi, että yksittäisten mielenhäiriöiden kuvaukset toimivat vahvistavana kontrastina sotilaiden sankaruudelle: "ne korostivat sitä yli-inhimillistä sitkeyttä, jota sotilailta vaadittiin."

Kivimäen mukaan sotatraumoista on viime vuosina alettu puhua, mikä auttaa ymmärtämään sodanjälkeistä suomalaista yhteiskuntaa. Murtuneet mielet on mielestäni tärkeä teos juuri siksi, koska se auttaa ymmärtämään historiaamme. Lähes jokaisella yli kolmekymppisellä suomalaisella on tiedossa joku sukulainen, joka oli sodassa. Edes jonkinlainen aavistus sodan aiheuttamasta valtavasta traumasta voi auttaa ymmärtämään jotain myös oman perheen ja suvun historiasta.

Murtuneet mielet on kovin laaja teos, mikä aiheuttaa lukijalle haasteita. Taustalla oleva tieteellinen väitöskirja näkyy kirjan kielessä paikoin: "Liminaalitilassa ryhmän jäseniä eivät sido arkielämän säännöt, vaan he rikkovat näitä tabuja osana siirtymäriittejä." Joka tapauksessa tietokirjaan kannattaa tutustua varsinkin sen, jota sotahistoriamme kiinnostaa.

Murtuneet mielet on ehdokkaana Tieto-Finlandia-palkinnon saajaksi. Muista ehdokkaista olen lukenut teokset Suomi öljyn jälkeen ja 940 päivää isäni muistinaHarri Kalhan Kokottien kultakausi. Belle Époquen mediatähdet modernin naiseuden kuvastimina (SKS), Teemu Keskisarjan Viipuri 1918 (Siltala) ja Matti Verkasalon, Jarkko-Juhani Henttosen ja Kai Arposen Vapaalasku – tieto, taito, turvallisuus (Kustannus Oy Vapaalasku) ovat lukematta.


Näiden lukemieni kolmen kirjan perusteella sanon kuitenkin, että palkinnon saajan valitsijan, Ateneumin taidemuseon johtaja Maija Tanninen-Mattilan tehtävä ei ole helppo. Mielestäni kaikki lukemani kirjat ovat laadukkaita ja ehdokkuutensa ansainneet. Ne ovat kuitenkin niin erilaisia, että parhaan valitseminen ei ole helppoa. Mutta jos joku noista kolmesta pitäisi valita, toivoisin menestystä Hanna Jensenin kirjalle 940 päivää isäni muistina. Voittaja julkistetaan tänään!

Tästä tietokirjasta on kirjoitettu ainakin Kirjavinkeissä ja Eniten minua kiinnostaa tie -blogissa.

Kommentit

 1. Tämä on kyllä hieno kirja, omissa tämän vuoden luetuissa melkeinpä korkeimmalla sijalla. Kivimäellä on raikas ja selkeä tyyli käsitellä vaikeaa teemaa. Tosin olen samaa mieltä siitä, että väitöskirjamaisuutta olisi voitu vielä hioa pois, vaikka ei se minua sinänsä häirinnyt, kun samantyyppisiä teoreettisia juttuja olen itsekin pyöritellyt.

  Ehdottomasti lukemisen – ja TietoFinlandiansa – arvoinen!

  VastaaPoista
 2. On kyllä hienoa, että Kivimäki on tällaiseen aiheeseen tarttunut. Ja erityisen hienoa on, että kirja voitti Tieto-Finlandian!

  VastaaPoista
 3. Olen ollut sotaveteraanien kuntouttaja (fysioterapeutti) 1980-90 luvuilla. Sodan käyneet miehet olivat toki yhtä, mutta omista kivuista ei juuri puhuttu. Kuntoutuslaitoksissa tanssittiin ja sota ei tullut puheisiin, ainakaan kuntouttajien läsnäollessa. Ville Kivimäen kirja (katsoin Inhimillisen tekijän/Yle) antaa ymmärrystä eteenpäin omankin suvun tapahtumille. Äidin isä oli sodassa viisi vuotta, kolme neljästä veljestä kuoli. Toisaalta, isän isä oli vammautunut lapsena, eikä ns. päässyt sotaan. Näistä kahdesta tarinasta syntyi aika mielenkiintoinen soppa - ei ehkä itse pääosan esittäjille, vaan molempien lapsille ja sitä rataa. Molemmat olivat vahvasti sos.dem. aatteen etujoukoissa, mutta ehkäpä juuri siksi sota oli molemmille suuri pettymys. On todella hienoa, että Ville Kivimäki on nuorena historioitsijana paneutunut asiaan. Kirja tulee kaappiin. -Kirsi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi, Kirsi!
   Minunkin äitini isä oli sodassa, ja juuri eilen puhuimme tätini kanssa tuosta Inhimillinen tekijä -ohjelmasta, jota itse en katsonut mutta jonka tätini oli katsonut. Hänen mukaansa siinä oli paljon tuttua.
   Kivimäen kirjaan kannattaa kyllä ehdottomasti tutustua.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on