Siirry pääsisältöön

Tove Jansson: Muumit ja suuri tuhotulva

"Oli yhä vaikeampaa tarpoa eteenpäin, vesi nousi nousemistaan, ja lopulta heidän piti pelastautua pienelle vuorelle, ettei virta veisi heitä mukanaan. Siellä he istuivat ja katselivat, kuinka kohisevat pyörteet tulivat yhä lähemmäksi, ja tunsivat pian vilustuvansa. Joka puolella kellui huonekaluja, taloja ja suuria puita, jotka tulva oli temmannut mukaansa."
Tove Jansson: Muumit ja suuri tuhotulva
(WSOY 1991)
Ruotsinkielinen alkuteos
Småtrollen och den stora översvämningen 1945
Suomentanut Jaakko Anhava
54 sivua
Muumi ja suuri tuhotulva alkaa elokuisesta, varjoisasta metsästä, jossa Muumipeikko taivaltaa äitinsä kanssa. Muumipappa on hävinnyt johonkin, ja parivaljakko on etsimässä paikkaa, johon rakentaa talo. Talo pitäisi saada valmiiksi ennen talven tuloa, jotta sinne voisi kömpiä lämmittelemään.

Kirjassa on Janssonin nostalginen kuvitus.
Matkallaan Muumimamma ja Muumipeikko tapaavat esimerkiksi Nipsun, hattivatteja ja erään hemulin. Sinitukkainen Tulppaana on seurueen mukana kunnes tapaa punatukkaisen pojan. Vanha herra tarjoaa kulkijoille asuinpaikkaa, marabuherra auttaa etsinnöissä ja suuri tulva muuttaa maailmaa hieman toisenlaiseksi.

Muumit ja suuri tuhotulva on ensimmäinen muumikirja. On yllättävää, että se on julkaistu ensimmäisen kerran suomeksi vasta vuonna 1991. Tarina on suloinen, siinä on lämmintä huumoria ja suurta mielikuvituksen voimaa. Se kertoo, mistä kaikki alkoi, ja siten kirja on ehdottomasti jokaisen muumifanin lukemistoon kuuluva teos.

Tästä kirjasta ovat kirjoittaneet myös ainakin Tiina, Jokke, Anna J., Jassu, MinnaPaula, Elina, Valkoinen Kirahvi ja Villasukka kirjahyllyssä.

Kirjabingossa Muumit ja suuri tuhotulva asettuu ruutuun Lastenkirja.

Kommentit

 1. Aika yllättävää, että kirja on suomennettu vasta noin myöhään. Itse en ole tätä ilmeisesti lukenut, vaikka lähes koko Janssonin tuotannon olen nuorena ahminut. Laitetaan vinkkaus korvan taakse!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tosiaan yllättävä tuo myöhäinen suomentaminen. Suosittelen kirjaa lämpimästi, tarina on kovin ihastuttava. :)

   Poista
 2. En ole tätä lukenut, mutta jaksan ihastella kantta loputtomiin. Nuo vihreän sävyt ovat upeat, ja kannessa on salaperäisen hämyinen tunnelma. :)

  VastaaPoista
 3. Tästä tuli kaikkien aikojen ensimmäinen muumikirjani, koska yritän lukea ne järjestyksessä. Tarina oli hyvä, mutta hiukkasen sekava. Nyt mennään Taikurin hatussa ja nyt olen ihan myyty. Tuhotulvan kansi on kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sivumäärään nähden tässä tosiaan tapahtuu paljon ja mukana on monenlaista kulkijaa. Tunnelma on kuitenkin ihana.

   Poista
 4. On tosiaan hämmästyttävää, että tämä on suomennettu noinkin myöhään! Ihana kirja, jonka haluan ehdottomasti omaan hyllyyn muiden muumiromaanien viereen <3

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on