Siirry pääsisältöön

Gabrielle Zevin: Tuulisen saaren kirjakauppias

Purppuranvärisen harjakattoisen omakotitalon kuistin yläpuolelle ripustettu kyltti on haalistunut, ja hän on vähällä kävellä koko paikan ohi.
ISLAND BOOKS
Alice Islandin tasokkain
laatukirjallisuuden tarjoaja vuodesta 1999
Yksikään ihminen ei ole saari; Jokainen kirja on maailma

Gabrielle Zevin: Tuulisen saaren kirjakauppias
(Gummerus 2014)
Englanninkielinen alkuteos The Storied Life of A. J. Fikry 2014
Suomentanut Tero Valkonen
239 sivua
Tuulisen saaren kirjakauppias -romaanin keskushenkilö on nelikymppinen kirjakauppias A. J. Fikry, joka on menettänyt vaimonsa kolarissa ja päättänyt, että alkoholin liikakäyttö on hyvä ratkaisu murheisiin. Kirjakaupalla ei mene hyvin, ja vielä huonommin menee, kun eläketurvaksi kaavailtu Tamerlane, äärimmäisen harvinainen kokoelma Edgar Allan Poen runoja, varastetaan. Kaiken lisäksi kirjakauppaan jätetään parivuotias lapsi, jonka äiti haluaa, että tytöstä kasvaa lukija ja että hän saa kasvaa paikassa, ”jossa on kirjoja ja kirjoista välittäviä ihmisiä”.


Tälle kauppaan jätetylle lapselle Fikry kirjoittaa erilaisia elämänohjeita, jotka sisältävät viittauksia kirjallisuuteen. Ne aloittavat jokaisen uuden luvun. 
Muista, Maya: asiat jotka koskettavat meitä 20-vuotiaana eivät välttämättä ole samoja, jotka koskettavat meitä 40-vuotiaana, ja päinvastoin. Tämä pätee sekä kirjoihin että elämään.
 Yksinäiselle miehelle tarjoutuu muutakin syytä uuteen onneen, kun hänen elämäänsä asettuu nainen, joka ymmärtää kirjallisuutta.


Fikryn ja hänen perheensä ohella romaanissa on tärkeitä henkilöhahmoja, joita yhdistää jollain tapaa kirjallisuus. Virkavallan edustaja Lambiase on läheinen ystävä ja saa aikaan poliisien lukupiirin; huikentelevainen kirjailija Daniel Parish on Fikryn vaimon sisaren, Ismayn, puoliso. Kirjallisia viittauksia romaanissa on lukujen alkuosuuksien lisäksi paljon, joten kirjallisuuden ystävälle teos voisi olla varsinainen aarreaitta.

Valitettavasti joudun kuitenkin toteamaan, että teos tosiaan voisi olla aarreaitta, mutta sitä se ei lopulta ole. Olisin halunnut pitää Tuulisen saaren kirjakauppiaasta suuresti, mutta Se Jokin kirjasta puuttuu. Idea on hyvä, mutta toteutus ontuu: kirjalliset viittaukset tuntuvat liian suunnitelluilta, eivätkä kirjan hahmot oikein syty mielessäni eloon. Tarinaa vaivaa minun makuuni liiallinen sentimentaalisuus, samalla koin jotkut kohdat vaivaannuttavan epäuskottavina. Viihdyttävää ajanvietettä kirja tarjoaa, ja sellaista kaipaavalle teosta voi suositella.

Amma sai romaanista mukaansa lukuvinkkejä, Heidi suosittelee kirjaa romantikoille ja Katja myöntää viihtyneensä kirjan parissa. Kirsi suosittelee kirjaa kepeäksi kesäiseksi välipalaksi ja Leena rakastui Fikryyn, jonka Annikin koki mieluisaksi hahmoksi. Lillin kirja sai liikuttumaan.

Kommentit

 1. Ihana kirja. Täydet viisi tähteä. Suosittelen :)

  VastaaPoista
 2. Vaikka myönnän viihtyneeni, niin pidän kirjaa melko heikkona. Mitä enemmän aikaa lukemisesta on, sitä vaisummalta tämä tuntuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kirja viihdyttää, mutta hyvistä aineksista olisi voinut saada aikaan parempaa.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on