Siirry pääsisältöön

Tove Jansson: Muumit ja suuri tuhotulva

"Oli yhä vaikeampaa tarpoa eteenpäin, vesi nousi nousemistaan, ja lopulta heidän piti pelastautua pienelle vuorelle, ettei virta veisi heitä mukanaan. Siellä he istuivat ja katselivat, kuinka kohisevat pyörteet tulivat yhä lähemmäksi, ja tunsivat pian vilustuvansa. Joka puolella kellui huonekaluja, taloja ja suuria puita, jotka tulva oli temmannut mukaansa."
Tove Jansson: Muumit ja suuri tuhotulva
(WSOY 1991)
Ruotsinkielinen alkuteos
Småtrollen och den stora översvämningen 1945
Suomentanut Jaakko Anhava
54 sivua
Muumi ja suuri tuhotulva alkaa elokuisesta, varjoisasta metsästä, jossa Muumipeikko taivaltaa äitinsä kanssa. Muumipappa on hävinnyt johonkin, ja parivaljakko on etsimässä paikkaa, johon rakentaa talo. Talo pitäisi saada valmiiksi ennen talven tuloa, jotta sinne voisi kömpiä lämmittelemään.

Kirjassa on Janssonin nostalginen kuvitus.
Matkallaan Muumimamma ja Muumipeikko tapaavat esimerkiksi Nipsun, hattivatteja ja erään hemulin. Sinitukkainen Tulppaana on seurueen mukana kunnes tapaa punatukkaisen pojan. Vanha herra tarjoaa kulkijoille asuinpaikkaa, marabuherra auttaa etsinnöissä ja suuri tulva muuttaa maailmaa hieman toisenlaiseksi.

Muumit ja suuri tuhotulva on ensimmäinen muumikirja. On yllättävää, että se on julkaistu ensimmäisen kerran suomeksi vasta vuonna 1991. Tarina on suloinen, siinä on lämmintä huumoria ja suurta mielikuvituksen voimaa. Se kertoo, mistä kaikki alkoi, ja siten kirja on ehdottomasti jokaisen muumifanin lukemistoon kuuluva teos.

Tästä kirjasta ovat kirjoittaneet myös ainakin Tiina, Jokke, Anna J., Jassu, MinnaPaula, Elina, Valkoinen Kirahvi ja Villasukka kirjahyllyssä.

Kirjabingossa Muumit ja suuri tuhotulva asettuu ruutuun Lastenkirja.

Kommentit

  1. Aika yllättävää, että kirja on suomennettu vasta noin myöhään. Itse en ole tätä ilmeisesti lukenut, vaikka lähes koko Janssonin tuotannon olen nuorena ahminut. Laitetaan vinkkaus korvan taakse!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tosiaan yllättävä tuo myöhäinen suomentaminen. Suosittelen kirjaa lämpimästi, tarina on kovin ihastuttava. :)

      Poista
  2. En ole tätä lukenut, mutta jaksan ihastella kantta loputtomiin. Nuo vihreän sävyt ovat upeat, ja kannessa on salaperäisen hämyinen tunnelma. :)

    VastaaPoista
  3. Tästä tuli kaikkien aikojen ensimmäinen muumikirjani, koska yritän lukea ne järjestyksessä. Tarina oli hyvä, mutta hiukkasen sekava. Nyt mennään Taikurin hatussa ja nyt olen ihan myyty. Tuhotulvan kansi on kaunis!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sivumäärään nähden tässä tosiaan tapahtuu paljon ja mukana on monenlaista kulkijaa. Tunnelma on kuitenkin ihana.

      Poista
  4. On tosiaan hämmästyttävää, että tämä on suomennettu noinkin myöhään! Ihana kirja, jonka haluan ehdottomasti omaan hyllyyn muiden muumiromaanien viereen <3

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok