Siirry pääsisältöön

Elina Hirvonen: Suojelupäätöksiä (Long Play 14)

Elina Hirvonen: Suojelupäätöksiä
(Long Play 14, 2014)
Pentti Otsamon kansikuva kustantajalta.
49 000 merkkiä
Elina Hirvosen Long Play -artikkelin Suojelupäätöksiä alussa tavataan Laura, jolla on pieni vauva. Ennen vauvan syntymää Laura sai heroinisteille tarkoitettua korvaushoitolääkettä ja vauvan isä Jussi palasi synnytyksen jälkeen huumeiden käyttäjien katkaisuhoitoon. Molemmat olivat päättäneet jo ennen raskautta, että huumehuuruisen elämän on loputtava. Sosiaalityöntekijät ovat pienen perheen elämässä vahvasti läsnä ja valmiina puuttumaan asioihin, jos jokin menee vikaan.

Artikkelissaan kirjailija ja dokumenttielokuvien ohjaaja Elina Hirvonen seuraa lastensuojelun arkea Helsingissä. Lauran ja Jussin tapaus on yksi elävä ja kuvaava esimerkki siitä, millaisiin tilanteisiin lasten sosiaalityöntekijät työssään joutuvat. Arkisessa työssä kohdataan turhautuneita, pelkääviä, aggressiivisia, väsyneitä vanhempia ja lapsia. Saadaan selvitettäväksi lastensuojeluilmoituksia selvästi enemmän kuin kymmenen vuotta sitten. Tehdään kiireellisiä sijoituspäätöksiä samalla, kun joudutaan kohtaamaan resurssien riittämättömyyttä.

Lastensuojelun työtä tuntuu leimaavan jatkuva kiire. Hirvosen mukaan sosiaalityöntekijät joutuvat juoksemaan paikasta toiseen, eikä aika silti riitä. Lisäksi työ kuormittaa henkisesti. 
Tämän viikon kokouksessa Sari ei saa vastuulleen uusia asiakkaita. Se on hyvä, sillä juuri nyt hänellä on hoidettavanaan monta mutkikkaassa tilanteessa olevaa perhettä. Kiireellisesti sijoitettuja lapsia on poikkeuksellisen paljon, ja joidenkin tilanteet valvottavat Saria öisin.
Toukokuun 2012 jälkeen lastensuojelusta puhuttaessa on väistämättä noussut esille helsinkiläistyttö Eerika, joka kuoli äitienpäivän yönä kotiinsa pahoinpideltynä. Kuolema johti moniin selvityksiin ja laajaan julkiseen keskusteluun.
On hämmentävää lukea rinnakkain nettikeskusteluja huostaanotoista ja Eerikan kuoleman jälkeen tehtyjä selvityksiä. Lastensuojelu näyttää tekevän joko aivan liikaa tai sitten aivan liian vähän, tai ainakin väärällä tavalla.
Hirvosen kirjoittama artikkeli on maltillinen ja selkeästi etenevä puheenvuoro. Lisäulottuvuutta olisi tuonut näkökulman laajentaminen esimerkiksi päästämällä ääneen sellaisia, jotka ovat kokeneet tulleensa kohdelluiksi väärin lastensuojelun taholta - nyt nämä äänet kuuluvat lähinnä vain toisen käden tietoina. Joka tapauksessa Suojelupäätöksiä kuvaa nykypäivän lastensuojelun tilaa ja ongelmakohtia tuomalla esille heitä, jotka auttavat työkseen lapsia ja perheitä. Artikkeli ei jätä lukijaa kylmäksi vaan auttaa ymmärtämään, että kotimaamme ei ole lintukoto, jossa kaikilla on hyvä olla. Sujuvasti kirjoitetussa tekstissä on tärkeää asiaa päättäjille, jotka leikkaavat perusturvasta eli ennaltaehkäisevästä työstä. Kärjistyneiden ongelmien korjaaminen taas maksaa yhteiskunnalle huomattavasti perusturvan toimenpiteitä enemmän.


Kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta!

Kommentit

  1. Ostin ja luin tämän artikkelin tuoreeltaan ja suunnittelin jopa sanovani siitä muutaman sanan blogissani (ja kertovani kokemuksia ko. palvelun käytöstä yleensä, oli ensimmäinen ostos Readberrystä ja ensimmäinen LP) jonkun aihetta liippaavan kirja-arvion yhteydessä. Se kuitenkin jäi, mutta avaudunpa tässä, että kiinnostava artikkeli ja tuotu esiin eri näkökulmia, mutta varsinaisesti en oppinut mitään uutta verrattuna aiemmin päivälehdistä luettuun.

    VastaaPoista
  2. Tiivistät kokonaisuuden hyvin. :) Hyvin on kirjoitettu, mutta jokin tuoreus jää uupumaan.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on