Siirry pääsisältöön

Lukumaratonilla Tolstoin Anna Karenina (päivittyvä postaus)

Valitsin kesän toiselle yhteiselle lukumaratonille luettavaksi klassikkotiiliskiven, Leo Tolstoin Anna Kareninan (1877). Varsinainen maratonpäivä on vasta huomenna, mutta omien aikataulujeni takia aloitan urakkani jo tänään. Tiedän jo nyt, että en pysty lukemaan aivan yhtä intensiivisesti kuin moni muu, sillä seuranani on vauva, ja muutakin puuhaa on tiedossa. Lisäksi kyseessä on elämäni ensimmäinen lukumaraton, joten en aseta suuria tavoitteita itselleni. Toivon vain hyviä lukuhetkiä ja lukemisen iloa!

Blogini lisäksi päivitän tietoja Twitteriin ja Instagramiin hashtagilla #lukumaraton.
Tämänkertaista maratonia muuten emännöi Lukutoukan ruokalista.

09.30 Nyt se alkaa! Vauva on päiväunilla ja äidillä on tiedossa ainakin hetki rauhallista lukuaikaa.
"Kaikki onnelliset perheet ovat toistensa kaltaisia, jokainen onneton perhe on onneton omalla tavallaan."   
11.15 Olen menossa sivulla 76.
Olen juonut kahvia ja sukeltanut venäläisen aateliston rakkauskiemuroihin, kun puolison etsintä on ajankohtaista ja rakkaudessa pitää huomioida monenlaista: miltä tulevaisuus näyttää ja mitä vanhemmat ajattelevat puolisoehdokkaista? Romaanin nimihenkilöä ei ole vielä tavattu, vaan kyse on muiden ihmissuhteista.
Hän tunsi että tämä ilta, jolloin nuo molemmat miehet tapaisivat toisensa, oli tuleva ratkaisevaksi hänen kohtalolleen. Ja hän kuvitteli herkeämättä heitä mielessään, milloin kumpaakin erikseen, milloin yhdessä.
Venäläiset nimet tuovat lukemiseen haasteita, kun ne itsessään jo ovat vaikeita ja lisäksi ihmisestä saatetaan käyttää useita nimityksiä. Alun henkilöluettelo onneksi auttaa.

Vauva heräsi, joten lukemiseen tulee tauko.

14.45 sivulla 100.
Lukeminen ei ole kovin paljon edennyt seurustelunhaluisen vauvan vuoksi, mutta jotain tällaista osasin odottaakin. Maltilla eteenpäin! :)

Nyt estradille ovat astuneet niin Vronski kuin Anna Kareninakin. Tähän saakka tarina on vaikuttanut kiinnostavalta, ja nimihenkilön esiintulo on lisännyt kiinnostavuutta.

Vauva uinahti juuri päivän toisille unille, joten taas on käsillä hieman intensiivisempi lukuhetki.

16.00 sivulla 129.
Vauvan unihetki jäi melko lyhyeksi, joten lukeminenkaan ei kovin suuresti ole edistynyt. Nyt muuta puuhaa, myöhemmin taas kirjan pariin.

20.15 sivulla 159.
Enpä pääse kehumaan päivän mahtavalla sivumäärällä, mutta olen kuitenkin ehtinyt lukemaan niin onnettomasta rakkaudesta kuin luvattoman rakkauden aavistuksesta. Anna Kareninan puoliso on nyt tavattu.

21.30 sivulla 213.
Kun vauva kävi yöunille, koitti äidin paras lukuaika: iltayöstä lukeminen maistuu jostain syystä aina hyvältä. Pieni iltasade raikasti ilmaa, nyt on hyvä olla ja lueskella.

23.00 luettu 283 sivua.
Sydänsuruja ja niistä toipumista, kiellettyä rakkautta... Kiehtova tarina pitää hyvin otteessaan. Kirjan toinen osa on nyt luettu.

24.00 luettu 337 sivua.
Kirja etenee hyvin, mutta väsymys painaa niin, että nyt on pakko luovuttaa ja vaipua unten maille. Aamulla yritän vielä jatkaa, ainakin vähän.

Keskiviikkona 16.7. kello 9.30
Elämäni ensimmäinen lukumaraton on nyt päätöksessään. Sain luettua Anna Kareninaa yhteensä 414 sivua, eli kirjan kolme ensimmäistä osaa. Olen sivumäärästä myönteisen yllättynyt, sillä varovaisesti uskalsin toivoa pääseväni noin 300 sivuun.

Lukumaratoniin osallistuminen on ollut todella mukava kokemus, ja aion ehdottomasti osallistua tällaisiin yhteistapahtumiin tulevaisuudessakin, mikäli aikatauluni sopivat. On ollut hauskaa huomata, miten yhteisöllistä lukeminen voi olla.

Moni on aloittanut lukumaratonin ihan äskettäin tai aloittelee tämän päivän aikana. Kestävyyttä ja lukemisen iloa kaikille maratoonareille!

Kommentit

 1. Tsemppiä maratonille! Minä aloitan vasta huomenna iltapäivällä. Anna Kareninan aloituslause on aika mieleenpainuva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   On jotenkin sykähdyttävää lukea aloitus, jonka muistaa kuulleensa aiemminkin.

   Poista
  2. Jee, kiva juttu, että lukumaraton oli mukava kokemus. :) Onnittelut maaliin pääsystä!

   Poista
 2. Anna Karenina on todella hieno teos! Antoisia lukuhetkiä!

  VastaaPoista
 3. Tsemppiä! Hieno valinta! Löytyisi omasta hyllystä vielä lukemattomana, mutta maratonille lähden jollain toisella tiiliskivellä. Minä meinasin aloitella perinteisesti vuorokauden vaihtuessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Yksi syy AK:n valintaan oli se, että kirja on jo vuosia odottanut hyllyssäni lukuvuoroaan.

   Poista
 4. Anna Karenina oli teos, johon filosofi Georg Henrik von Wright kerta toisensa jälkeen palasi :).

  VastaaPoista
 5. Mahtavaa, että pääset maratoonaamaan! Ja luulempa, että lukumaraton vauvan kanssa on sitä parasta lukumaratoonaamista, keskeytyksistä huolimatta tai ehkä juuri siksi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime kerralla en uskaltanut kokeilla, mutta nyt ajattelin lähteä mukaan maltillisin tavoittein. Mukavalta on tuntunut!

   Poista
 6. Vau, hyvä valinta ja pitkälle pääsit!

  VastaaPoista
 7. Saitpa hyvin luettua. :) Anna Karenina odottaa minullakin hyllyssä. Tarkoitus on ainakin aloittaa sitä loppuloman aikana. Sinulla on tässä ihania lukutunnelmia :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllätin itsenikin! :)
   Myös Anna Karenina yllätti, se vei heti alusta niin hyvin mukanaan. Toivottavasti pidät.
   Kiitos!

   Poista
 8. Viime vuoden maratonini tuli elävästi mieleen, kun vauvan kanssa maratoonasin... Tämän kesän maratonilla oli taapero ja mökkimaisema -yhdistelmä ja sivuja vain puolet viime kesästä. Mutta koin tuon saman ilon yhteisöllisestä lukemisesta.

  AK on tosi hyvä maratonkirjaksi. Pääsit jo pitkälle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle tuo tiiliskivi toimi maratonkirjana todella hyvin, ja nyt sen parissa on hyvä jatkaa, kun sivumäärästä on jäljellä enää reilu puolet. Pääsin maratonilla hyvään alkuun. :) Myös tuo vauva ja mökkimaisema -yhdistelmä toimi kohdallani yllättävän hyvin!

   Poista
 9. Anna Karenina, hyvä valinta :) Jossain hamassa tulevaisuudessa pitäisi itsekin kokeilla maratoonata jollain jykevällä venäläisellä (jotka ovatkin usein yllättävän vetäviä).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. AK on tosiaan yllättävän vetävä, odotin tahmeampaa lukukokemusta. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Laura Lindstedt: Oneiron

"Rivi on kaunis kuin kaunein hautajaissaatto, surullinen kuin surullisin sävel, lohdullinen kuin äiti maan syli. Rivi on täydellinen. Naiset eivät pelkää."
Laura Lindstedtin Finlandia-palkittu Oneiron tuli minulle joululahjaksi, ja taisin viime vuoden viimeisinä päivinä kirjan lukea loppuun. Kirjasta kirjoittaminen on kuitenkin venynyt uuden vuoden puolelle, sillä tuntui, että kovin pian lukemisen jälkeen oli romaanista vaikea sanoa yhtään mitään.

Nyt, kun olen ehtinyt makustella, tunnustella ja mietiskellä, totean: Oneiron on huimaava, jäljet jättävä romaani, jonka vaikutus ei hetkessä katoa.
Tarina keskittyy seitsemään naiseen. Newyorkilainen Shlomith, moskovalainen Polina, brasilialainen Rosa, marseillelainen Nina, hollantilainen Wlbgis, senegalilainen Maimuna ja itävaltalainen Ulrike ovat kaikki kuolleet. Romaani kertoo siitä, mitä tapahtuu kuoleman jälkeisenä aikana, keskellä valkeutta, ja mitä naisten elämässä oikein tapahtui. Huomasin, että alkuun minua kutkutti tietä…

John Irving: Kaikki isäni hotellit

"Jos sinulla oli salaisuus, äiti säilytti sen: jos halusit demokraattista asioiden puintia ja keskustelua, joka saattoi venyä tuntikausia, pahimmassa tapauksessa viikkokausia - jopa kuukausia - pitkäksi, silloin toit asiasi isälle."
John Irvingin romaani Kaikki isäni hotellit on perhetarina. Keskiössä on Berryn perhe, jonka isä Winslow ei jätä toteuttamatta haaveitaan, joita muut eivät välttämättä pidä realistisina. Perheen äiti Mary on haudannut omat opiskelu- ja urahaaveensa voidakseen huolehtia iäkkäistä vanhemmistaan. Esikoispoika Frank on homoseksuaali ja tytär Franny valmissanainen selviytyjä. Tarinan minäkertoja John rakastaa Franny-sisartaan yli kaiken. Pikkusisko Lilly on lopettanut alle kymmenvuotiaana kasvamisen ja kuopus Egg rakastaa tavaroita ja pukeutumusta eikä tunnu kuulevan juuri mitään - tai sitten hän kuulee vain sen, mitä haluaa. Perhe on eittämättä epätavallinen, vaikka Franny ja minäkertoja väittävätkin toista:
"Ei me olla mitenkään erikoisia"…