Siirry pääsisältöön

Carlos Da Cruz ja Anniina Mikama: Täyttä laukkaa maailman ympäri

"Andalusianhevoset olivat muoti-ilmiö Euroopassa renessanssin ajalta eli 1400-luvulta 1800-luvun lopulle asti. Tällöin perustettiin useita klassisia ratsastuskouluja. Monet taiteilijat, kuten Diego Velázquez, maalasivat aatelisista muotokuvia hevosen selässä."
Carlos Da Cruz ja Anniina Mikama:
Täyttä laukkaa maailman ympäri
(Tammi 2014)
41 sivua
Anniina Mikaman ja Carlos Da Cruzin lasten tietokirjassa matkataan hevostyttö Niinan mukana maailmalle. Matka alkaa koti-Suomesta, missä tutustutaan suomenhevoseen rotuna, ja jatkuu muun muassa Puolan ja Ranskan kautta Afrikan pohjoisosiin ja sieltä Intian, Mongolian ja Japanin kautta Australiaan, Chileen ja Yhdysvaltoihin. Matkan varrella tutustutaan kaikkiaan kahdeksaantoista eri hevosrotuun: joukossa on tuttujen suomenhevosen ja arabianhevosen lisäksi eksoottisempiakin lajitovereita, kuten vaikkapa japanilainen kandachimehevonen.

Kirjan kartta kuvaa matkaa maailmalla.
Kirjan jokaisella aukeamalla esitellään yksi hevosrotu: tietolaatikossa on lueteltu tiivistetysti kullekin rodulle ominainen ulkonäkö, luonne ja sukupuu. Kirja ei kuitenkaan keskity vain uljaisiin kavioeläimiin vaan samalla tuodaan esille myös hevosrotujen kotimaiden erityispiirteitä ja avataan ihmisen ja hevosen välistä suhdetta. Esimerkiksi shirenhevosen kohdalla kerrotaan seuraavaa:
Englannin suojelija Pyhä Yrjö on myös kaikkien maailman hevosten suojelupyhimys. Pyhän Yrjön tunnusmerkki on punainen risti, joka näkyy myös maan lopussa. Pyhä Yrjö eli 200-luvulla, ja kerrotaan, että hän pelasti libyalaisen Silenen kaupungin ja sen prinsessan lohikäärmeeltä.
Kirjan kuvitus on iloisen värikästä.
Lukijaa mukavasti aktivoiva lisä on se, että kirjassa on myös puuhavinkkejä. Esimerkiksi australiankarjahevoseen tutustumisen ohessa voi tehdä itse didgeridoon ja puolalaisesta konikhevosesta lukiessa voi samalla herkutella zapiekankalla eli paistetulla voileivällä.

Täyttä laukkaa maailman ympäri on värikäs ja iloinen aarreaitta hevosista kiinnostuneelle. Kirjassa on paljon asiaa, joten tutkittavaa riittää varmasti monelle lukukerralle. Tätä teosta voi ilolla ja lämpimästi suositella alakouluikäisille hevostytöille ja -pojille.

Kiitos arvostelukappaleesta!

Kommentit

  1. Mukavalta vaikuttaa ja tämän tyyppistä hevoskirjaa ei ole ennen vastaan tullutkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisinpa ollut innoissani, jos lapsena olisin saanut tällaisen luettavakseni. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on