Siirry pääsisältöön

Tiina Hietikko-Hautala: Kivikkosaaren kummitus

"Merenkurkkua kutsutaan laivojen hautausmaaksi, sillä tänne on uponnut satoja laivoja ja sukeltajat löytävät yhä uusia hylkyjä. Kivikkosaaren seutu on erityisen vaarallinen. Siksi täällä liikkuivat aikoinaan myös salakuljettajat. Ne kivet siellä Kivikkosaaressa tuntevat monta tarinaa."
Tiina Hietikko-Hautala: Kivikkosaaren kummitus. Seikkailu saaristossa
(Österbottens hantverk rf 2014)
38 sivua
Tiina Hietikko-Hautalan kirjoittama ja Suvi Karin kuvittama lastenkirja Kivikkosaaren kummitus - seikkailu saaristossa kertoo Saagasta ja Veikosta, jotka lähtevät veneretkelle Merenkurkun saaristoon. Päämääränä on Kivikkosaari ja oppaakseen kaksikko saa merikapteeni Visa Heinosen.

Matkallaan Kivikkosaareen lapset kohtaavat luonnon ihmeitä ja kuulevat merikapteenin tarinoita. Niin tarinoihin kuin itse saareen liittyy jotain mystistä.
Kapteenin kuorsaus kuuluu jostain kaukaa ja aurinko porottaa paljaassa maastossa, mutta yhtäkkiä tulee jotenkin viluisa olo.
Saarella on kummitus, joka tarvitsee jotain.

Kivikkosaaren kummitus on viehättävä ja hyväntuulinen kirja, jossa on leppoisa tunnelma. Saaren kummitus riimitettyine puheenparsineen tuo tarinaan hyvää lisämaustetta, joskin suurempaan osaan nousee miljöön kuvaus. Kirja tarjoaakin lukijalle arvokasta tietoa Merenkurkun saaristosta, ja taustalla kimaltelee meren tavoin ajatus luonnon arvokkuudesta.
Suvi Kari on vastannut kirjan kuvituksesta.

Veikon ja Saagan tarinan lomassa on tehtäviä lapsille. Kirjassa neuvotaan esimerkiksi salakuljettajan hajutestin tekeminen tai se, miten lapsi voi tehdä itselleen oman aarrearkun. Tehtävät ovat mielestäni hieno lisä: parhaimmillaan niiden tekeminen tuo tarinan lasten venematkasta entistä lähemmäksi lukijaa. Koska tehtäväosuudet on erotettu omille sivuilleen, voi tarinan lukea halutessaan yhtenäisenä, ilman tehtäviä. Suvi Karin selkeä kuvitus täydentää hyvin niin varsinaista tarinaa kuin tehtäväohjeita.

Kirja sopii hyvin erityisesti lapsiperheille, joissa ollaan kiinnostuneita luonnosta ja yhdessä tekemisestä.

Myös Kirjakaapin avaimen Jonna ja Hemulin kirjahyllyn Henna ovat kirjoittaneet tästä lastenkirjasta.

Kiitos arvostelukappaleesta kustantajalle!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on