Siirry pääsisältöön

John Irving: Kaikki isäni hotellit

"Jos sinulla oli salaisuus, äiti säilytti sen: jos halusit demokraattista asioiden puintia ja keskustelua, joka saattoi venyä tuntikausia, pahimmassa tapauksessa viikkokausia - jopa kuukausia - pitkäksi, silloin toit asiasi isälle."
John Irving: Kaikki isäni hotellit (Tammi 1981)
Alkuteos The Hotel New Hampshire
Suomentanut Kristiina Rikman
491 sivua
John Irvingin romaani Kaikki isäni hotellit on perhetarina. Keskiössä on Berryn perhe, jonka isä Winslow ei jätä toteuttamatta haaveitaan, joita muut eivät välttämättä pidä realistisina. Perheen äiti Mary on haudannut omat opiskelu- ja urahaaveensa voidakseen huolehtia iäkkäistä vanhemmistaan. Esikoispoika Frank on homoseksuaali ja tytär Franny valmissanainen selviytyjä. Tarinan minäkertoja John rakastaa Franny-sisartaan yli kaiken. Pikkusisko Lilly on lopettanut alle kymmenvuotiaana kasvamisen ja kuopus Egg rakastaa tavaroita ja pukeutumusta eikä tunnu kuulevan juuri mitään - tai sitten hän kuulee vain sen, mitä haluaa. Perhe on eittämättä epätavallinen, vaikka Franny ja minäkertoja väittävätkin toista:
"Ei me olla mitenkään erikoisia", Franny selitti minulle vuosia myöhemmin, "ei me olla eriskummallisia. Meistä me ollaan yhtä tavallisia kuin sadepisarat pilvessä." Ja oikeassa hän oli: meistä me oltiin normaaleja ja mukavia kuin lämpimäisleivän tuoksu, me olimme perhe.
Kertomusta sävyttääkin perheen keskinäinen rakkaus ja pyrkimys oikeudenmukaisuuteen. Berryt muodostavat tiimin, joka pysyy yhdessä ja haluaa toisilleen hyvää.

Kirja on varsinainen runsaudensarvi, niin paljon siinä tapahtuu ja niin monia teemoja siinä käsitellään. Teoksen alussa kerrotaan juutalaismies Freudista, joka haluaa palata Eurooppaan kiristyvästä ilmapiiristä huolimatta. Ennen lähtöään hän myy Winslow'lle moottoripyöränsä ja sen kylkiäisenä karhun, joka ei suostu eroamaan kulkupelistä. Winslow hankkii perheelle leipää esiintymällä karhun kanssa, joka ei ole kamalan viisas eikä siis mikään rahasampo. Jo alussa lukijalle siis selviää, että perheenpää ei ole mikään tavanomainen tyyppi: vai kenelle tulisi mieleen ostaa karhu, joka istuu moottoripyörän sivuvaunussa?

Seksuaalisuus on teoksessa vahvasti läsnä. Johnin rakkaus sisartaan kohtaan ei liene puhtaan sisarellista ja Frannyn ensimmäinen kerta ei mene aivan suunnitelmien mukaan. Ikätoverit vaistoavat salaisuudet, joiden ei toivoisi paljastuvan, ja niinpä esimerkiksi Frank joutuu kokemaan nöyryytyksen suuntautumisensa takia. Mutta vaikka tarinassa tapahtuu julmia ja karuja asioita, on Irving maalannut maailmansa niin runsain värein, että yleisilme ei todellakaan ole synkkä vaan esiin pilkahtelee lempeää huumoria.
Frannykin oli saanut harjoitusluvan ja Frank opetti häntä, mutta päätellen siitä majesteettisesta tavasta, jolla auto lipui puitten lomassa kuin limousine, hitaasti kuin ruumisvaunut, ajaja oli Frank - Frank ajoi aina sillä lailla. Jopa silloin kun hän ajoi äitiä supermarketiin hän ajoi kuin olisi kuljettanut kuningattaren ruumisarkkua viimeistä kunnioitustaan osoittavien ihmisjoukkojen halki.
Berryn perheelle tapahtuu hurjia, käsittämättömiä ja absurdeja asioita. Ovatko kaikki tapahtumat uskottavia, se on sivuseikka, sillä Lillyn sanoin "elämä on satua". Harmaan arjen keskellä ajatus on iloisen lohdullinen: voi melkein tuntea satumaisen pölyn leijailevan ympärillä.

Nolottaa tunnustaa, että Kaikki isäni hotellit on ensimmäinen John Irvingin kirjoittama kirja, jonka olen lukenut. Viimeiseksi se ei kuitenkaan jää, se on varmaa. Niin paljon tarinaan ja sen hahmoihin ihastuin.

Romaanin ovat lukeneet myös ainakin Jami, Jokke, Veera ja Satu.

Kommentit

 1. Miten hienoa, että olet tutustunut Irvingiin! Hän on minun kaikkien aikojen suosikkikirjailijani, jonka kirjoihin palaan aina uudelleen ja uudelleen. Tämän Kaikki isäni hotellit olen lukenut ainakin kolmesti. Tarina on osin absurdi, groteski ja ehdottomasti liioitteleva, mutta juuri siksi se onkin niin vaikuttava ja vakuuttava. Irvingin henkilöt eivät koskaan ole yksinkertaisia, eivätkä hänen kirjoittamansa tarinat helppoja.

  Lue ainakin Garpin maailma ja Oman elämänsä sankari! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä, täytyypä tehdä lukulistalle taas lisäyksiä! :)

   Poista
 2. Hieno kirjailija joka osaa tehdä normaalista poikkeavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisikin tutustua Irvingiin paremmin. Ainakin Pelastakaa karhut löytyy omasta hyllystä.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on