Siirry pääsisältöön

Jenni Linturi: Malmi, 1917

"Kansallisteatteri, katukivet, hevosten jätökset. Juna vihelsi. Oiva hyppäsi kyytiin vauhdista. Hän ei ollut ainoa. Mahorkkaa ja eilisen eväsleipiä, miehet puhuivat naisista, naiset lapsista, lapset nälästä. Sade vinkui ikkunoiden takana. Maisemat valuivat yhdeksi ja samaksi, yhdistivät köyhät ja vielä köyhemmät, kylät ja kaupungit."


Jenni Linturi: Malmi, 1917 (Teos 2013)
206 sivua

Jenni Linturin romaanissa Malmi, 1917 lukija paiskataan heti alussa niin tapahtumien keskelle, että hetken hengästyttää. Pitää miettiä, kuka on kuka ja mitä oikein tapahtui. Mutta tapahtumat imaisevat mukaansa niin, ettei liikaa ehdi jäädä miettimään.

Romaanin maailma on epävakaa, kun punaiset ja valkoiset hakevat itsenäistyvän isänmaan paikkaa. Maailma on myös raju ja raaka, mutta silti on tilaa nuorten ihmisten, Ingeborgin, Letun, Oivan ja Anteron, unelmille. Ingeborg haluaa "suur-ihmiseksi", hänen sisarensa Lettu haluaa Oivan ja Oiva haluaa Ingeborgin. Oivan veli Antero taas haluaa taistella oikeiksi näkemiensä asioiden puolesta. Ja kun maailma on jakautunut monessa mielessä kahtia, mahdollisuuksia taistelemiseen kyllä löytyy.

Kuten oikeassakin elämässä, unelmat toteutuvat, jäävät toteutumatta tai muuttuvat. Nuoret kasvavat aikuisiksi maailmassa, jossa joudutaan näkemään monenlaista, jossa "totuuskin oli valhetta". Kaikki koettu saa Oivan pohtimaan, että ehkä elämä onkin leikkiä.

Jenni Linturi luo elävän kuvan vuoden 1917 Malminkylästä, joka on kuin "syyläpaise Helsingin pitäjän muuten virheettömässä ihossa". Hän kirjoittaa kuvallisesti ja jättäen aukkoja, joten lukijalta vaaditaan tarkkuutta. Mutta tarkka lukeminen kyllä kannattaa, niin elävän kuvan romaani lukijansa eteen loihtii.

Jenni Linturin kirjasta on kirjoitettu esimerkiksi Sinisen linnan kirjastossa, Kulttuuripohdinnoissa ja Habaneran havainnoissa.

Tämän kirjan luen mukaan Ihminen sodassa -haasteeseen. Nyt olen lukenut kaksi kirjaa ja ansainnut sotamiehen arvon. Jei! :)

Kommentit

 1. Kivankuuloinen kirja tähän haasteeseen. Minullakin on toinen Ihminen sodassa-kirja menossa, sijoittuu 2. maailmansotaan. Se sota alkaa jo tulla korvista ulos, joten pitää minunkin yrittää bongailla luettavaa jonkun muun sodan tiimoilta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linturin kirjaahan ei ole tuolla kirjahaasteen listalla, mutta arvelin, että se teemoiltaan sopii haasteeseen. :) Tuo Westön teos Kangastus 38 miellytti minua myös, mutta yritän jatkossa päästä käsiksi kirjoihin, jotka kytkeytyvät tiiviimmin sotaan. Nyt olen lymyillyt vasta vähän taisteluissa päin. :)

   Poista
 2. Tämä kiinnostaa minua kovasti, kuten myös Linturin esikoinen. Kuulostaa kirjalta, johon kannattaa tarttua, mutta ehkä hieman keskittyneemmin kuin mihin minulla juuri nyt on mahdollisuus. Eli mennee ensi vuoden puolelle.

  Onnea ensimmäisestä sotilasarvosta, siitä on hyvä jatkaa eteenpäin! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :)
   Tälle kirjalle tosiaan kannattaa varata aikaa. Jään mielenkiinnolla odottamaan, mitä ajatuksia kirja sinussa herättää. Ehkä sitten ensi vuoden puolella!

   Poista
 3. Onnea olet voittanut Aarnion Tuulien taikuri kirjan joululahja-arpajaisistani. Laita osoitteesi maimalaak@gmail.com jotta voin postittaa kirjan sinulle. Onnea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, tämäpä ihana jouluyllätys - kiitos! :) Laitan sähköpostia hetimiten!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on