Siirry pääsisältöön

Mikko-Pekka Heikkinen: Jääräpää

"Katja oli rekrytty johtamaan Muonio ylös Levin ja Ylläksen pitkistä varjoista. Ilman Kairahovia se ei onnistu. Ravintola oli juuri saanut anniskeluluvan tunturilaen laajuiselle ulkoilma-alueelle. Suomen ensimmäinen ja ainoa erämaaterassi, millainen innovaatio! Mutta Kairahovi ei lähde lentoon, jos kuntaliitos kaatuu."
Mikko-Pekka Heikkinen: Jääräpää
(Johnny Kniga 2014)
Äänikirjan kesto 8 h 50 min.
Lukija Kari Ketonen.
(Kansikuva www.kirja.fi)
Mikko-Pekka Heikkisen Jääräpää tupsahti lähes huomaamattani puhelimeeni, kun se löytyi Elisa Kirjan kirjamessutarjouksista. Äänikirjan lukee näyttelijä Kari Ketonen, joka suoriutuu tehtävästään erinomaisesti.

Jääräpää sijoittuu Suomen Lappiin, Muonioon, mihin Katja Karhuvuoma on muuttanut miehensä Aslan perässä. Kaamos kauhistuttaa samalla, kun Katjan pitäisi kunnanjohtajana luotsata kotipaikkaansa kohti kuntaliitosta Enontekiön kanssa. Etelästä tulleeseen "riukuun" suhtaudutaan epäluuloisesti, eikä appiukko Piera, joka on varsinainen hahmojen hahmo, suinkaan pyri helpottamaan asioita. Päätöstensä järjellisyyttä Katja miettii vakavasti viimeistään siinä vaiheessa, kun selviää, että uudella kotiseudulla perheväkivalta tuntuu olevan enemmän sääntö kuin poikkeus.

Helppoa ei siis ole Helsingistä melkein maan toiseen ääripäähän muuttaneella naisella, jonka varsin pikaisesti solmittu avioliitto kriisiytyy. Lisäksi Katja tuntee olevansa muukalainen tiiviissä yhteisössä, joka vilisee erikoisia persoonia. Nuo erikoiset persoonat ja eri suuntiin vetävät tarkoitusperät saavat aikaan tapahtumien vyöryn, joka nousee lopussa lähes elokuvamaisiin mittoihin. Jääräpää on kerrassaan kutkuttavan mainio kudelma, joka sisältää niin huumoria kuin vakavia teemoja, kuten valtion säästötoimenpiteiden vaikutukset palveluiden saatavuuteen ja ihmisten elinolosuhteisiin.

Parasta kirjassa on Mikko-Pekka Heikkisen hersyvä tyyli, joka sai kuunnellessa aikaan naurunpyrskähdyksiä. Satiirinen ote toimii ja viehättää niin, että Mikko-Pekka Heikkisen nimi on muistiin kirjattu: esikoisromaani Terveiset Kutturasta täytyy luettavaksi hankkia ja tulevia teoksia jään odottamaan innolla.

Muualla: Nenä kirjassa, Kirsin kirjanurkka, Kirjavinkit ja Lukutoukan kulttuuriblogi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Laura Lindstedt: Oneiron

"Rivi on kaunis kuin kaunein hautajaissaatto, surullinen kuin surullisin sävel, lohdullinen kuin äiti maan syli. Rivi on täydellinen. Naiset eivät pelkää."
Laura Lindstedtin Finlandia-palkittu Oneiron tuli minulle joululahjaksi, ja taisin viime vuoden viimeisinä päivinä kirjan lukea loppuun. Kirjasta kirjoittaminen on kuitenkin venynyt uuden vuoden puolelle, sillä tuntui, että kovin pian lukemisen jälkeen oli romaanista vaikea sanoa yhtään mitään.

Nyt, kun olen ehtinyt makustella, tunnustella ja mietiskellä, totean: Oneiron on huimaava, jäljet jättävä romaani, jonka vaikutus ei hetkessä katoa.
Tarina keskittyy seitsemään naiseen. Newyorkilainen Shlomith, moskovalainen Polina, brasilialainen Rosa, marseillelainen Nina, hollantilainen Wlbgis, senegalilainen Maimuna ja itävaltalainen Ulrike ovat kaikki kuolleet. Romaani kertoo siitä, mitä tapahtuu kuoleman jälkeisenä aikana, keskellä valkeutta, ja mitä naisten elämässä oikein tapahtui. Huomasin, että alkuun minua kutkutti tietä…

John Irving: Kaikki isäni hotellit

"Jos sinulla oli salaisuus, äiti säilytti sen: jos halusit demokraattista asioiden puintia ja keskustelua, joka saattoi venyä tuntikausia, pahimmassa tapauksessa viikkokausia - jopa kuukausia - pitkäksi, silloin toit asiasi isälle."
John Irvingin romaani Kaikki isäni hotellit on perhetarina. Keskiössä on Berryn perhe, jonka isä Winslow ei jätä toteuttamatta haaveitaan, joita muut eivät välttämättä pidä realistisina. Perheen äiti Mary on haudannut omat opiskelu- ja urahaaveensa voidakseen huolehtia iäkkäistä vanhemmistaan. Esikoispoika Frank on homoseksuaali ja tytär Franny valmissanainen selviytyjä. Tarinan minäkertoja John rakastaa Franny-sisartaan yli kaiken. Pikkusisko Lilly on lopettanut alle kymmenvuotiaana kasvamisen ja kuopus Egg rakastaa tavaroita ja pukeutumusta eikä tunnu kuulevan juuri mitään - tai sitten hän kuulee vain sen, mitä haluaa. Perhe on eittämättä epätavallinen, vaikka Franny ja minäkertoja väittävätkin toista:
"Ei me olla mitenkään erikoisia"…