Siirry pääsisältöön

Ihminen sodassa -haasteen koonti

Eniten minua kiinnostaa tie -blogin Suketus innosti sotakirjallisuuden pariin Ihminen sodassa -haasteen merkeissä. Aivan mainio haaste, jonka myötä luin sykähdyttäviä, vavahduttavia ja mieleenpainuneita teoksia - onnistuipa joku kirja yöunetkin viemään. Luin haasteeseen yhteensä 16 kirjaa, ja urakallani ansaitsin kenraalin arvon.

Lukemistani kirjoista haluan erityisesti nostaa esille Väinö Linnan hienon Pohjantähti-trilogian, jonka osat laskin tässä haasteessa yhdeksi kirjaksi. (Postaukset löytyvät täältä, täältä ja täältä.) Olen iloinen, että vihdoin sain trilogian luettua, sillä niin kauan se on lukulistallani oleillut. Lukuelämys oli hieno.

Kaikessa kauheudessaan mieleeni painuivat Slavenka Drakulićin Aivan kuin minua ei olisi ja Terhi Rannelan Punaisten kyynelten talo. Molemmat kertovat tärkeää tarinaa siitä, miten kammottavia asioita tässä maailmassa on tapahtunut ja voi tapahtua. Olisi helpompaa sulkea silmät ja kieltäytyä tiedosta, mutta se ei ainakaan ole keino lisätä ymmärrystä.


Kotimaisia teoksia luin haasteeseen useita. Edellä mainittujen lisäksi parhaimmistoa edustaa Kangastus 38, jolla Kjell Westö voitti hiljattain Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon. Hieno teos, upea palkinto - onnea! Heidi Köngäksen Dora, Dora, Venla Hiidensalon Karhunpesä ja Heli-Maija Heikkisen Viestikyyhkyupseeri ovat niin ikään kiinnostavia ja hyvin kirjoitettuja kotimaisia teoksia. Ulla-Lena Lundbergin Marsipaanisotilas ei yltänyt upean Finlandia-voittaja Jään tasolle mutta tarjosi samankaltaista tunnelmaa. Kotimaista haastekirjallisuutta edustaa myös Jenni Linturin Malmi, 1917.

Käännöskirjallisuudesta haasteeseen luin Drakulićin teoksen lisäksi Markus Zusakin Kirjavarkaan, Nadifa Mohamedin Kadotettujen hedelmätarhanSarah Watersin Yövartion, Sahar Delijanin Jakarandapuun lapset ja Toni Morrisonin Kodin - nyt jälkeenpäin viimeksi mainittu tuntuu viisikosta ykköseltä. Haasteen heikointa elämystä edustaa Michael Morpurgon Sotahevonen, joka ei viehättänyt. Kirjan pohjalta tehdystä elokuvasta kyllä pidin. Elämäkerrat ja muistelmat -osastoon luin Lena Muhinan Piirityspäiväkirjan, joka täydensi mukavasti kirjakokoelmaa, joka muutoin oli kaunokirjallisuuspainotteinen.

Ihminen sodassa -haaste oli todella mainio ja tutustutti minut kirjoihin, joihin muuten tuskin olisin tarttunut.

Kiitos haasteen emännälle!

Kommentit

 1. Sinäkin ylsit upseeritasolle, onnea! Monipuolista lukemista kertynyt vuoden aikana, vau! Kiva kun osallistuit haasteeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos niin onnitteluista kuin mukavasta haasteesta!

   Poista
 2. Mahtava suoritus ja hienoja kirjoja! Minulla on vielä haaste kesken, ihan kenraaliksi asti en taida yltää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Paula!
   Hyviä lukuhetkiä haasteen parissa joka tapauksessa! :)

   Poista
 3. Sinulla on mukavan paljon kotimaista luettujen listalla. Ja vielä Pohjantähti-trilogiakin... sen kun saisi luettua läpi jonakin vuonna. Tai edes vuosina. :) Sarah Watersin Yövartio jäi kovasti kiinnostamaan minua. Siinä voisi olla hyvä kirja vaikka joululomalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linnaa suosittelen lämpimästi. Ja Watersin teos voisi tosiaan toimia joululomalla, kun (toivottavasti) on aikaa rauhoittua kirjojen pariin. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on