Siirry pääsisältöön

Marja Björk: Puuma

"Nuori ja kaunis mies, joka ehkä vielä uskoi, ettei tulisi koskaan vanhaksi. Kauko pullisteli joskus itseään peilin edessä ja näytti apinamiesliikkeitä. - Olenko minä lihaksikas? -Et."
Marja Björk: Puuma
(Like 2010)
Äänikirjan kesto 4 h 30 min.
Lukija Lilli Collan
(Kansikuva Elisa Kirjalta)
Marja Björkin romaanin Puuma päähenkilö on Malla, menestynyt ja itsetietoinen nainen, joka havaitsee naapuriin muuttaneen miehen ja päätyy tämän kanssa suhteeseen. Yhteiselämä Kaukon kanssa jatkuu omia uriaan, ja Mallan mielestä pitkä liitto on "satama, josta käsin voi seikkailla itseään satuttamatta". Kun oma ja miehen ikääntyminen on väistämätön tosiasia, on uutta pontta hyvä hakea nuoremman miehen luota.

Ensivaikutelma kirjasta on kepeä, mutta pinnan alta löytyy syvempiä sävyjä. Takaumat Mallan lapsuuteen kertovat jostain rikkinäisestä: mihin äiti katosi öisin? Nykyajassa selviää, että Mallan äidin maailmankuva on varsin kylmä ja kyyninen, ja samaa aistii myös Mallasta. Kuinka yksinäinen hän lopulta on?

Mielenkiintoinen sivuhenkilö on Mallan ystävä Riitta, joka on säntäämässä naimisiin Tuomaksen kanssa. Miehen todellinen luonne hautautuu Riitan silmissä suuren yhdistävän tekijän taakse: molemmat ovat uskovaisia, "uskiksia", ja on kuin liitto olisi taivaassa määrätty. Ja tietenkin liitto täytyy siunata mahdollisimman täydellisesti, vaikka varoitusmerkit olisivat nähtävissä jo ennen hääpäivää.

Puuman hahmot kaikkiaan ovat sen verran ikäviä, että samaistumisen kohteita en oikein onnistunut löytämään. Lopun tunnelma kuitenkin toi itse päähenkilön lähemmäksi ja onnistui jotenkin oudolla tavalla ymmärtämään häntä, vaikka alkuvaiheissa minulta ei ymmärrystä herunut.

Tämä kirja olisi varmasti pitänyt kuuntelemisen sijaan lukea. Äänikirjaversio ei juuri tehnyt kunniaa sujuvalle tekstille, joka ajoittain jäi häiritsevien tekijöiden alle pimentoon. Seassa oli kummallisia korjauksia ja toistoja, ja kaiken huippu oli kirjan lopetus, josta tuli mieleen, että nyt on vahingossa laitettu levitykseen jokin harjoitusversio. Kuuntelemisen päätyttyä olin tyytyväinen siihen, että ostin kirjan Elisa Kirjan tarjouksista: olisi ottanut aika mojovasti päähän, jos olisin maksanut noin huonosta versiosta täyden hinnan.

Itse kirjaa sen sijaan voin suositella. Se on helposti lähestyttävä ja kiinnostava, jos eritteet ja ruumiillisuus eivät häiritse.

Muualla:
Kirjainten virrassa, Leena LumiKirjapeto, Kaiken voi lukea! ja Naakku ja kirjat.

Kommentit

  1. Mielesstäni Björkiltä on parempiakin kirjoja mm. Poika ja Mustalaisäidin kehtolaulu. Olen lukenut myös Puuman, josta en oikein muista muuta kuin sen oman miehen pettämisen ja nuoremmat miehet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mustalaisäidin kehtolaulua on kehuttu ja se onkin lukulistallani. Tässä kirjassa olikin kiinnostavaa se, että Mallan lapsuudenystävä Orvokin kautta hipaistaan romanikulttuuria.

      Poista
  2. Meinasin joskus ostaa tämän kun näin Suomalaisen Löytöjä-hyllyssä. Silloin olin tosin kirjanostokiellossa ja samassa hyllyssä nökötti myös No ja minä, johon sitten lopulta päädyin. Mutta täytynee lukea tämäkin, ihmisten kurjuus kiinnostaa aina!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ja minä taas on kirja, johon minä aion jossain vaiheessa tarttua. :)
      Minulle kirjanostokielto näköjään tarkoittaa sitä, että pitäisi kirjakaupat kiertää kokonaan kaukaa. Tänään mukaan lähti aivan huomaamatta kaksi pokkaria, vaikka kauppaan sisälle mennessäni vannoin vain katselevani.

      Poista
  3. Kurjaa, että äänitoteutus oli noin kömpelö. Itse olen tähän asti ärsyyntynyt lähinnä lukijan äänestä mutta tuommoisia toistoja tai korjauksia ei ole tullut vastaan. Eräs lukija henkäili välillä äänekkäästi sisään, ja aloin jossain vaiheessa oikein odottaa, milloin se hassu pieni ääni taas tulee. :) Kirja jäi tosin kesken ihan sisällön vuoksi.

    Minun kirjani tämä ei selvästi ole muutenkaan, sillä eritteet ei liiemmin kiinnosta. :D Juuri jätin Katja Ketun Surujenkerääjän kesken näiden eritehommien vuoksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole aiemmin sattunut eteen noin huonoa toteutusta. Ei luulisi olevan liian hankalaa editoida virhekohtia pois.

      Paikoin Puuman meno on sen verran roisia, että en aivan omalla mukavuusalueellani ollut. Mutta onneksi tarinassa oli muutakin. :)

      Poista
  4. Ruumiillisuus kyllä kiinnostaa, mutta jos se on itsetarkoituksellista, niin sitten ei.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä tapauksessa sen karsimisesta tuskin olisi koitunut haittaa.

      Poista
  5. Minä pidin tästä ja yllätyin Björkin rohkeudesta aiheen käsittelyssä. Samaistumisia kaipaa, mutta ihan aina niitä vain ei voi löytää.

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rohkea Björk tosiaan on.
      Ei tosiaan aina voi samaistumisen kohteita löytää - eikä toisaalta tarvitsekaan.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Tiina Raevaara: Minä, koira ja ihmiskunta – Lajien välisen yhteiselon historia

Ihmisen kulttuuri ja yhteiskunta eivät kuitenkaan sisällä pelkästään ihmisiä. Ei ole olemassa mitään puhtaasti ihmistä sisältävää kokonaisuutta. Elämme pienellä pallollamme yhdessä toisten lajien kanssa. Muut eläimet ovat muokanneet kulttuuriamme ja rakentaneet yhteiskuntaamme. Tai ehkä asia pitäisi sanoa näin: ihmiskunta on muokannut itseään ja maailmaansa muiden eläinlajien avulla. Tiina Raevaara: Minä, koira ja ihmiskunta – Lajien välisen yhteiselon historia Otava 2022 317 sivua Tiina Raevaara on suunnattoman taitava kirjoittaja, ja siitä on osoitus tämäkin: Minä, koira ja ihmiskunta – Lajien välisen yhteiselon historia  on kiehtova ja hyvin kirjoitettu tietoteos ihmisen ja hänen parhaan ystävänsä yhteisestä taipaleesta historian hämäristä nykypäivään. Kokonaisuuteen nivoutuu luontevasti anekdootteja kirjailijan kokemuksista koirien ja muiden eläinten kanssa. Kimmoke kirjan olemassaoloon löytyy mitä ilmeisemmin kirjailijasta itsestään: "Kaikista eläinlajeista nimenomaan koira o