Siirry pääsisältöön

Mihail Bulgakov: Saatana saapuu Moskovaan

"--eräässä yhteenvedossa sanotaan, että hän oli lyhytkasvuinen, että hänellä oli kultahampaat ja että hän ontui oikeaa jalkaansa. Toisessa väitetään, että hän oli valtavan kookas, että hänellä oli hampaissaan platinakruunut ja että hän ontui vasenta jalkaansa. Kolmannessa todetaan lakonisesti, ettei hänellä ollut mitään erityistuntomerkkejä. On pakko tunnustaa, ettei yksikään näistä yhteenvedoista kelpaa mihinkään."
Mihail Bulgakov: Saatana saapuu Moskovaan
(WSOY Loisto 2007)
Venäjänkielinen alkuteos Мастер и Маргарита 1928-1940
Suomentanut Ulla-Liisa Heino,
suomennoksen tarkistanut Vappu Orlov
478 sivua

Saatana saapuu Moskovaan -romaani on heti alkuasetelmaltaan kiinnostusta herättävä: kirjallisuuslehden toimittaja, kirjailijaliiton hallituksen puheenjohtaja Berlioz ja runoilija Bezdomnyi, oikealta nimeltään Ivan Nikolajevitš, tapaavat Moskovassa Patriarkan lampien luona erikoisen miehen. Hän puhuu hyvin venäjää mutta on silti ulkomaalaisen oloinen. Hän ennustaa kauhean tragedian, joka myöhemmin käy todeksi. Omituiset tapahtumat seuraavat toisiaan, ja lopulta selviää, että itse paholainen on asettunut Moskovaan ja esiintyy taikurina nimeltä Woland. Hänen mukanaan siirrytään välillä parintuhannen vuoden taakse aikaan, jolloin Pontius Pilatus ja Jeesus tapaavat Jerusalemissa. Lisäksi kirjaan nivoutuu Mestariksi kutsutun kirjailijan ja hänen rakastettunsa Margaritan tarina. Mestari kirjoittaa tarinaa Pontius Pilatuksesta ja Jeesuksesta.

Tästä kaikesta muodostuu värikäs, monimuotoinen ja polveileva seikkailu, joka vie niin Moskovaan kuin aikojen taakse Jerusalemiin. On pimeyttä, alastomia naisia, lentäviä ihmisiä, ihmisten tavoin puhuva ja toimiva kissa, taivaasta (tai katosta) satavaa rahaa, ja niin edelleen. Tarina on sellainen runsaudensarvi, että sen parissa hengästyy, hämmentyy ja jopa tyrmistyy.
- Niinpä tällä kaamealla tyypillä - hän valehtelee sanoessaan olevansa neuvonantaja - on hallussaan epätavallisia voimia! Esimerkiksi jos häntä alkaa ajaa takaa, häntä on mahdoton tavoittaa. Ja sitten hänellä on vielä seurassaan omalaatuinen pari: sellainen pitkä mies, jolla on rikkinäiset silmälasit, ja lisäksi uskomattoman suuri kissa, joka matkustaa omin neuvoin raitiovaunussa, puhui Ivan kenenkään keskeyttämättä, yhä kiihkeämmin ja vakuuttavammin. - Sitä paitsi hän oli henkilökohtaisesti ollut Pontius Pilatiuksen parvekkeella, siitä ei ole epäilystäkään.
Romaania on yleisesti luettu satiirina, ja kyllä siitä neuvostoyhteiskunnan kritiikkiä on helppo löytää. Lisäksi kirja sai minut pohtimaan taas kerran totuutta. Kirjan ihmiset kohtaavat käsittämättömiä asioita, joiden selittäminen on lopulta mahdotonta, ellei halua tulla leimatuksi mielisairaaksi ja päätyä sairaalaan - joillekin niin käykin. Omituisia asioita kuitenkin kerrotaan, ja kertomukset kasvavat matkan varrella huhuiksi, joiden todenperäisyyttä ei kukaan enää pysty selvittämään.

Vaikka Saatana saapuu Moskovaan on alun perin julkaistu 1920-40-luvuilla, on se uskomattoman nykyaikainen. Teoksessa sekoitetaan hienolla tavalla fantasiaa ja realismia, nykyaikana romaanin voi määritellä maagisen realismin edustajaksi. Tarina etenee iloitellen ja vauhdilla, ja lukijana huomasin viihtyväni kaikkien kummallisuuksien seurassa. Täytyy silti myöntää, että kirja jättää jälkeensä myös hieman hämmentyneen olon: ymmärsinköhän lopulta lähellekään, mistä romaanissa on kysymys? Ehkäpä romaani pitäisikin lukea toistamiseen tai vielä kolmanteenkin kertaan, jotta voisi kokea ymmärtäneensä. Saatanpa kirjan pariin vielä palatakin!

Tätä klassikkoa on luettu muun muassa seuraavissa blogeissa: Jokken kirjanurkkaLuettua elämää, 1001 kirjaa ja yksi pieni elämä, Sallan lukupäiväkirja, Morren maailma ja Kirjavinkit.
Kirja on pitkään odottanut hyllyssäni lukuvuoroaan, joten tämän luettuani saatan taas Oma kirjahylly -projektiani yhden askeleen eteenpäin.

Kommentit

 1. Minulla on tämä klassikko vielä lukematta. Hypistelin jo kirjastossa äänikirjaversiota, mutta mietin, että mahtaako tämä olla liian 'vaativa' äänikirjana kuunneltavaksi. Kuuntelen niitä nimittäin autoillessa, jolloin keskittyminen ei aina aivan täydellistä ole. Oikein hyvältä tämä kyllä vaikuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tässä sen verran paljon tapahtuu, että kuunneltuna voi olla vaikea pysyä tapahtumien perässä. Mutta joku kokeneempi kuuntelija voisi olla minua parempi arvioimaan. :)

   Poista
 2. Tätä on suositeltu minulle monta kertaa. Mietin, että kirja sopisi varmaan hyvin pääsiäislukemiseksi? Ehkä jo ensi vuonna. (Näin tuumin varmaan joka vuosi, mutta... :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä sopisi varmaan hyvin sellaiseen ajankohtaan, kun on aikaa keskittyä lukemiseen. Henkilögalleria on aika laaja, ja jos lukemiseen tulee pidempiä taukoja, on vaikea palauttaa mieleen yksityiskohtia. Ja kun venäläiseen tapaan ihmisellä saattaa olla monta nimeä, olin välillä aika pihalla. :)

   Poista
 3. Mieheni lukee tätä ja aion sen jossain vaiheessa napata häneltä, koska hän lukee kolmea kirjaa mm. Idioottia, eikä saa yhtään kirjaa luettua. Murr

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Onneksi kirjaa odotellessa ehtii lukea muita hyviä kirjoja, kun niitä onneksi riittää. :)

   Poista
 4. Saatana saapuu Moskovaan on yksi lempikirjoistani, ehkä jopa se the One and Only. Olen lukenut kahdesti, enkä varmasti vielä ole ymmärtänyt läheskään kaikkea. Mutta toisaalta sekin on osa kirjan hienoutta, pureskeltavaa ja tasoja riittää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monet tasot ovat varmasti tämän teoksen vahvuus. Viihdyin, vaikka hämmennyin, ja nyt tosiaan tuntuu siltä, että kirjan pariin voisi palata vielä uudelleen. Toisella lukukerralla varmasti huomaisi paljon lisää, monet tasot avautuisivat enemmän.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on