Siirry pääsisältöön

Sari Pullinen: Kohta kaikki alkaa

"Olin kauan väärässä paikassa kaikkialla muualla paitsi sinun vierelläsi. Olit minulle se kohta, jossa aika muuttui paikaksi."
Sari Pullinen: Kohta kaikki alkaa
(Gummerus 2014)
288 sivua
Kohta kaikki alkaa -romaanin minäkertoja Kirsi on elänyt vuosia salasuhteessa naimisissa olevan miehen kanssa. Oma avioliitto Nallen kanssa on ajautunut karille, ja Kirsi on jäänyt odottamaan, että saisi rakastamansa miehen kokonaan omakseen. Kun hän saa huomata odottaneensa ja luottaneensa turhaan, hän ajaa merenrantakaupunkiin etsimään eheytymistä ja toipumaan. Kämmenen haava on kuin rikkoutunut sydän.
Siteen alla sykähtelee. Ehkä pitelenkin sydäntäni kämmenellä. Oliko jollakulla sellainen runo? Pidän sydäntä kämmenellä, se on arka, se on täytynyt piilottaa.
Kirjan kauniita ilmauksia oli
merkittävä muistiin tarralapuin.
Villa Maariassa Kirsi pohtii niin omaa elämäänsä kuin osaansa sukunsa ketjussa. Keski-iässä hän on yllättäen joutunut tilanteeseen, jossa tulevaisuus on suuri kysymysmerkki ja jossa on pakko kohdata itsensä tietääkseen, mihin suunnata.
Minun on pysyttävä liikkeessä. Ehkä olen jonakin päivänä kävellyt tästä hetkestä pois, ja kun käännyn katsomaan taakseni, näen, kuinka pitkälle olen jo päässyt, kuinka kauas olen tullut, ja kuinka kaukana olen, eikä mikään enää satuta.
Takaumien ja pohdintojen myötä lukijallekin vähitellen selviää, mitä on tapahtunut. Kirjaan rakentuu hyvin jännitettä, ja lukijana haluaa tietää, mistä Kirsi oikein on tulossa. Ja vaikka matka merenrantakaupunkiin on toipumismatka, ei kirja ole vain surullinen vaan siitä on löydettävissä kaunista lohdullisuutta.

Kohta kaikki alkaa -teoksessa puhutaan monenlaisista rakkauksista. Millainen on Kirsin äidin ja isän avioliitto? Millainen oli Kirsin oma, kariutunut avioliitto? Millaista on rakkaus, joka ei saa tulla ilmi?
Nyt haluan paljastaa kaiken, puhua jokaiselle, joka jaksaa kuunnella. Olen väsynyt salailuun, siihen, että olen joka suuntaan vain puolikas.
Kirjan viipyilevässä tunnelmassa on jotain samaa kuin Katja Kaukosen hienossa Kohinassa. Kuitenkin asetelma on monella tapaa erilainen: esimerkiksi Kirsi ei ole niin yksin kuin Kohinan Alvar, eikä hän sure lapsuuttaan vaan menetettyä rakkauttaan. Kohinasta pitäneelle tätä romaania voi hyvin suositella, sillä minä näen kirjat toistensa kauniina sukulaisina.

Kohta kaikki alkaa on kuin lempeä kesäilta, kun ei vielä ole liian myöhäistä. Lyyrisen kaunis ja kiehtova teos ei anna kiirehtiä vaan pyytää viipymään vierellään. Pullinen kirjoittaa niin kauniisti, niin painavin lausein, että tekstin äärelle on pakko pysähtyä. Tarina huokaa ja saa huokaamaan, ja kirjan viimeisen sivun käännyttyä huomaan olevani pahoillani siitä, että kertomus loppui. Kohta kaikki alkaa on hyvin viimeistelty ja vahva esikoisteos, jonka kirjoittajan toivon tarjoavan tulevaisuudessa lukijoilleen uutta ihasteltavaa.
Minä nyökkään ja jatkan kohti toria, ja vieläkin kauemmas, pitkin katua, joka viettää kohti rantaa. Laitimmaisten talojen ja merenrannan välissä on leveä kaistale maata, jolla ei kai ole muuta tarkoitusta kuin pitää aallot loitolla. Kaupungin reunalla puutalot näyttävät nojaavan toisiinsa kuin hakien turvaa tuulelta, joka pääsee puhaltamaan kaukaa.
Kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta!

Kommentit

 1. Kuulostaa ihan kivalta kirjalta :)

  VastaaPoista
 2. Hmm, pistetäänpä korvan taa :)! Sinä olet kyllä kova lukemaan! Uh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti pidät, jos päädyt kirjan lukemaan. :)
   Nyt on tullut taas luettua paljon. Mutta enpä liikenevänä aikana paljon muuta teekään. :)

   Poista
 3. Eli suosittelet mm. minulle, kun olen Kohina-fani. :) Jospa minäkin tekisin samoin kuin bleue ja laittaisin lukukorvan taakse

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen mm. sinulle. :) Toivottavasti pidät, jos kirja luettavaksesi päätyy!

   Poista
 4. Tämä tuntuu kauniilta kirjalta... Kansikuvaa myöten! Minäkin laitan ämän muistiin, kun se tulee minua vastaan, tartun kiinni :)

  Kiitos :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti saat kirjan käsiisi ja vieläpä pidät siitä. :)

   Poista
 5. Kaunis kansi, kaunis tarina! Luen heti, jos tai kirja tulee vastaan.

  Kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, ole hyvä. ♥ Toivottavasti kirja tulee vastaan ja pidät siitä.

   Poista
 6. Luin, kirja tuli vahingossa vastaan. Tykkäsin kielestä ja ilmeisesti samoista kohdista kuin sinä =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnellinen vahinko! :) Kiva kuulla, että tykkäsit.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on