Siirry pääsisältöön

Kevään 2022 kaunokirjauutuuksia

Pakkasen keskellä on ihanaa siirtää katsetta kevääseen ja erityisesti kirjakevääseen. Katalogeja selaillessani kärsin enemmän runsaudenpulasta kuin lukemisen puutteesta – tuleva kirjakausi vaikuttaa siis hyvin lupaavalta ja innostavalta. Tässä poimintojani:

Chi Zijian: Puolikuu (Aula & Co)
alkuteos 额尔古纳河右岸 E'ergunahe youan
suomentanut Rauno Sainio

Kiinalaista kirjallisuutta tulee luettua vähänlaisesti, mutta tämä Chi Zijianin menestysteos kiinnostaa. Kustantaja lupaa suurta tarinaa rakkaudesta ja menetyksestä sekä kuvausta ihmisen suhteesta luontoon. Kirja ilmestyy suomeksi tammikuussa.


Kaisa Åkerman: Hajusteentekijän tytär (Bazar)

Helmikuussa ilmestyy assyriologi Kaisa Åkermanin historiallinen romaani, joka sijoittuu Lähi-itään. Nuoren naisen kasvutarina 1200-luvulla eaa kiinnostaa.


Eeva Åkerblad: Huolenpitoja (S&S)

Kylpylämiljöö vuoristossa ja pyrkimys suunnitelmallisesti hellittää. Kiehtova kombo, jonka ilmestymistä helmikuussa jään odottamaan.


Jenni Kokander: Yksi miljoonasta (Tammi)

Helmikuussa ilmestyy myös näyttelijänä tutuksi tulleen Jenni Kokanderin toinen romaani. Esikoista en ole lukenut, mutta tähän liitetty lupaus "haikean kaunis" vetoaa minuun.


Soili Pohjalainen: Ihon alla (Atena)

Soili Pohjalaisen uutuusromaani puhuu äitiydestä, perheestä ja tyttärestä. Tarinan taustalla on omakohtaisia kokemuksia.  Olen pitänyt suuresti Pohjalaisen aiemmista teoksista, joten Ihon alla menee lukulistalleni, vaikka oletankin tämän olevan aiemmasta tuotannosta poikkeavaa.


Jenni Toivoniemi: Valtakausi (WSOY)

1990-luku! Lankapuhelimet! Nuoria aikuisuuden kynnyksellä Helsingin Kalliossa. Toivoniemen esikoisromaanista lähden etsimään muistoja.


Karin Smirnoff: Viedään äiti pohjoiseen (Tammi)
alkuteos Vi for upp med mor
suomentanut Outi Menna

Romaani on jatkoa Smirnoffin esikoisromaanille Lähdin veljen luo. Karhea pohjoisen elämä jäi mieleen, joten lukulistalle menee tämä trilogian toinenkin osa.


Ragnar Jónasson: Sumu (Tammi)
alkuteos Mistur
suomentanut Oona Nyström

Hulda-trilogian ensimmäinen osa Pimeys jätti jälkeensä aika hämmentyneen olon. Kakkososa Saari on vielä lukematta, mutta taidanpa tarttua sekä siihen että Sumuun.


Meg Mason: Murhe ja autuus (Otava)
alkuteos Sorrow and bliss
suomentanut Maria Lyytinen

Otavan kirjasto -sarjassa helmikuussa ilmestyvä romaani kertoo nelikymppisestä Marthasta. "Tyrmäävän hauska ja terävänäköinen tarina", lupaa kustantaja.


Minna Haapasalo: Tilkkuterapiaa (Karisto)

Minna Haapasalon esikoisromaani vie kansalaisopiston tilkkutyökurssille. Sieltä Riina etsii vaihtelua elämäänsä, joka on kokenut kolhuja. Viihdyttävältä kuulostava tarina ilmestyy maaliskuussa.


Karina Sainz Borgo: Kolmas maa (Aula& Co)
alkuteos El tercer país, suomentanut Satu Ekman

Karina Sainz Borgon Caracasissa on vielä yö oli niin vaikuttava lukuelämys, että se sai minut kaipaamaan lisää luettavaa kirjailijalta. Nyt sitä on tulossa, ja Kolmas maa menee ehdottomasti lukulistalleni.


Minna Mikkonen: Amelian luut (S&S)

Lentäjä Amelia Earhartin tarina on kiehtova. Siihen tarttuu Minna Mikkonen toisinkoisessaan, joka ilmestyy maaliskuussa.


Petra Forstén: Kadonneet tytöt (WSOY)

Esikoisromaanissa Agnes palaa takaisin kaupunkiin, josta lähti vuosia sitten. Hän on kutsunut koolle Lauman, tyttöjoukon, ja paluu menneeseen on käsillä.


Patricia Lockwood: Kukaan ei puhu tästä (Tammi)
alkuteos No One Is Talking About This
suomentanut Einari Aaltonen

Tammen Keltaisessa kirjastossa ilmestyy keväällä useampikin kiinnostava romaani. Erityisesti kiinnostaa kuitenkin tämä Lockwoodin "moderni klassikko", joka vaikuttaa olevan vahvasti ajassa kiinni.


Sanni Ylimartimo: Pimeässä hohtavat tähdet (Karisto)

Säeromaani on tullut viime vuosina kivasti esille, ja nyt kiinnostaa tämä kotimainen nuorille suunnattu teos, jonka päähenkilö on 14-vuotias Mira. Hän on innostunut k-popista, joka sekin genrenä kiehtoo.


Katariina Vuori: Kasvun paikka (Otava)

Silvia lankeaa huonekasveihin kerta toisensa jälkeen romaanissa, joka ilmestyy maaliskuussa. Tämä romaani taitaa tietää naurua. Ai että, miten herkullinen kansi!


Pirjo Hassinen: Toisella tavalla onnellinen (Otava)

Nelikymppinen Sanna joutuu yllättävään tilanteeseen ja ajautuu puntaroimaan valintojaan. Pirjo Hassinen on luottokirjailijani, jonka uusin romaani ilmestyy maaliskuussa.


Elina Annola: Kunnes kukkivat puut (Bazar)

Elina Annolan esikoisromaani sijoittuu kesäiseen Helsinkiin. Kesäloma lupaa uutta alkua, mutta odottamaton matka Pohjanmaalle sotkee suunnitelmat. Kirja ilmestyy huhtikuussa.


Katri Kauppinen: Laakson linnut, Aavan laulut (Otava)

Muinaissuomalainen maailma on tämän nuortenromaanin näyttämönä. Valinnoista ja kohtalosta ammentava romaani ilmestyy huhtikuussa.


Anna-Maria Eilittä: Tämäkin hämärä katoaa (Atena)

Kirjailijan esikoisromaani Kun olen poissa tarjosi kiehtovan lukukokemuksen. Tässä pariskunta lähtee parisuhdelomalle – eri kohteisiin.


Ann-Luise Bertell: Ikävän jälkeen (Tammi)
alkuteos Vänd om min längtan
suomentanut Vappu Orlov

Huhtikuussa julkaistava Ikävän jälkeen on sukutrilogian avausosa: Oma maa on kakkososa, joka oli vuoden 2020 Finlandia-ehdokas. Se vakuutti sillä tavoin, että mielelläni tartun myös romaaniin, joka on Bertellin esikoisteos.

 

Alyson Richman, Sofia Lundberg ja M. J. Rose: Perjantai-illan klubi (Bazar)
alkuteos The Friday Night Club
suomentanut Jänis Louhivuori

Kolmen kirjailijan yhteisteos on ilmeisesti nyt niin suosittua biofiktiota. Historiaan pohjautuva romaani taidemaalari Hilma af Klintista ja hänen kollegoistaan ilmestyy huhtikuussa. Voisin tarttua tähän pelkästään ihastuttavan kannen vuoksi.


Susanna Alakoski: Lontoon tyttö (WSOY)
alkuteos Londonflickan
suomentanut Sirkka-Liisa Sjöblom

Pumpulienkeli-romaanin tarina jatkuu: Hildan esikoistytär Greta on päätynyt au pairiksi Lontooseen. Hildan elämä jatkuu Vaasassa.


Anne Martin: Kallioon maalattu laulu (Aarni)

Luin vähän aikaa sitten Silja Vuorikurun vaikuttavan romaanin Kultalintu, mustasulka. Se on yksi Minä ja metsä -kilpailun voittajateksteistä, ja Anne Martinin Kallioon maalattu laulu on saman kisan kärkikolmikkoa. Dystopinen tiedefantasia ilmestyy toukokuussa.


Jori Reijula: Lattesamurai (Bazar)

Huumoria, kolmekymppinen insinöörimies, identiteetin etsintää ja parisuhdekysymyksiä. Yhdistelmä kuulostaa sen verran kiinnostavalta ja nimi mielenkiintoa herättävältä, että toukokuussa ilmestyvä esikoisromaani sujahtanee kesälukemistooni.


Saija Kuusela: Vyöry (Tammi)

Ylikonstaapeli Nea Guttormista kertova sarja jatkuu. Sarjan avausosa Katse jäi mieleeni, joten odotan tätä jatko-osaa.


Miia Laine: Kuolema ei lomaile (Enostone)

Lisää jännitystä tarjoaa Miia Laineen esikoisdekkari Kuolema ei lomaile.  Juhannusrauha rikkoutuu, kun Saimaan rannalla tapahtuu murha.


Pulmu Kailamo & Taru Kumara-Moisio: Tenho (Enostone)

1990-luku kaiketi kiinnostaa, sillä se näyttäytyy muutamassa kevään uutuudessa. Niin tässäkin: Tenho sisältää toisen kirjoittajansa Taru Kumara-Moision mukaan sekä ysärinostalgiaa että nykyajan pohdintaa.


Elina Hirvonen & Ujuni Ahmed: Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin (WSOY)

Ujuni Ahmedin tarina avaa sitä, minkälaista on elää maahanmuuttajataustaisena Suomessa. 


Ida Pimenoff: Kasvukausia – kirjoituksia äitiydestä (WSOY)

Pimenoffin toimittamassa antologiassa 13 kirjailijaa pohtii äitiyteen ja vanhemmuuteen liittyviä kysymyksiä. Esseekokoelma ilmestyy toukokuussa.

Kommentit

 1. Kevään kirjasato on todella runsas ja mielenkiintoinen kuten poimintasikin osoittavat. Muutamia samoja valintoja löytyy ja erityiskiitos kiinalaisesta Puolikuu-vinkistä, meni oitis varaukseen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun listassani näyttää painottuvan tällä kertaa kotimainen kirjallisuus, mutta paljon kiinnostavaa käännettyäkin on tulossa. Puolikuun olen minäkin varannut.

   Poista
 2. Uutuuksia on aina ihana selata, ja runsaudenpulaa niissä tosiaan on taas nytkin! Tuo Puolikuu kiinnostaa myös minua, samoin Tilkkuterapiaa voisi olla hyvä. Ja tuo Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanan monipuolista kaunokirjallisuutta on keväällä tulossa, sopii siis moneen mielentilaan. Tilkkuterapiaa otan varmasti luettavaksi siinä kohtaa, kun kaipaan kevennystä arkeen.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e

Kirjabloggaajien klassikkohaaste, osa 13 – ilmoittaudu mukaan!

Klassikkohaasteen logo: Niina T. Kirjabloggaajien klassikkohaaste lähestyy taas! Haasteen kolmastoista osa on vuorossa heinäkuun viimeisenä päivänä, joten aikaa klassikon lukemiseen on kosolti – nyt siis valikoimaan, mikä kirja sopivasti kutkuttaa ja houkuttaa!  Klassikkohaasteen viralliset säännöt: 1. Valitse klassikko, jonka olet jo pitkään halunnut lukea, ja ilmoita valinnastasi tämän postauksen kommenttikenttään. (Voit myös vain ilmoittaa osallistumisestasi haasteeseen ja päättää klassikon myöhemmin.) 2. Lue valitsemasi klassikko. 3. Kirjoita postaus lukemastasi klassikosta ja julkaise postauksesi 31.7.2021. Linkitä postauksesi koontipostaukseen, jonka julkaisen blogissani edellisenä päivänä. 4. Kehu itseäsi: selätit klassikon - ja ehkä jopa nautit siitä! 5. Toista kohta neljä useasti! Voit osallistua myös ilman blogia. Jätä silloin tieto lukemastasi klassikosta haasteen koontipostaukseen ja kerro ajatuksesi kirjasta. Somessa käytetään tunnistetta  #klassikkohaaste . Haasteeseen vo