Samaan aikaan tekijä varmasti kulki pitkin pimeitä katuja. Vetäytyi kotinsa pimeyteen ja avasi television. Makasi aamuun asti eikä välttämättä edes katunut tekoaan. Ei ehkä sittenkään, kun lehdissä etsittiin vinkkejä tekijöistä ja poliisi kertoisi julkisuudessa tietoja raa'asta teosta ja iltapäivälehdet rahastaisivat omaisten surulla.
Markus Ahosen Isaksson -dekkarisarja on saanut jatkoa. Sarjan kuudennessa osassa Helsinkiä kiertää rikollisjoukko, joka pahoinpitelee vastaantulijoita. Uhrit tuntuvat valikoituvan sattumanvaraisesti, ja pelko leviää.
Tutkintaa johtaa rikosylikonstaapeli Markku Isaksson, joka yrittää selvittää myös, kuka ampui kollegaa ja saattoi tämän puhumattomuuden tilaan. Entä mitä ammuttu Tapio Räihä oli juuri ennen ampumista yrittänyt Isakssonille viestittää?
Panokset kovenevat ja tunnelma kiristyy entisestään, kun väkivallan kohteeksi joutuu Isakssonin oma poika. Arkea rytmittävät sairaalavierailut ja rikostutkinta, joka tuntuu junnaavan paikoillaan.
Anna pahan kiertää on runsas. Henkilöitä on paljon ja aina ei ole selvää, kuka milloinkin on äänessä. Aivan helposti sulava dekkari tässä ei siis ole kyseessä, mutta pureskeltavaa tarina tarjoaa paljonkin. Erityisesti mietityttää se, mistä pahan kierre kumpuaa ja voiko sitä katkaista. Minkälaisessa todellisuudessa lähiöissä eletään ja minkälaiset tekijät synnyttävät niin syvää katkeruutta, että vastaantulijoista muodostuu potentiaalisia silmittömän väkivallan kohteita? Mitä on yhteiskunnan sivupoluille päätymisen taustalla?
Tätä kaikkea Markus Ahonen tarkastelee dekkarissaan kiinnostavasti ja monesta kulmasta. Hän osoittaa, että syitä pahan kierteeseen on monenlaisia mutta että pahuuteen voi myös puuttua. Pienikin kokemus nähdyksi tulemisesta voi muuttaa suuntaa.
Anna pahan kiertää ei siis keskity pintapuolisesti rikoksiin ja niiden selvittämiseen vaan antautuu pohtimaan taustoja ja juurisyitä. Syvyyttä on myös henkilöissä: Meduusasta tuttu hahmo on varsin kiehtova yhdistelmä katkeruutta ja pyrkimystä hyvään, kaduilla mellastavan Hapan raivo on vakuuttavasti perusteltu ja Markku Isaksson on miellyttävän tavallinen tutkija vailla kliseisiä ja valtavia henkilökohtaisia traumoja.
Erityisesti kuitenkin yhteiskunnallinen näkökulma on se, jonka vuoksi tälle teokselle kannattaa antaa mahdollisuus. Väkivaltauutisoinnin perusteella Anna pahan kiertää ei todellakaan ole irrallaan todellisuudesta, päinvastoin.
Kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta!
Kommentit
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!
Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.