Siirry pääsisältöön

Susanna Alakoski: Pumpulienkeli

Tehdas oli oranssinvärinen. Se oli suuri. Piippu kohosi Hildan yllä. Se oli aivan varmasti korkeampi kuin Pyhän kolminaisuuden kirkon torni, joka näkyi tehtaalle asti. Piippu tuprutti tehtaansavua. Ylhäällä taivaalla savupatsas taipui ja kulkeutui monta kymmentä kilometriä meren ylle, kohti kaupunkia, kohti kirkkoa.

Susanna Alakoski: Pumpulienkeli
WSOY 2021
alkuteos Bomullsängeln
suomentanut Sirkka-Liisa Sjöblom
484 sivua
äänikirjan lukija Krista Kosonen
kesto 14 t 42 min

Pumpulienkeli aloittaa historiallisen romaanisarjan, joka nivoutuu kirjailija Susanna Alakosken omaan sukuun ja taustaan. Pohjalla on todellisen elämän faktoja, joita kirjailija on höystänyt fiktiolla, ja sarjan ensimmäinen osa rakentaa Alakosken Hilda-isoäidin elämäntarinaa samannimisen päähenkilön kautta.

Hilda syntyy vuonna 1905 Pohjanmaalla. Äiti sairastuu "tuijotustautiin" ja äidin tehtävää Hildan elämässä hoitaa Sanna-täti, joka on Hildalle tärkeä kuolemaansa saakka. Hildan ja Sannan tiet kuitenkin eroavat, kun Hilda joutuu jättämään kotinsa ja päätyy mutkan kautta töihin Vaasaan. Pienipalkkainen työ puuvillatehtaalla ei tarjoa oikotietä onneen eikä mahdollisuuksia vaurastumiseen mutta Hilda löytää paikkansa ja perustaa perheen.

Pumpulienkeli on kuvaus työläisnaisten raastavasta arjesta. Työ vaatii paljon ja tuntuu loputtomalta. Nykylukijan silmiin raskas työ tuntuu todellakin raskaalta ja ne vaatimukset, joita työläiset olojensa parantamiseksi esittävät, hyvinkin kohtuullisilta. Moni työntekijä sai vuosien uurastamisesta palkakseen fyysisiä vaivoja ja töitä tehtiin niin kauan kuin kyettiin. Usealle Vaasan pumpuli oli vuosikymmenten työpaikka, jonka ovista astuttiin sisään päivästä ja vuodesta toiseen niin pitkään, kuin työhön vain kykeni. Pumpulissa työntekijät eivät todellakaan elä, pumpulistakin vain miten kuten.

Työläisten arjen kuvaus on romaanin vahvuus. Samalla se on myös jossain määrin heikkous, koska ajoittain kuvaus on hieman liiallista ja tuntuu alleviivaavalta – ehkä jonkinlainen karsiminen olisi ollut paikallaan.

Vahvuuksia tässä romaanissa kuitenkin on runsaasti. Ajankuva on elävä ja todentuntuinen ja henkilöihin huomaa kiintyvänsä. Hildan elämä tuntuu sarjalta koettelemuksia mutta hänen sitkeydessään ja asenteessaan on jotain ihailtavaa. Yksilön kautta syntyy vaikuttava kuva siitä, miten köyhä Suomi vähitellen teollistuu ja miten maailman myllerrykset vaikuttavat niin yhteisöihin kuin yksilöihin. 

Sarjan seuraava osa kertoo Gretasta, Hildan tyttärestä, joka esittäytyy toki jo Pumpulienkelissä. Mielenkiinnolla odotan, mitä Alakoskella on Gretasta kerrottavaa.

Helmet 2021: 3. Historiallinen romaani.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on