Siirry pääsisältöön

Maja Lunde: Lumisisko

Lähdin kotiin juoksujalkaa. Matka oli pitkä, sillä Heta asui toisella puolella kaupunkia. Villa Kuistin lämpö tuntui minussa vieläkin. Ajatella, hän asui sellaisessa talossa, ja ajatella, heillä oli jo kaikki joulukoristeet valmiina! Meillä kotona ei ollut vielä edes yhden yhtä pientä joulutähteä. Äiti ja isä eivät varmaan olleet vielä huomanneet, että jouluun oli enää vain viikko.

Maja Lunde: Lumisisko
S&S 2019
alkuteos Snösystern 2018
suomentanut Katriina Huttunen
kuvitus Lisa Aisato
192 sivua

Maja Lunden Lumisiskoon olen törmännyt sosiaalisessa mediassa useita kertoja, ja kun kirja tuli vastaan Helsingin kirjamessuille, oli se suorastaan pakko ostaa omaksi. Onneksi ostin. Saimme 8-vuotiaan lukukaverini kanssa ihanan tarinan joulun alla luettavaksi.

Lumisiskon päähenkilö on kymmenenvuotias Aatto, joka odottaa joulua. Jouluna hän täyttää 11 vuotta ja muutenkin talvinen juhla on hänelle tärkeä. Tänä vuonna vaikuttaa kuitenkin siltä, että joulua ei tule. On kuin isä ja äiti olisivat unohtaneet sen. He eivät koristele kotia vaan ovat poissaolevia ja surullisia.

Kun yleensä ajattelin jotakin hyvää, ajattelin jouluaattoa. Nyt siitä ei ollut apua. Joulu oli ilmeisesti peruttu.

Suruun on syynsä. Aaton isosisko Suvi on kuollut kesällä, ja vanhempien on vaikea käsitellä suruaan. Aatto ja hänen pikkusiskonsa Vilja vetäytyvät sivuun, kun vanhemmat surevat.

Aatto tapaa uimahallireissullaan Hetan, joka on täynnä Aaton kotoa puuttuvaa iloa ja elämää. Heta hymyilee leveästi ja puhua pulputtaa. Hän tuo Aaton arkeen kaivattua eloa, ja hänen kotinsa on täynnä joulun tunnelmaa. Jokin on kuitenkin vinossa. Kuka on synkkä mies, joka hiippailee Hetan kodin lähistöllä? Miksi Hetan kotona ei ole koskaan muita?

Lumisisko sijoittuu joulunalusaikaan ja on jaettu 24 lukuun. Siten se sopii hyvin luettavaksi joulukalenterikirjana. Ainakaan kovin herkille lapsille en suosittele kirjaa yksin luettavaksi, sillä se käsittelee raskasta aihetta, surusta selviytymistä.

Luimme kirjaa yhdessä kahdeksanvuotiaan kanssa. Lapsessa tarina herätti monenlaisia tunteita pelosta iloon ja haikeudesta toivoon. Samaa voi sanoa aikuisesta – joinakin hetkinä Lumisiskoa piti lukea hieman nieleskellen.

Kirjassa on Lisa Aisaton upea kuvitus, joka tekee teoksesta varsinaisen taideteoksen. Kuvia pysähdyimme ihastelemaan moneen kertaan, ja lukukaverini mielestä ne ovat niin hienoja, että niistä voisi tehdä tauluja seinälle. Olen samaa mieltä.

Lumisisko on ihastuttava, sydämestä paikkansa ottava tarina. Siinä on joulun lumoa ja suurta murhetta; se on yhtä aikaa kaunis, suloinen ja haikea. Tarinassa kuvataan koskettavasti menetyksiä ja surua, mutta murheen keskelle löytyy myös toivoa.

Lumisisko muualla: Kirjapöllön huhuiluja, Kirjahullun päiväkirja, Bibbidi Bobbidi Book, Kirja vieköön!, Luetaanko tämä?, Kirjakaapin avain ja Unelmien aika.

Kommentit


 1. "Lumisisko", on mitä parhain tapa astua satujen iättömään ja ajattomaan, lumoavaan maailmaan. Ei joulua ilman saduntaikaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulenpa, että tästä tulee joulun vakiolukemistoa juuri mainitsemistasi syistä <3

   Poista
 2. Tämän haluaisin kyllä lukea, varsinainen taideteos!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama