Siirry pääsisältöön

Anna-Liisa Haavikko: Kaari – Kirjailija Kaari Utrion elämä

Uutta romaania kirjoitan kuin huumetta. En ole koskaan niin onnellinen kuin istuessani rauhassa koneen ääressä.

Anna-Liisa Haavikko: Kaari – Kirjailija Kaari Utrion elämä
Siltala 2021
509 sivua
äänikirjan lukija Erja Manto
kesto 19 t 8 min

Kaari Utrion elämäkerta on todellinen sukellus paitsi kunnioitettavan kirjallisen uran tehneen feministin elämään myös suomalaisen kirjallisuuden lähihistoriaan. Neljä vuosikymmentä kirjailijana on tarkoittanut samalla neljää vuosikymmentä osana kirjallisuuden alaa ja osana yhteiskunnallista muutosta ja keskustelua. Tämän kaiken Anna-Liisa Haavikko on koonnut toimivaksi paketiksi, jonka äärellä lukija saa oivaltaa, muistaa, hämmästyä ja innostua.

Ahmin joskus nuorena Utrion historiallisia romaaneja läkähdyksiin asti. Niin paljon, että jossain vaiheessa naureskelin jo saaneeni tarpeekseni. Sitä naureskelua ei ole tarkoitettu ivaksi vaan uskon Utrion teoksilla olleen tärkeä osa siinä, minkälaisia mahdollisuuksia ja oikeuksia näin naisella olevan. Utrion viesti vetosi minuun, ja hänen fiktiivisten teostensa vahvat naiset jättivät minuun jälkensä.

Vasta Haavikon kirjoittaman elämäkerran äärellä kuitenkin ymmärrän, miten valtavan paljon töitä Utrio on tehnyt kirjailijana ja yhteiskunnallisena vaikuttajana. Hän on luonut uraansa määrätietoisesti ja ymmärtäen, minkälaisin keinoin lukijoita kiinnostavaa kirjallisuutta rakennetaan. Yksi haaste on ollut Utrion genre: viihdekirjallisuutta ei ole pidetty "oikeana" kirjallisuudenlajina vaan höttöisenä ajanvietteenä. Utrion teoksia määriteltiin "rouvaspornoksi" mutta 1970-luvulla asenteet alkoivat vähitellen muuttua.

Valtion kirjallisuuspalkintoa ei ollut tapana myöntää viihdekirjailijoille. 3500 markan palkintosummaa tärkeämpää Kaarille oli tunnustus: hän oli siis oikea kirjailija, joka palkitaan. Kaari Utrion palkitseminen kieli siitä, että viihde alkoi tulla salonkikelpoiseksi ja se otettiin vakavasti omana tyylilajinaan.

Utrio on myös ollut vuosikymmenten ajan julkisuuden henkilö, jonka näkemyksiä on mieluusti kysytty, kun on ollut kyse naishistoriasta tai naisen asemasta. Hän on ollut valmis ottamaan kantaa tärkeinä pitämiensä asioiden puolesta silloinkin, kun lokaa on tullut vastaan sieltä ja täältä, ja hän on ollut taustavaikuttajana esimerkiksi silloin, kun Suomeen puuhattiin ensimmäistä naiskirjailijan – Minna Canthin – liputuspäivää.

Kun nyky-yhteiskunnassa suuri haaste mielestäni on usein historiattomuus, on Kaari Utrio esimerkki päinvastaisesta. Historiantuntemus on ollut usein hänen näkemystensä pontimena, mikä on totisesti tarpeen. Kovin usein historiaa muunnetaan omiin näkemyksiin sopivaksi todeten, "kun ei ennenkään ole näin tehty", vaikka totuus olisikin vallan toisenlainen.

Kaari Utrio on vakuuttavan uran tehnyt kirjailija ja vaikuttaja, jonka tarina todellakin ansaitsee tulla kerrotuksi. Anna-Liisa Haavikon työ on varsinainen kulttuuriteko, joka houkuttaa palaamaan Utrion tuotannon äärelle. Massiivinen elämäntarina etenee sulavasti eikä aika käy sen äärellä pitkäksi. Mainio elämäkerta muillekin kuin Utrion romaaneihin ihastuneille!

Muualla: IlluusioitaKirjavinkit ja Kirja vieköön!

Kommentit

  1. Tämä oli upea elämäkerta upeasta kirjailijasta! Utrion historiallisten kirjojen taustalla on aivan valtava työ, hän ei olisi ansainnuit työstään väheksyntää takavuosina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin! Minusta on hienoa, että kaunokirjallisuus voi opettaa historiasta, kun taustatyö on tehty huolella. Ja sen Utrio on kyllä tehnyt.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä