Kauan ennen kuin Angela Merkeliä alettiin kutsua maailman vaikutusvaltaisimmaksi naiseksi hän oli vahva ja tasapainoinen ihminen, jota kiinnostivat monet muutkin asiat kuin politiikka ja poliitikot. Hän pysyi hämmästyttävässä määrin samana ihmisenä koko 16-vuotisen virkakautensa ajan. Tämä johtui suurelta osin siitä, että Merkel oli paremmin kuin kukaan toinen meidän aikamme menestyksekäs poliitikko suojellut oikeuttaan yksityiselämään ja erinäisin keinoin pitänyt maailman siitä loitolla.
Saksan entinen liittokansleri Angela Merkel on epäilemättä yksi aikamme vaikutusvaltaisimpia ja merkittävimpiä poliitikkoja. Niinpä on paikallaan, että hänestä on tehty elämäkerta: Kati Martonin Merkel – Maailman vaikutusvaltaisimman naisen tarina ilmestyi WSOY:n kustantamana ja Ilkka Rekiaron suomentamana loppuvuodesta 2021.
Paitsi että Kati Martonin teos on kirja vaikutusvaltaisesta naisesta, se on myös kirja eurooppalaisesta lähihistoriasta. Siksikin Merkel on kiinnostava ja kiehtova. Se muistuttaa siitä, minkälaisia myllerryksiä 2000-luvun Eurooppaan ja maailmanhistoriaan on mahtunut, ja avaa osaltaan sitä, mitä kulissien takana on tapahtunut, kun suuria haasteita on pitänyt ratkoa. Kiehtova kysymys on esimerkiksi se, miten Angela Merkelin itäsaksalainen tausta lopulta vaikutti siihen, mitä ratkaisuja hän teki pakolaiskriisin aikana.
Kiehtovaa on sekin, miten aika tavalliselta vaikuttavasta naisesta tuli huippupoliitikko. Fyysikoksi kouluttautunut pastori-isän tytär ei varmastikaan olisi vedonlyönnissä menestynyt, jos olisi veikattu, kenestä tulee merkittävä EU-johtaja. Merkelillä oli kuitenkin sekä ominaisuuksia että myötävaikuttajia, jotka edesauttoivat hänen urakehitystään.
Marton piirtää Angela Merkelistä kuvan, joka pohjautuu laajan tausta-aineiston tutkimiseen sekä Merkelin lähipiirin haastatteluihin. Yksityisyydestään tarkka liittokansleri ei liene kovin helppo elämäkerran kohde, ja Kati Marton toteaakin kiitossanoissaan työn olleen "lievästi sanoen haastavaa". Elämäkertakirjuri sai Merkeliltä tämän vastahakoisuudesta huolimatta luvan seurata työtään neljän vuoden ajan, eikä hän myöskään estänyt lähipiiriään keskustelemasta kirjailijan kanssa.
Lopputuloksena on lähes 400-sivuinen teos, joka tiivistää eurooppalaista lähihistoriaa päähenkilönsä kautta ja tarkastelee Saksan toiseksi pitkäaikaisinta liittokansleria vuosikymmenten kaarella lapsuudesta EU-johtajuuteen. Painopiste on ehdottomasti työssä – on oikeastaan jopa yllättävää, miten vähän Angela Merkelistä yksityisenä henkilönä tiedetään ja saadaan selville. Se ei kuitenkaan vähennä elämäkerran arvoa: Merkel säilyttäköön arvoituksellisuutensa; työ puhukoon puolestaan.
Tämän voisin kyllä lukea, kiinnostaa niin Saksa kuin Eurooppakin!
VastaaPoistaKiinnostavasti tässä avataan sekä Merkelin henkilöhistoriaa että eurooppalaista politiikkaa.
PoistaKunnioitettavan uran tehnyt todellinen Rautarouva on elämänkertansa kansien väliin kirjoittamisen ansainnut! Naisena ei voi eikä halua häntä kuin ihailla ja kunnioittaa, sillä ura oli tyylipuhdas veto ja paatti pysyi pystyssä myrskyissä ja muutoksissa sekä hänellä oli focus koko ajan kirkkaana selvillä. Kiitos mielenkiintoisesta avauksestasi!
VastaaPoistaMerkeliä ei voi kuin ihailla. Minusta on hienoa, että joku voi pysyä niin hyvin kartalla ja asiakeskeisenä tällaisena aikana, jona monelle kaikenlainen julkisuus tuntuu olevan hyvää julkisuutta.
Poista