Siirry pääsisältöön

Kati Marton: Merkel – Maailman vaikutusvaltaisimman naisen tarina

Kauan ennen kuin Angela Merkeliä alettiin kutsua maailman vaikutusvaltaisimmaksi naiseksi hän oli vahva ja tasapainoinen ihminen, jota kiinnostivat monet muutkin asiat kuin politiikka ja poliitikot. Hän pysyi hämmästyttävässä määrin samana ihmisenä koko 16-vuotisen virkakautensa ajan. Tämä johtui suurelta osin siitä, että Merkel oli paremmin kuin kukaan toinen meidän aikamme menestyksekäs poliitikko suojellut oikeuttaan yksityiselämään ja erinäisin keinoin pitänyt maailman siitä loitolla.

Kati Marton: Merkel – Maailman vaikutusvaltaisimman naisen tarina
WSOY 2021
alkuteos The Chancellor – The Remarkable Odyssey of Angela Merkel 2021
suomentanut Ilkka Rekiaro
398 sivua

Saksan entinen liittokansleri Angela Merkel on epäilemättä yksi aikamme vaikutusvaltaisimpia ja merkittävimpiä poliitikkoja. Niinpä on paikallaan, että hänestä on tehty elämäkerta: Kati Martonin Merkel – Maailman vaikutusvaltaisimman naisen tarina ilmestyi WSOY:n kustantamana ja Ilkka Rekiaron suomentamana loppuvuodesta 2021.

Paitsi että Kati Martonin teos on kirja vaikutusvaltaisesta naisesta, se on myös kirja eurooppalaisesta lähihistoriasta. Siksikin Merkel on kiinnostava ja kiehtova. Se muistuttaa siitä, minkälaisia myllerryksiä 2000-luvun Eurooppaan ja maailmanhistoriaan on mahtunut, ja avaa osaltaan sitä, mitä kulissien takana on tapahtunut, kun suuria haasteita on pitänyt ratkoa. Kiehtova kysymys on esimerkiksi se, miten Angela Merkelin itäsaksalainen tausta lopulta vaikutti siihen, mitä ratkaisuja hän teki pakolaiskriisin aikana.

Kiehtovaa on sekin, miten aika tavalliselta vaikuttavasta naisesta tuli huippupoliitikko. Fyysikoksi kouluttautunut pastori-isän tytär ei varmastikaan olisi vedonlyönnissä menestynyt, jos olisi veikattu, kenestä tulee merkittävä EU-johtaja. Merkelillä oli kuitenkin sekä ominaisuuksia että myötävaikuttajia, jotka edesauttoivat hänen urakehitystään.

Marton piirtää Angela Merkelistä kuvan, joka pohjautuu laajan tausta-aineiston tutkimiseen sekä Merkelin lähipiirin haastatteluihin. Yksityisyydestään tarkka liittokansleri ei liene kovin helppo elämäkerran kohde, ja Kati Marton toteaakin kiitossanoissaan työn olleen "lievästi sanoen haastavaa". Elämäkertakirjuri sai Merkeliltä tämän vastahakoisuudesta huolimatta luvan seurata työtään neljän vuoden ajan, eikä hän myöskään estänyt lähipiiriään keskustelemasta kirjailijan kanssa.

Lopputuloksena on lähes 400-sivuinen teos, joka tiivistää eurooppalaista lähihistoriaa päähenkilönsä kautta ja tarkastelee Saksan toiseksi pitkäaikaisinta liittokansleria vuosikymmenten kaarella lapsuudesta EU-johtajuuteen. Painopiste on ehdottomasti työssä – on oikeastaan jopa yllättävää, miten vähän Angela Merkelistä yksityisenä henkilönä tiedetään ja saadaan selville. Se ei kuitenkaan vähennä elämäkerran arvoa: Merkel säilyttäköön arvoituksellisuutensa; työ puhukoon puolestaan.

Kommentit

 1. Tämän voisin kyllä lukea, kiinnostaa niin Saksa kuin Eurooppakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiinnostavasti tässä avataan sekä Merkelin henkilöhistoriaa että eurooppalaista politiikkaa.

   Poista
 2. Kunnioitettavan uran tehnyt todellinen Rautarouva on elämänkertansa kansien väliin kirjoittamisen ansainnut! Naisena ei voi eikä halua häntä kuin ihailla ja kunnioittaa, sillä ura oli tyylipuhdas veto ja paatti pysyi pystyssä myrskyissä ja muutoksissa sekä hänellä oli focus koko ajan kirkkaana selvillä. Kiitos mielenkiintoisesta avauksestasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Merkeliä ei voi kuin ihailla. Minusta on hienoa, että joku voi pysyä niin hyvin kartalla ja asiakeskeisenä tällaisena aikana, jona monelle kaikenlainen julkisuus tuntuu olevan hyvää julkisuutta.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e

Kirjabloggaajien klassikkohaaste, osa 13 – ilmoittaudu mukaan!

Klassikkohaasteen logo: Niina T. Kirjabloggaajien klassikkohaaste lähestyy taas! Haasteen kolmastoista osa on vuorossa heinäkuun viimeisenä päivänä, joten aikaa klassikon lukemiseen on kosolti – nyt siis valikoimaan, mikä kirja sopivasti kutkuttaa ja houkuttaa!  Klassikkohaasteen viralliset säännöt: 1. Valitse klassikko, jonka olet jo pitkään halunnut lukea, ja ilmoita valinnastasi tämän postauksen kommenttikenttään. (Voit myös vain ilmoittaa osallistumisestasi haasteeseen ja päättää klassikon myöhemmin.) 2. Lue valitsemasi klassikko. 3. Kirjoita postaus lukemastasi klassikosta ja julkaise postauksesi 31.7.2021. Linkitä postauksesi koontipostaukseen, jonka julkaisen blogissani edellisenä päivänä. 4. Kehu itseäsi: selätit klassikon - ja ehkä jopa nautit siitä! 5. Toista kohta neljä useasti! Voit osallistua myös ilman blogia. Jätä silloin tieto lukemastasi klassikosta haasteen koontipostaukseen ja kerro ajatuksesi kirjasta. Somessa käytetään tunnistetta  #klassikkohaaste . Haasteeseen vo

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy