Siirry pääsisältöön

Jenny Colgan: Jouluvaloja ja takkatulen rätinää

Joulumarkkinoiden aamu valkeni kirpeänä ja paukkuvan kylmänä. Kyläsali pullisteli. Ihmisiä oli tullut kilometrien säteeltä. Polly oli uurastanut päiväkausia kooten herkkukoreja, joissa oli pipareita jaa toffeeta ja puolen tusinaa pientä joulukakkua, joita oli liotettu brandyssa viikkokaupalla. Hänen myyntipöytänsä notkui, ja heti kun ovet avattiin, sen kimpussa oli valtava väkijoukko.

Jenny Colgan: Jouluvaloja ja takkatulen rätinää
Gummerus 2021
alkuteos Christmas at Little Beach Street Bakery 2016
suomentanut Paula Takio
298 sivua

Kuten jo kirjan nimestä voi helposti päätellä, sijoittuu Jenny Colganin viihteellinen romaani Jouluvaloja ja takkatulen rätinää joulun aikaan. Päähenkilö Polly luotsaa pientä leipomoa Mount Polbearnen saarella ja asuu ihanan Hucklen kanssa majakassa, jossa on usein kylmä. Onneksi rakkaus lämmittää ja Pollylla riittää puuhaa leipomollaan.

Pollyn tasaista arkea kuitenkin horjuttaa sattuma jos toinenkin, ja pian hänellä on muutakin miettimistä kuin leivonnaisensa ja majakan lämmittäminen. Joulusta uhkaa tulla katastrofi, elleivät asiat lähde oikeaan suuntaan. Kuten arvata saattaa, seuraa sähellystä, draamaa ja suuria tunteita.

Tämä teos on osa sarjaa, josta ovat aiemmin ilmestyneet osat Majakanvaloa ja tuoreen leivän tuoksua sekä Auringonsäteitä ja vuoroveden vaiheita. En ole aiempia osia lukenut enkä huomannut niitä tämän uusimman osan äärellä kaivata. Teos siis toimii vallan hyvin itsenäisestikin.

Toisaalta en kirjan luettuanikaan jäänyt isommin edellisosia kaipaamaan. Tarinassa on minun makuuni liikaa sähellystä ja toisaalta jahkailua ja suurentelua. Jouluinen tunnelma, jota odotin, jäi aika isosti sivuun, kun pääasiassa Pollyn piti keskittyä ystävättären vauvaongelmaan, omaan isättömyyteensä ja parisuhteensa tulevaisuuteen. Juonenkulussa on myös epäuskottavuutta ja kerronnassa rasittavia koukutusyrityksiä, kuten "Se osoittautui hirvittäväksi virheeksi", ikään kuin kirjailija ei olisi luottanut siihen, että lukija pysyy ilman cliffhangereita hänen teoksensa äärellä.

Jouluvaloja ja takkatulen rätinää on ihan viihdyttävä mutta ei taida jättää isompia muistijälkiä. Ellei sitten ärsyyntyminen jää pidemmäksi aikaa mieleen.

Keski-kirjastojen lukuhaaste 2021: 30. Kirjaston työntekijän suosittelema kirja.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia

Tuuve Aro: Lihanleikkaaja

"Hän kosketti nenäänsä ja ajatteli että se oli hänet pettänyt. Hän kumartui ja asetti päänsä pölkylle. Kirvestä oli hankala pidellä mutta se osui kohteeseen nirhaisten nenänpäästä palan joka jäi ihosta roikkumaan." (Novellista Haju ) Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (WSOY 2017) 153 sivua Tuuve Aron novellikokoelma Lihanleikkaaja  on tuttua Aroa: Vinksahtaneisuutta ja absurdiutta tarjoillaan lukijalle tiiviissä paketeissa. Arkisiin tilanteisiin sekoittuu mystisyyttä, joka jää paikoin mietityttämään pitkäksi aikaa. Kahdentoista novellin joukosta löytyy monenlaisia lukukokemuksia. Aloitusnovelli Suojatie  etenee varsin ennalta arvattavasti mutta päättyy kauniisti: Hetken verran kurjet pysyivät tiukasti muodossaan kuin yhteisen mielen liikuttamana, sitten aura jo hajosi ja muutti suuntaa. Kokoelman päättävä Kahdet kasvot  puolestaan on ilahduttava tarina Tomista, jonka elämän lähtökohdat eivät ole loistokkaat ja jolle arkea ovat asiat, joista nykytodellisuudessa nostettaisii