Siirry pääsisältöön

Jenny Colgan: Jouluvaloja ja takkatulen rätinää

Joulumarkkinoiden aamu valkeni kirpeänä ja paukkuvan kylmänä. Kyläsali pullisteli. Ihmisiä oli tullut kilometrien säteeltä. Polly oli uurastanut päiväkausia kooten herkkukoreja, joissa oli pipareita jaa toffeeta ja puolen tusinaa pientä joulukakkua, joita oli liotettu brandyssa viikkokaupalla. Hänen myyntipöytänsä notkui, ja heti kun ovet avattiin, sen kimpussa oli valtava väkijoukko.

Jenny Colgan: Jouluvaloja ja takkatulen rätinää
Gummerus 2021
alkuteos Christmas at Little Beach Street Bakery 2016
suomentanut Paula Takio
298 sivua

Kuten jo kirjan nimestä voi helposti päätellä, sijoittuu Jenny Colganin viihteellinen romaani Jouluvaloja ja takkatulen rätinää joulun aikaan. Päähenkilö Polly luotsaa pientä leipomoa Mount Polbearnen saarella ja asuu ihanan Hucklen kanssa majakassa, jossa on usein kylmä. Onneksi rakkaus lämmittää ja Pollylla riittää puuhaa leipomollaan.

Pollyn tasaista arkea kuitenkin horjuttaa sattuma jos toinenkin, ja pian hänellä on muutakin miettimistä kuin leivonnaisensa ja majakan lämmittäminen. Joulusta uhkaa tulla katastrofi, elleivät asiat lähde oikeaan suuntaan. Kuten arvata saattaa, seuraa sähellystä, draamaa ja suuria tunteita.

Tämä teos on osa sarjaa, josta ovat aiemmin ilmestyneet osat Majakanvaloa ja tuoreen leivän tuoksua sekä Auringonsäteitä ja vuoroveden vaiheita. En ole aiempia osia lukenut enkä huomannut niitä tämän uusimman osan äärellä kaivata. Teos siis toimii vallan hyvin itsenäisestikin.

Toisaalta en kirjan luettuanikaan jäänyt isommin edellisosia kaipaamaan. Tarinassa on minun makuuni liikaa sähellystä ja toisaalta jahkailua ja suurentelua. Jouluinen tunnelma, jota odotin, jäi aika isosti sivuun, kun pääasiassa Pollyn piti keskittyä ystävättären vauvaongelmaan, omaan isättömyyteensä ja parisuhteensa tulevaisuuteen. Juonenkulussa on myös epäuskottavuutta ja kerronnassa rasittavia koukutusyrityksiä, kuten "Se osoittautui hirvittäväksi virheeksi", ikään kuin kirjailija ei olisi luottanut siihen, että lukija pysyy ilman cliffhangereita hänen teoksensa äärellä.

Jouluvaloja ja takkatulen rätinää on ihan viihdyttävä mutta ei taida jättää isompia muistijälkiä. Ellei sitten ärsyyntyminen jää pidemmäksi aikaa mieleen.

Keski-kirjastojen lukuhaaste 2021: 30. Kirjaston työntekijän suosittelema kirja.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e

Kirjabloggaajien klassikkohaaste, osa 13 – ilmoittaudu mukaan!

Klassikkohaasteen logo: Niina T. Kirjabloggaajien klassikkohaaste lähestyy taas! Haasteen kolmastoista osa on vuorossa heinäkuun viimeisenä päivänä, joten aikaa klassikon lukemiseen on kosolti – nyt siis valikoimaan, mikä kirja sopivasti kutkuttaa ja houkuttaa!  Klassikkohaasteen viralliset säännöt: 1. Valitse klassikko, jonka olet jo pitkään halunnut lukea, ja ilmoita valinnastasi tämän postauksen kommenttikenttään. (Voit myös vain ilmoittaa osallistumisestasi haasteeseen ja päättää klassikon myöhemmin.) 2. Lue valitsemasi klassikko. 3. Kirjoita postaus lukemastasi klassikosta ja julkaise postauksesi 31.7.2021. Linkitä postauksesi koontipostaukseen, jonka julkaisen blogissani edellisenä päivänä. 4. Kehu itseäsi: selätit klassikon - ja ehkä jopa nautit siitä! 5. Toista kohta neljä useasti! Voit osallistua myös ilman blogia. Jätä silloin tieto lukemastasi klassikosta haasteen koontipostaukseen ja kerro ajatuksesi kirjasta. Somessa käytetään tunnistetta  #klassikkohaaste . Haasteeseen vo