Siirry pääsisältöön

Kirjabloggaajien joulukalenteri, 10. luukku

Äänikirjaa kuunnellessa voi vaikkapa ihailla joulukuista maisemaa.

Joulun alla käy helposti niin, että kiirettä riittää vuoden päättymisen ja lähestyvän juhla-ajan vuoksi. Niinpä voi olla harmillisen vähän aikaa lukea kaikessa rauhassa kirjoja. Onneksi on olemassa aina vain laajeneva valikoima äänikirjoja, joiden avulla voi viihdyttää itseään vaikkapa samalla, kun siivoaa joulua varten. Tässä kohtaa lienee hyvä muistuttaa, että kaappeja ei edelleenkään ole pakko juuri joulun alla siivota, ellei aio viettää kaapeissa joulua.

Poimin Storytelin valikoimista joitakin joulunodotukseen sopivia äänikirjoja. Paljolti samoja äänikirjoja löytyy muistakin lukuaikapalveluista.


Lucy Diamond: Joulu saapuu rantakahvilaan
Otava 2021
alkuteos Christmas at the Beach Café
suomentanut Eeva Parviainen
äänikirjan lukija Maija Lang
kesto 2 t 46 min

Romantiikkaa ja kepeyttä etsiville suosittelen Lucy Diamondin teoksia Joulu saapuu rantakahvilaan ja Jouluyllätyksiä rantakahvilassa. Lyhyehköt tarinat ovat jatkoa Diamondin Rantakahvila-romaanille, mutta kärryillä pysyy, vaikkei ensimmäistä osaa olisikaan lukenut.

Joulu saapuu rantakahvilaan kuvaa Evien ja Edin ensimmäistä yhteistä joulua. Evien mielestä joulu on vuoden parasta aikaa, ja odotukset romanttista yhteiseloa kohtaan ovatkin korkealla. Ovelle saapuu kuitenkin yllättävä vieras, ja Evie saa haudata toiveensa kahdenkeskisestä joulunvietosta rakastettunsa kanssa.

Lucy Diamond: Jouluyllätyksiä rantakahvilassa
Otava 2021
alkuteos Christmas Gifts at the Beach Café
suomentanut
äänikirjan lukija Maija Lang
kesto 3 t 14 min

Jouluyllätyksiä rantakahvilassa kuvaa pariskunnan toista yhteistä joulua. Jälleen Evien odotukset uhkaavat jäädä toteutumatta, kun murheellinen tapahtuma aiemmin syksyllä pakottaa Edin muuttamaan joulusuunnitelmiaan ja kun Evien sisar ottaakin yllättäen todesta Evien joulunviettoehdotuksen.

Molemmat osat sopivat hyvin joulunalustunnelmiin. Luminen Iso-Britannia jouluisine perinteineen ja yllätyksineen on oiva miljöö jouluihmisille, ja Diamondin kepeä kerronta sopii kokonaisuuteen hyvin. Aikaa näiden parissa ei liikoja tuhraannu – yhteensäkin vain viisi tuntia – ja molemmat löytyvät myös e-kirjana.


Milly Johnson: Kirsikoita ja joulun taikaa
Bazar 2021
alkuteos I Wish It Could Be Christmas Every Day
suomentanut Ullamarja Kankaanranta
kansi Laura Noponen
äänikirjan lukija Anna-Riikka Rajanen
kesto 11 t 56 min

Kepeää joulutunnelmaa kaipaavalle sopii hyvin myös Milly Johnsonin Kirsikoita ja joulun taikaa -romaani, joka myöskin sijoittuu Iso-Britanniaan. Lumimyrsky yllättää eri kohteisiin pyrkivät matkalaiset, jotka päätyvät yllättäen hiljaiseen majataloon. 

Majatalossa tutustutaan uusiin ihmisiin, katsotaan menneeseen ja ennen kaikkea vietetään joulua. Majatalo tarjoaa miellyttävän miljöön ja henkilöt ovat kiinnostavia. Mukavan leppoisa meno viehättää näin joulun alla. Kirja on saatavilla myös e-kirjana ja painettuna.


Kaarina Griffiths: Murha tunturissa
Lind & Co 2021
24-osainen joulukalenterikirja
äänikirjan lukija Anssi Niemi

Rikosten ystäville mielenkiintoisen uuden tuttavuuden tarjoaa Kaarina Griffithsin Murha tunturissa -sarja. Sarjassa on 24 osaa, ja uusi osa ilmestyy joka päivä jouluun saakka.

Kalenterisarjassa on kysymys siitä, että noitarumpukurssi houkuttelee joukon ihmisiä Koillis-Lappiin. Kurssirauha kuitenkin rikkoutuu äkkiä, kun hyisestä vedestä löytyy ruumis.

Murha tunturissa -sarjan osat ovat pituudeltaan puolesta tunnista reiluun tuntiin. Hyvin ehtii siis vielä mukaan, mikäli kaipaa lisäjännitystä joulunodotukseen, ja osat löytyvät myös e-kirjamuodossa.


Miina Supinen: Mantelimaa
WSOY 2015
äänikirjan lukija Liisa Pöntinen
kesto 6 t 35 min

Karnevalistista tunnelmaa joulun alle tarjoaa puolestaan Miina Supisen Mantelimaa, joka vie suureen ostoskeskus-sisähuvipuisto-kylpylä-yökerhokompleksiin. Perinteistä joulun tunnelmaa saa hakemalla hakea, mutta muuten joulua on tarjolla yllin kyllin.

Luin Mantelimaan kirjana muutama vuosi sitten painettuna kirjana ja silloin luonnehdin sitä joulun Las Vegasiksi. Jos siis yltäkylläinen ja suureellinen joulumeininki tuntuu ajatuksena hyvältä, kannattanee tälle antaa mahdollisuus.


Marko Leino: Joulutarina
Gummerus 2007
äänikirjan lukija Hannu-Pekka Björkman
kesto 7h 36 min.

Perinteisempää joulutunnelmaa tarjoaa puolestaan Marko Leinon Joulutarina, joka kertoo, mistä joulupukki on peräisin. Nikolas menettää traagisesti perheensä ja joutuu kiertämään köyhässä kylässä perheestä toiseen. Kiertolaisuus synnyttää eräänlaisen joulun ihmeen ja surusta kumpuaa kauneutta.

Joulutarina on saatavilla myös e-kirjana ja painetussa muodossa, ja se sopii koko perheelle. Lisäksi siitä on tehty ihastuttava elokuvaversio.


Paula Havaste: Joulupukin tarina
Gummerus 2006
äänikirjan lukija Paavo Kerosuo
kesto 4 t 56 min

Oman osansa joulupukin syntykertomukseen tuo myös Paula Havaste. Joulupukin tarina on saturomaani, joka kertoo, miten joulupukki löysi tehtävänsä ja miten tontut päätyivät Korvatunturille. Jännitystä tarinaan tuo kauhea Staalo, joka uhkaa lopettaa joulun. Niinpä tarina kertoo myös sankaruudesta ja ystävyyden voimasta.

Joulupukin tarina sopii mainiosti lapsilukijoille. Sen voi löytää myös painettuna kirjana. Charles Dickens: Saiturin joulu
Book Garden 2018
alkuteos A Christmas Carol 1843
suomentanut Jussi Korhonen
äänikirjan lukija Lars Svedberg
kesto 3 t 31 min 

Vanha kitupiikki Ebenezer Scrooge on varsinainen klassikkohahmo, joka kohtaa Charles Dickensin ihastuttavassa tarinassa menneisyytensä haamut. Mies on äreä ja itara, ja "Humpuukia!" on hänen lempimääritelmänsä asialle kuin asialle.

Ikäihminenkin voi kuitenkin herätä muutoksen tarpeeseen ja muuttua. Hän voi myös kohdata joulun hengen ja huomata, että maailmassa on muutakin kuin humpuukia.

Saiturin joulu on klassikkoasemansa todellakin ansainnut. Sydämellinen kertomus löytyy ainakin Storytelista kahtenakin äänikirjaversiona sekä e-kirjana. Painettua teostakin löytyy useina versioina.


Mika Waltari: Joulun ihme
WSOY 2020
alkuperäiset tekstit 1920- ja 1930-luvuilta
äänikirjan lukija Veikko Honkanen
kesto 1 t 21 min

Jouluun voi virittäytyä myös Mika Waltarin kanssa tunnelmoiden. Joulun ihme sisältää seitsemän tarinaa ja runoa joulusta, ja teksteissä on ihastuttavaa nostalgiaa ja pysähtymisen hetkiä. 

Joulun ihme on tarjolla vain äänikirjana.


Joulukalenterilogon on luonut Niina T.


Hyvää joulunodotusta sinulle!


Kirjabloggaajien joulukalenterin kahdeksas luukku avautui Kirja vieköön! -blogissa. Huomenna luukku avautuu Kirjasähkökäyrän sivuilla.
Kommentit

 1. Kiitos kivasta luukusta. Dickensin Saiturin joulu ja Waltarin Joulun ihme pitäisi lukea pitkästä aikaa uudestaan. Yleensä Saiturin joulu tulee joulun aikaa telkkaristakin, jonka olen katsonut muutaman kerran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääkin katsoa, josko Saiturin joulu olisi tänäkin vuonna televisiotarjonnassa.

   Poista
 2. Ihana luminen maisema, mitkä värit! <3

  Jos ei tosiaan vietä joulua kaapissa, niin on sama miltä kaapissa näyttää. :D Itse saatan kyllä joulupyhinä kaapit siivota, mutta se on minusta hauskaa.

  Komea ja monipuolinen kattaus joulukirjavinkkejä! Saiturin joulun voisi itsekin lukea. Tai kuunnella vaikkapa lenkillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli aivan mielettömän hieno joulukuinen pakkaspäivä, kun kuvan otin. <3

   Kyllä kaappien siivoaminen on joskus totisesti tarpeen ja mukavaakin. Vielä mukavampaa voi olla hyvän äänikirjan kanssa. :)

   Poista
 3. Voi miten kaunis luminen maisema! Minäkin olen kuunnellut jouluisia äänikirjoja jouluvalmisteluja tehdessä. Kepeät kirjat viihdyttävät mukavasti rutiinihommia tehdessä. Mukavaa joulun odotusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle äänikirjat ovat tuoneet viime aikoina mukavasti joulumieltä. Mitä pimeämmäksi vuosi käy, sitä enemmän kaipaan kirjoilta hyvää mieltä.
   Hyvää joulun odotusta!

   Poista
 4. Kiva luukku! Hyvä tuoda äänikirjojakin esille. :)

  VastaaPoista
 5. Todella hyviä vinkkejä, kiitos! Nyt kun minäkin olen löytänyt äänikirjat vihdoin ja viimein niin ainakin tuon Waltarin aion kuunnella. Ja onpa jännä idea tuo joulukalenteriäänikirja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva jos löysit ideoita! Joulukalenterikirjan idea on kyllä hauska. Saapa nähdä, tuleeko samankaltaisia jatkossa enemmänkin.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e

Kirjabloggaajien klassikkohaaste, osa 13 – ilmoittaudu mukaan!

Klassikkohaasteen logo: Niina T. Kirjabloggaajien klassikkohaaste lähestyy taas! Haasteen kolmastoista osa on vuorossa heinäkuun viimeisenä päivänä, joten aikaa klassikon lukemiseen on kosolti – nyt siis valikoimaan, mikä kirja sopivasti kutkuttaa ja houkuttaa!  Klassikkohaasteen viralliset säännöt: 1. Valitse klassikko, jonka olet jo pitkään halunnut lukea, ja ilmoita valinnastasi tämän postauksen kommenttikenttään. (Voit myös vain ilmoittaa osallistumisestasi haasteeseen ja päättää klassikon myöhemmin.) 2. Lue valitsemasi klassikko. 3. Kirjoita postaus lukemastasi klassikosta ja julkaise postauksesi 31.7.2021. Linkitä postauksesi koontipostaukseen, jonka julkaisen blogissani edellisenä päivänä. 4. Kehu itseäsi: selätit klassikon - ja ehkä jopa nautit siitä! 5. Toista kohta neljä useasti! Voit osallistua myös ilman blogia. Jätä silloin tieto lukemastasi klassikosta haasteen koontipostaukseen ja kerro ajatuksesi kirjasta. Somessa käytetään tunnistetta  #klassikkohaaste . Haasteeseen vo