Siirry pääsisältöön

Eveliina Talvitie: Vanha nainen tanssii

(Pirkko) Lahti on yksi niistä aktiivisista, kukkahattuisiksi parjatuista tädeistä, joiden ansiosta konsertti- ja teatterisalit täyttyvät. Täti, kuten vanha nainenkin, pitäisi käsitteenä valloittaa, ottaa haltuun, nostaa arvoon, joka sille kuuluu sillä tädit ovat tärkeitä, sen lisäksi että he pitävät taide- ja kulttuuri-instituutioita hengissä, he ovat niitä, jotka ratikassa useimmiten kuiskaavat ystävällisesti, anteeksi suupielessäsi on hammastahnaa tai anteeksi, mekkosi vetoketju on puoliselkään asti auki. Tädit ovat kaikkien hyväksyvää syliä kaipaavien aikuisten lasten ystäviä. Jos tätiyttä rienataan, tätiys tukahtuu ja maailma muuttuu entistä kylmemmäksi paikaksi.

Eveliina Talvitie: Vanha nainen tanssii
Into 2020
valokuvat Jyri Pitkänen
Leena Pasasen kuvat Mattia Valentini
kansi ja taitto Emmi Kyytsönen
191 sivua

Aika usein tuntuu siltä, että ikääntyminen ja varsinkin vanhenevat naiset siivotaan mielellään pois tieltä pyörimästä. Siksi onkin ilahduttavaa löytää kirja, joka on omistettu ikääntyneille naisille: Eveliina Talvitien Vanha nainen tanssii ylistää ikääntymistä ja nimenomaan naista, joka vanhenee.

Talvitie on haastatellut kirjaansa useita naisia näiden suhteesta ikääntymiseen. Lisäksi kirjailija puhuu ikääntymisestä itse. Hän on vahvasti läsnä ja kuvailee havaintojaan tavatessaan esimerkiksi Ann Selinin, Anu Sinisalon, Pirkko Arstilan ja Seela Sellan. Haastatellut piirtyvät esiin mukavan läsnä olevalla tavalla, ja jokaisella heistä on sanottavaa siitä, mitä on olla ei enää niin nuori nainen. 

Haastatellut eivät tanssimalla tanssi vaan kertovat ajatuksistaan ja kokemuksistaan. Talvitie lainaakin teoksensa alussa kanadalaista kirjailijaa Margaret Laurencea (1926–1987), jolle tanssi on elämän metafora. Samankaltaisena metaforana tanssi esiintyy myös Talvitien teoksessa. Talvitien haastattelemat 11 naista ovat vahvasti elossa iästä riippumatta, viisikymppisestä yli kahdeksankymppiseen.

Haastattelujen välillä ja välillä lomassa on Talvitien kannanottoja ja näkemyksiä. Ote on feministinen hyvällä tavalla: kirjassa ei saarnata mutta muistutetaan, että sukupuolella on edelleen väliä. Ja koska sillä on väliä, olisi hyvä, jos kirjaan tarttuisivat muutkin kuin vanhat tai ihan pian vanhenevat naiset.

Kommentit

  1. Minä pidin tästä tosi paljon. On mielestäni ihan kulttuuriteko tuoda tässä ajassa vanhoja naisia valokeilaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on! Ihanaa, kun vanhenemisesta puhutaan avoimesti. Kaikkihan me ikäännymme. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e

Kirjabloggaajien klassikkohaaste, osa 13 – ilmoittaudu mukaan!

Klassikkohaasteen logo: Niina T. Kirjabloggaajien klassikkohaaste lähestyy taas! Haasteen kolmastoista osa on vuorossa heinäkuun viimeisenä päivänä, joten aikaa klassikon lukemiseen on kosolti – nyt siis valikoimaan, mikä kirja sopivasti kutkuttaa ja houkuttaa!  Klassikkohaasteen viralliset säännöt: 1. Valitse klassikko, jonka olet jo pitkään halunnut lukea, ja ilmoita valinnastasi tämän postauksen kommenttikenttään. (Voit myös vain ilmoittaa osallistumisestasi haasteeseen ja päättää klassikon myöhemmin.) 2. Lue valitsemasi klassikko. 3. Kirjoita postaus lukemastasi klassikosta ja julkaise postauksesi 31.7.2021. Linkitä postauksesi koontipostaukseen, jonka julkaisen blogissani edellisenä päivänä. 4. Kehu itseäsi: selätit klassikon - ja ehkä jopa nautit siitä! 5. Toista kohta neljä useasti! Voit osallistua myös ilman blogia. Jätä silloin tieto lukemastasi klassikosta haasteen koontipostaukseen ja kerro ajatuksesi kirjasta. Somessa käytetään tunnistetta  #klassikkohaaste . Haasteeseen vo