(Pirkko) Lahti on yksi niistä aktiivisista, kukkahattuisiksi parjatuista tädeistä, joiden ansiosta konsertti- ja teatterisalit täyttyvät. Täti, kuten vanha nainenkin, pitäisi käsitteenä valloittaa, ottaa haltuun, nostaa arvoon, joka sille kuuluu sillä tädit ovat tärkeitä, sen lisäksi että he pitävät taide- ja kulttuuri-instituutioita hengissä, he ovat niitä, jotka ratikassa useimmiten kuiskaavat ystävällisesti, anteeksi suupielessäsi on hammastahnaa tai anteeksi, mekkosi vetoketju on puoliselkään asti auki. Tädit ovat kaikkien hyväksyvää syliä kaipaavien aikuisten lasten ystäviä. Jos tätiyttä rienataan, tätiys tukahtuu ja maailma muuttuu entistä kylmemmäksi paikaksi.
Aika usein tuntuu siltä, että ikääntyminen ja varsinkin vanhenevat naiset siivotaan mielellään pois tieltä pyörimästä. Siksi onkin ilahduttavaa löytää kirja, joka on omistettu ikääntyneille naisille: Eveliina Talvitien Vanha nainen tanssii ylistää ikääntymistä ja nimenomaan naista, joka vanhenee.
Talvitie on haastatellut kirjaansa useita naisia näiden suhteesta ikääntymiseen. Lisäksi kirjailija puhuu ikääntymisestä itse. Hän on vahvasti läsnä ja kuvailee havaintojaan tavatessaan esimerkiksi Ann Selinin, Anu Sinisalon, Pirkko Arstilan ja Seela Sellan. Haastatellut piirtyvät esiin mukavan läsnä olevalla tavalla, ja jokaisella heistä on sanottavaa siitä, mitä on olla ei enää niin nuori nainen.
Haastatellut eivät tanssimalla tanssi vaan kertovat ajatuksistaan ja kokemuksistaan. Talvitie lainaakin teoksensa alussa kanadalaista kirjailijaa Margaret Laurencea (1926–1987), jolle tanssi on elämän metafora. Samankaltaisena metaforana tanssi esiintyy myös Talvitien teoksessa. Talvitien haastattelemat 11 naista ovat vahvasti elossa iästä riippumatta, viisikymppisestä yli kahdeksankymppiseen.
Haastattelujen välillä ja välillä lomassa on Talvitien kannanottoja ja näkemyksiä. Ote on feministinen hyvällä tavalla: kirjassa ei saarnata mutta muistutetaan, että sukupuolella on edelleen väliä. Ja koska sillä on väliä, olisi hyvä, jos kirjaan tarttuisivat muutkin kuin vanhat tai ihan pian vanhenevat naiset.
Minä pidin tästä tosi paljon. On mielestäni ihan kulttuuriteko tuoda tässä ajassa vanhoja naisia valokeilaan.
VastaaPoistaNiin on! Ihanaa, kun vanhenemisesta puhutaan avoimesti. Kaikkihan me ikäännymme. :)
Poista