Siirry pääsisältöön

Minna Huotilainen: Aivosi tarvitsevat tauon – taukokulttuurin elvytysopas

Taukokulttuuri tarkoittaa työyhteisön kirjoittamattomia sääntöjä ja tapoja, jotka koskevat taukojen viettämistä. Taukokulttuuri on kuin lista näkymättömiä sääntöjä, joita kukaan ei koskaan pue sanoiksi mutta jotka tuntuvat ja näkyvät toiminnassa vahvasti. Työyhteisön on hyvä pysähtyä ajoittain pohtimaan omaa taukokulttuuriaan ja uudistaa sitä, jos tarvetta ilmenee.

Minna Huotilainen: Aivosi tarvitsevat tauon
– taukokulttuurin elvytysopas
Tuuma 2021
kansi Janne Hiltunen
128 sivua

Aivotutkija Minna Huotilainen muistuttaa taukojen pitämisen merkityksestä teoksessaan Aivosi tarvitsevat tauon – taukokulttuurin elvytysopas. Tutkijana Huotilainen lähestyy aihettaan vakuuttavasti tutkimuksen ja tieteen kautta. Hän perustelee monin tavoin sitä, miksi taukoja on hyvä pitää – tai oikeastaan, miksi taukojen pitäminen on suorastaan välttämätöntä.

Teen tietotyötä ja olen viime aikoina joutunut paljonkin pohtimaan sitä, miten työtäni rytmitän. Kantapään kautta olen todennut, että tuntikausien paahtaminen koneen ääressä ei ole järkevää. Jossakin vaiheessa ajatukset puuroutuvat ja ahdistun, koska en saakaan aikaiseksi kaikkea, mitä olin ajatellut. Taukojen pitäminen olisi tehostanut työtäni ja antanut voimia pitkälle iltapäivään – työn imussa totuudet vain tuppaavat unohtumaan.

Minna Huotilainen muistuttaa kirjassaan siitä, miten tärkeää työn tauottaminen on. Luovuudella on mahdollisuus kukoistaa, kun aivot saavat välillä levätä, ja työuupumus pysyy todennäköisemmin etäämmällä. Tauot vaikuttavat myönteisesti myös työpaikan ilmapiiriin ja työntekijän pitkäkestoiseen hyvinvointiin.

Huotilainen tuo kirjassaan esille myös sitä, miten tuhoisa työpaikan kulttuuri voi olla taukojen ja ylipäätään hyvinvoinnin kannalta. Merkitystä on sillä, miten taukoihin suhtaudutaan tai minkälaisia työaikaan ja fyysisiin tiloihin liittyviä mahdollisuuksia taukoiluun tarjotaan.

Aivosi tarvitsevat tauon on hyvin jäsennelty ja selkeä opas, jonka toivoisin päätyvän erityisesti työpaikkojen esihenkilöiden luettavaksi. Opas on kyllä tarpeen muillekin – erityisesti etätyössä työntekijän omat päätökset korostuvat. Huotilainen perustelee työn tauottamisen tärkeyttä monipuolisesti tutkimuksin ja käytännön esimerkein.

Kommentit

  1. Tärkeä aihepiiri, josta ei kannata luistella. Työn tauottaminen on todella tärkeä aihe. Olen seurannut mieheni tekemää etätyötä. Hän saattaa istua monta tuntia pöydän ääressä pitämättä taukoa. Aivojen pitäisi välillä levätä, eikä tuijottaa koko ajan tietokonetta.
    Minä lähden koiran kanssa tunniksi lenkille ulos kuntopolulle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin! Ihan kauhistuttaa välillä, mitä aivoilleni teenkään, kun tauot meinaavat unohtua. Yritän kyllä ryhdistäytyä asiassa.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia

Tuuve Aro: Lihanleikkaaja

"Hän kosketti nenäänsä ja ajatteli että se oli hänet pettänyt. Hän kumartui ja asetti päänsä pölkylle. Kirvestä oli hankala pidellä mutta se osui kohteeseen nirhaisten nenänpäästä palan joka jäi ihosta roikkumaan." (Novellista Haju ) Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (WSOY 2017) 153 sivua Tuuve Aron novellikokoelma Lihanleikkaaja  on tuttua Aroa: Vinksahtaneisuutta ja absurdiutta tarjoillaan lukijalle tiiviissä paketeissa. Arkisiin tilanteisiin sekoittuu mystisyyttä, joka jää paikoin mietityttämään pitkäksi aikaa. Kahdentoista novellin joukosta löytyy monenlaisia lukukokemuksia. Aloitusnovelli Suojatie  etenee varsin ennalta arvattavasti mutta päättyy kauniisti: Hetken verran kurjet pysyivät tiukasti muodossaan kuin yhteisen mielen liikuttamana, sitten aura jo hajosi ja muutti suuntaa. Kokoelman päättävä Kahdet kasvot  puolestaan on ilahduttava tarina Tomista, jonka elämän lähtökohdat eivät ole loistokkaat ja jolle arkea ovat asiat, joista nykytodellisuudessa nostettaisii