Siirry pääsisältöön

Leena Majander-Reenpää: Kirjatyttö – Kustantajaelämää (Siltala 2021)

Tyttären poikaystävä katselee kotimme kirjahyllyä ja kysyy montako kirjaa olen kustantanut. Nuorelle insinöörille lukumäärä olisi konkreettinen kuvaus elämäntyöstäni. Laskuharjoituksen jälkeen arvelen allekirjoittaneeni toistakymmentä tuhatta uuden kirjan kustannussopimusta ja moninkertaisen määrän sopimuksia uusituista laitoksista, pokkareista ja antologiateksteistä. Oletko lukenut ne kaikki, hän kysyy. Ei, en ole, mutta tuhansia kyllä. Jokaista valmistunutta kirjaa olen punninnut kädessäni. Ehkä viidenneksestä olen erityisen ylpeä, toista viidennestä vähän häpeän ja loput lienevät ihan kelpo kirjoja.
Leena Majander-Reenpää: Kirjatyttö –Kustantajaelämää
Siltala 2021
400 sivua
äänikirjan lukija Cécile Orblin
kesto 20 t 34 min

Leena Majander-Reenpää palaa muistelmateoksessaan Kirjatyttö – Kustantajaelämää vuosiinsa kirja-alan ammattilaisena. Lapsuuden kirjarakkaudesta kasvaa monipuolinen ja monivaiheinen ura, joka vie Otavan markkinointiassistentin työstä kustannusjohtajaksi samaan yritykseen. Työ Otavalla päättyy melkoisen ikävissä merkeissä, mutta WSOY kutsuu kustantajakseen naisen, josta on tullut rautainen alan ammattilainen.

Työelämä päättyy aiemmin kuin oli tarkoitus. Siitä huolimatta Majander-Reenpää ehtii vuosikymmenten ajan seurata kirja-alan murrosta ja tutustua moneen merkittävään kirjallisuushenkilöömme. 

Alkuun tuntuu, että kerronta vilisee nimiä. Uusia nimiä vilisee yksi toisensa perään ja samoin tapahtumat tuntuvat etenevän aika nopeaan tahtiin. En ole varma, rauhoittuuko rytmi vai totunko kerrontaan. Joka tapauksessa myöhemmin eteneminen ei tunnu enää liian rivakalta vaan sopivan eloisalta.

Kerrottavaa Majander-Reenpäällä totisesti riittää. Hän on ollut monessa mukana ja tarjoaa lukijalle kiinnostavia anekdootteja siitä, mitä kirja-alan kulisseissa tapahtuu. Hän tuo esille kokemuksiaan myös siitä, millaista on olla naisena bisneksessä – ei todellakaan aina helppoa – ja miten yksityiselämä nivoutuu yhteen työn kanssa.

Pidän Leena Majander-Reenpään sävystä. Asiat eivät ole aina menneet kauniisti mutta ilkeilyyn kerronnassa ei sorruta. Pidän myös siitä, miten Kirjatyttö palauttaa mieleen kirjallisuuden kannalta merkittäviä tapahtumia ja sitä myöten myös lähihistoriaamme. 

Pidän siitäkin, että omaelämäkerta rakentuu teemojen eikä kronologian varaan. Ja miten hauskaa olikaan äänikirjaa kuunnellessa tajuta lukujen otsikoiden intertekstuaalisuus. Lukijaystävällisesti otsikoiden kirjat on listattu teoksen loppuun.

Kirjatyttö on kiinnostava teos kirja-alasta, yritysmaailmasta, työnteosta, perhe-elämästä ja suomalaisuudesta. Elämäkerrassa on hymyilyttäviä hetkiä ja haikeutta. Niinhän elämässäkin on.

Kommentit

  1. Tämän kirjan voisi kyllä lukea. Varmasti paljon mielenkiintoista asiaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On todella mielenkiintoista asiaa. Kustannusalalla on tapahtunut paljon myllerrystä.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e

Kirjabloggaajien klassikkohaaste, osa 13 – ilmoittaudu mukaan!

Klassikkohaasteen logo: Niina T. Kirjabloggaajien klassikkohaaste lähestyy taas! Haasteen kolmastoista osa on vuorossa heinäkuun viimeisenä päivänä, joten aikaa klassikon lukemiseen on kosolti – nyt siis valikoimaan, mikä kirja sopivasti kutkuttaa ja houkuttaa!  Klassikkohaasteen viralliset säännöt: 1. Valitse klassikko, jonka olet jo pitkään halunnut lukea, ja ilmoita valinnastasi tämän postauksen kommenttikenttään. (Voit myös vain ilmoittaa osallistumisestasi haasteeseen ja päättää klassikon myöhemmin.) 2. Lue valitsemasi klassikko. 3. Kirjoita postaus lukemastasi klassikosta ja julkaise postauksesi 31.7.2021. Linkitä postauksesi koontipostaukseen, jonka julkaisen blogissani edellisenä päivänä. 4. Kehu itseäsi: selätit klassikon - ja ehkä jopa nautit siitä! 5. Toista kohta neljä useasti! Voit osallistua myös ilman blogia. Jätä silloin tieto lukemastasi klassikosta haasteen koontipostaukseen ja kerro ajatuksesi kirjasta. Somessa käytetään tunnistetta  #klassikkohaaste . Haasteeseen vo