Siirry pääsisältöön

Leena Majander-Reenpää: Kirjatyttö – Kustantajaelämää (Siltala 2021)

Tyttären poikaystävä katselee kotimme kirjahyllyä ja kysyy montako kirjaa olen kustantanut. Nuorelle insinöörille lukumäärä olisi konkreettinen kuvaus elämäntyöstäni. Laskuharjoituksen jälkeen arvelen allekirjoittaneeni toistakymmentä tuhatta uuden kirjan kustannussopimusta ja moninkertaisen määrän sopimuksia uusituista laitoksista, pokkareista ja antologiateksteistä. Oletko lukenut ne kaikki, hän kysyy. Ei, en ole, mutta tuhansia kyllä. Jokaista valmistunutta kirjaa olen punninnut kädessäni. Ehkä viidenneksestä olen erityisen ylpeä, toista viidennestä vähän häpeän ja loput lienevät ihan kelpo kirjoja.
Leena Majander-Reenpää: Kirjatyttö –Kustantajaelämää
Siltala 2021
400 sivua
äänikirjan lukija Cécile Orblin
kesto 20 t 34 min

Leena Majander-Reenpää palaa muistelmateoksessaan Kirjatyttö – Kustantajaelämää vuosiinsa kirja-alan ammattilaisena. Lapsuuden kirjarakkaudesta kasvaa monipuolinen ja monivaiheinen ura, joka vie Otavan markkinointiassistentin työstä kustannusjohtajaksi samaan yritykseen. Työ Otavalla päättyy melkoisen ikävissä merkeissä, mutta WSOY kutsuu kustantajakseen naisen, josta on tullut rautainen alan ammattilainen.

Työelämä päättyy aiemmin kuin oli tarkoitus. Siitä huolimatta Majander-Reenpää ehtii vuosikymmenten ajan seurata kirja-alan murrosta ja tutustua moneen merkittävään kirjallisuushenkilöömme. 

Alkuun tuntuu, että kerronta vilisee nimiä. Uusia nimiä vilisee yksi toisensa perään ja samoin tapahtumat tuntuvat etenevän aika nopeaan tahtiin. En ole varma, rauhoittuuko rytmi vai totunko kerrontaan. Joka tapauksessa myöhemmin eteneminen ei tunnu enää liian rivakalta vaan sopivan eloisalta.

Kerrottavaa Majander-Reenpäällä totisesti riittää. Hän on ollut monessa mukana ja tarjoaa lukijalle kiinnostavia anekdootteja siitä, mitä kirja-alan kulisseissa tapahtuu. Hän tuo esille kokemuksiaan myös siitä, millaista on olla naisena bisneksessä – ei todellakaan aina helppoa – ja miten yksityiselämä nivoutuu yhteen työn kanssa.

Pidän Leena Majander-Reenpään sävystä. Asiat eivät ole aina menneet kauniisti mutta ilkeilyyn kerronnassa ei sorruta. Pidän myös siitä, miten Kirjatyttö palauttaa mieleen kirjallisuuden kannalta merkittäviä tapahtumia ja sitä myöten myös lähihistoriaamme. 

Pidän siitäkin, että omaelämäkerta rakentuu teemojen eikä kronologian varaan. Ja miten hauskaa olikaan äänikirjaa kuunnellessa tajuta lukujen otsikoiden intertekstuaalisuus. Lukijaystävällisesti otsikoiden kirjat on listattu teoksen loppuun.

Kirjatyttö on kiinnostava teos kirja-alasta, yritysmaailmasta, työnteosta, perhe-elämästä ja suomalaisuudesta. Elämäkerrassa on hymyilyttäviä hetkiä ja haikeutta. Niinhän elämässäkin on.

Kommentit

  1. Tämän kirjan voisi kyllä lukea. Varmasti paljon mielenkiintoista asiaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On todella mielenkiintoista asiaa. Kustannusalalla on tapahtunut paljon myllerrystä.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine . Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?" Kristin Hannah: Satakieli WSOY 2019 Alkuteos The Nightingale  2015 Suomentanut Kaisa Kattelus 450 sivua Kristin Hannahin romaani Satakieli  tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti. Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaaksee...

Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – päiväretkistä pitkiin vaelluksiin

Hiihto järven jäällä sujui joutuisasti. Viisivuotias lykki edessä tasatyöntöä, ja minä hiihdin vauvan kanssa perässä. Pienimmän aurinkolasien takaa en nähnyt, nukahtiko hän, vai oliko hiljaa ihan vain tyytyväisyyttään. Suksi luisti, ja matka eteni. Illan hämärtyessä saavutimme määränpäämme, saaressa sijaitsevan laavupaikan. Isomman lapsen silmät loistivat päästyämme perille: ”Täälläkö me äiti saadaan nukkua?” Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – Päiväretkistä pitkiin vaelluksiin Karttakeskus 2024 kansikuva Riikka Ruokolainen 192 sivua Susanna Ylinen on Instagram-profiilinsa mukaan superliikkuja, ja sitä hän todellakin vaikuttaa olevan. Erityisen upeaa on, että Ylinen on ottanut myös lapsensa mukaan liikunnalliseen elämäntapaansa, ja nyt hän tarjoaa tietämystään Lapsiperheen retkioppaassa , joka sisältää monenlaisia vinkkejä lähtien siitä, miten päiväretkiä voi toteuttaa lasten kanssa, ja päätyen siihen, miten myös pitkät vaellukset ovat pikkuväen kanssa mahdollisia. Opaskirja on hy...