Siirry pääsisältöön

Ann Patchett: Hollantilainen talo

Hollantilainen talo oli paikka, jossa nuo hollantilaiset, joiden nimeä on mahdoton ääntää, asuivat. Tietyistä kulmista ja tietyltä etäisyydeltä katsottuna se näytti leijuvan kymmenen senttiä maanpinnan yläpuolella. Lasisia pääovia ympäröivät lasipaneelit olivat näyteikkunan kokoisia ja niitä pitivät paikoillaan takorautaköynnökset. Ikkunoista aurinko sekä pääsi sisään että heijastui takaisin isolle nurmikentälle.

Ann Patchett: Hollantilainen talo
WSOY 2021
alkuteos The Dutch House 2019
kannen maalaus Noah Saterstrom
suomentanut Laura Jänisniemi
343 sivua
äänikirjan lukija Santeri Kinnunen
kesto 11 t 10 min

Aika harvoin tulee kirjaa valittua pelkästään kannen perusteella. Ann Patchettin Hollantilainen talo kuitenkin osui silmiini Storytelin kirjavinkkejä selaillessa. Noah Saterstromin maalauksen värit ja tytön intensiivinen katse herättivät huomioni, ja kun sisältökuvauskin vaikutti mielenkiintoiselta, klikkasin kirjan hyllyyni.

Kuten romaanin nimestä voi päätellä, on hollantilainen talo tarinassa merkityksellinen. Sinne muuttavat jo lapsena Danny, teoksen minäkertoja, ja hänen sisarensa Maeve. Maeve on veljeään kahdeksan vuotta vanhempi ja siten paremmin perillä monista asioista, joita veljen on vaikea ymmärtää. Maeve esimerkiksi tietää sen, että sisarusten äidille majesteettinen ja ympäristöstään erottuva asuinrakennus ei ollut varsinaisesti iloinen yllätys. Isä Cyril taas kuvitteli tekevänsä vaimonsa onnelliseksi hankkimalla kolmekerroksisen ja hulppean talon perheelleen.

Onnea rakennus ei perheelle tuo. Maeven ja Dannyn äiti päätyy jättämään perheensä, eikä talo liene vähäisin tekijä päätöksen taustalla. Isä tuo taloon uuden vaimonsa, Andrean, joka on kuin saduista tutun pahan äitipuolen ruumiillistuma. Sisarukset joutuvat jättämään talon, mutta talo ei jätä heitä. He palaavat talon luokse aina vain uudelleen – se on kuin jokin luokseen imevä voima, jota sisarukset eivät voi vastustaa.

 Hollantilainen talo on kirjanakin kuin jokin luokseen vetävä voima. Siinä on vahvaa imua, joka kiskaisee mukaansa heti alusta lähtien intensiivisellä tunnelmallaan. Sisarusten lapsuudenkoti on mystinen ja ikään kuin yksi tarinan henkilöistä. Tuntuu, että kun maailma muuttuu vuosikymmenten aikana paljon, talo pysyy ja kantaa mukanaan muistoja ja historiaa. Vaikka Maeve ja Danny joutuvat talon jättämään, se säilyy osana heidän elämäänsä.

Ann Patchettin romaani on useille vuosikymmenille sijoittuva melankolinen perhetarina, joka kertoo elämän kokoisista valinnoista. Se saa pohtimaan, mikä merkitys on omaisuudella, voitoilla ja menetyksillä. Mitä lopulta jää jäljelle?

Ann Patchettin romaanista kirjoittaa myös Katja.

Kommentit

  1. Olen jostain syystä röyhkeästi sivuuttanut tämän kirjan sen kummemmin siihen tutustumatta, vaikka kirja on nimenä hyvin tuttu (täällä tosi näkyvästi markkinoitu). Kirjan nimi on jotenkin niin vaisu, ettei se ole innostanut tutkimaan kirjaa tarkemmin. Aika hölmöä, sillä tämähän vaikuttaa sellaiselta kirjalta, josta voisin pitää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en tähän muuten olisi varmaan kiinnittänyt ollenkaan huomiota, ellei tuo kansi olisi osunut silmiin Storytelissa. Nimi ei tosiaan herätä kauheasti kiinnostusta.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama