Siirry pääsisältöön

Kazuo Ishiguro: Klara ja aurinko

Seuraavina päivinä ajattelin tietysti usein, miksi vuorovaikutustapaaminen ei ollut heittänyt lainkaan varjoja, mutta Morgan's Fall oli aiheuttanut seurauksia huolimatta siitä, että olin mukautunut Äidin ja Josien toiveisiin. Mieleeni tuli taas se mahdollisuus, että rajoitukseni B3-mallii verrattuna olivat tulleet tuona päivänä jotenkin esiin ja saaneet sekä Äidin että Josien katumaan valintaansa. Jos asia oli niin, tiesin että tekisin viisaimmin työskentelemällä entistä kovemmin ollakseni Josielle hyvä KY, kunnes varjot väistyisivät.

Kazuo Ishiguro: Klara ja aurinko
(Tammi 2021)
alkuteos Klara and the Sun 2021
suomentanut Helene Bützow
371 sivua

Kazuo Ishiguron romaanin Klara ja aurinko nimihenkilö ja minäkertoja on aurinkoenergialla toimiva robotti, Klara. Hän on keinoystävä, KY, joka odottaa robottiliikkeessä asiakasta, joka kiinnostuu juuri hänestä. Viimein pitkä odotus palkitaan, ja Klara muuttaa Josien luokse.

Tulevaisuuteen sijoittuva maailma vaikuttaa tutulta. Käydään töissä, opiskellaan, eletään arkea. Vähitellen pinnan alta avautuu kuitenkin jotain muuta. Lasten menestyminen ja elämässä pärjääminen on tärkeää vanhemmille, jotka ovat valmiita ottamaan suuriakin riskejä taatakseen lapsilleen hyvän tulevaisuuden. Inhimilliset toiveet muuttuvat jopa vaarallisiksi, kun maailma tarjoaa aikaisempaa enemmän mahdollisuuksia.

Kaikkea tätä tarkkailee jossain määrin naiivisti ja lapsenomaisesti Klara, jonka taidot ja tiedot ovat rajallisia. Hänen on ajoittain vaikea hahmottaa kokonaisuuksia, ja hän tulkitsee tapahtumia tietämyksensä rajoissa – tarkkaavaisesti mutta kaikkia nyansseja ymmärtämättä. Hänen rajoituksensa tekevät hänestä sillä tavoin inhimillisen, että usein unohdan lukevani tarinaa, jonka kertoja on robotti. Hyvä niin: Klara ja aurinko ei ole teknologista tykitystä vaan tarina, jossa teknologia on hivuttautunut kiinteäksi osaksi arkea. Kuulostaa aika tutulta.

Kuten kirjan nimestä voi päätellä, on myös aurinko olennainen osa tarinaa. Klara saa energiansa auringolta, ja ehkä sen vuoksi hän uskoo auringon kykenevän johonkin jumalallisempaa. Siinä, miten hän uskoo auringon majailevan ladossa, on jotain hyvin hellyttävää.

Ishiguron romaani on kaunis ja haikea kertomus rakkaudesta ja hyväsydämisyydestä. Se sopii hyvin sellaisellekin lukijalle, joka ei ole kovin innostunut scifistä ja teknologiasta. Teknologia nimittäin saa antaa tilaa tunteille.

Muualla: Mummo matkalla, Kirjaluotsi ja Kirja vieköön!

Kommentit

  1. Kiitos kirjan esittelystä. Tämä kiinnostaa paljonkin. Luin Ole luonani aina ja pidin siitä paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo Ole luonani aina kiinnostaa minua paljon ja on lukulistallani.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e

Kirjabloggaajien klassikkohaaste, osa 13 – ilmoittaudu mukaan!

Klassikkohaasteen logo: Niina T. Kirjabloggaajien klassikkohaaste lähestyy taas! Haasteen kolmastoista osa on vuorossa heinäkuun viimeisenä päivänä, joten aikaa klassikon lukemiseen on kosolti – nyt siis valikoimaan, mikä kirja sopivasti kutkuttaa ja houkuttaa!  Klassikkohaasteen viralliset säännöt: 1. Valitse klassikko, jonka olet jo pitkään halunnut lukea, ja ilmoita valinnastasi tämän postauksen kommenttikenttään. (Voit myös vain ilmoittaa osallistumisestasi haasteeseen ja päättää klassikon myöhemmin.) 2. Lue valitsemasi klassikko. 3. Kirjoita postaus lukemastasi klassikosta ja julkaise postauksesi 31.7.2021. Linkitä postauksesi koontipostaukseen, jonka julkaisen blogissani edellisenä päivänä. 4. Kehu itseäsi: selätit klassikon - ja ehkä jopa nautit siitä! 5. Toista kohta neljä useasti! Voit osallistua myös ilman blogia. Jätä silloin tieto lukemastasi klassikosta haasteen koontipostaukseen ja kerro ajatuksesi kirjasta. Somessa käytetään tunnistetta  #klassikkohaaste . Haasteeseen vo