Siirry pääsisältöön

Kazuo Ishiguro: Klara ja aurinko

Seuraavina päivinä ajattelin tietysti usein, miksi vuorovaikutustapaaminen ei ollut heittänyt lainkaan varjoja, mutta Morgan's Fall oli aiheuttanut seurauksia huolimatta siitä, että olin mukautunut Äidin ja Josien toiveisiin. Mieleeni tuli taas se mahdollisuus, että rajoitukseni B3-mallii verrattuna olivat tulleet tuona päivänä jotenkin esiin ja saaneet sekä Äidin että Josien katumaan valintaansa. Jos asia oli niin, tiesin että tekisin viisaimmin työskentelemällä entistä kovemmin ollakseni Josielle hyvä KY, kunnes varjot väistyisivät.

Kazuo Ishiguro: Klara ja aurinko
(Tammi 2021)
alkuteos Klara and the Sun 2021
suomentanut Helene Bützow
371 sivua

Kazuo Ishiguron romaanin Klara ja aurinko nimihenkilö ja minäkertoja on aurinkoenergialla toimiva robotti, Klara. Hän on keinoystävä, KY, joka odottaa robottiliikkeessä asiakasta, joka kiinnostuu juuri hänestä. Viimein pitkä odotus palkitaan, ja Klara muuttaa Josien luokse.

Tulevaisuuteen sijoittuva maailma vaikuttaa tutulta. Käydään töissä, opiskellaan, eletään arkea. Vähitellen pinnan alta avautuu kuitenkin jotain muuta. Lasten menestyminen ja elämässä pärjääminen on tärkeää vanhemmille, jotka ovat valmiita ottamaan suuriakin riskejä taatakseen lapsilleen hyvän tulevaisuuden. Inhimilliset toiveet muuttuvat jopa vaarallisiksi, kun maailma tarjoaa aikaisempaa enemmän mahdollisuuksia.

Kaikkea tätä tarkkailee jossain määrin naiivisti ja lapsenomaisesti Klara, jonka taidot ja tiedot ovat rajallisia. Hänen on ajoittain vaikea hahmottaa kokonaisuuksia, ja hän tulkitsee tapahtumia tietämyksensä rajoissa – tarkkaavaisesti mutta kaikkia nyansseja ymmärtämättä. Hänen rajoituksensa tekevät hänestä sillä tavoin inhimillisen, että usein unohdan lukevani tarinaa, jonka kertoja on robotti. Hyvä niin: Klara ja aurinko ei ole teknologista tykitystä vaan tarina, jossa teknologia on hivuttautunut kiinteäksi osaksi arkea. Kuulostaa aika tutulta.

Kuten kirjan nimestä voi päätellä, on myös aurinko olennainen osa tarinaa. Klara saa energiansa auringolta, ja ehkä sen vuoksi hän uskoo auringon kykenevän johonkin jumalallisempaa. Siinä, miten hän uskoo auringon majailevan ladossa, on jotain hyvin hellyttävää.

Ishiguron romaani on kaunis ja haikea kertomus rakkaudesta ja hyväsydämisyydestä. Se sopii hyvin sellaisellekin lukijalle, joka ei ole kovin innostunut scifistä ja teknologiasta. Teknologia nimittäin saa antaa tilaa tunteille.

Muualla: Mummo matkalla, Kirjaluotsi ja Kirja vieköön!

Kommentit

  1. Kiitos kirjan esittelystä. Tämä kiinnostaa paljonkin. Luin Ole luonani aina ja pidin siitä paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo Ole luonani aina kiinnostaa minua paljon ja on lukulistallani.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin...

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia ...

Tuuve Aro: Lihanleikkaaja

"Hän kosketti nenäänsä ja ajatteli että se oli hänet pettänyt. Hän kumartui ja asetti päänsä pölkylle. Kirvestä oli hankala pidellä mutta se osui kohteeseen nirhaisten nenänpäästä palan joka jäi ihosta roikkumaan." (Novellista Haju ) Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (WSOY 2017) 153 sivua Tuuve Aron novellikokoelma Lihanleikkaaja  on tuttua Aroa: Vinksahtaneisuutta ja absurdiutta tarjoillaan lukijalle tiiviissä paketeissa. Arkisiin tilanteisiin sekoittuu mystisyyttä, joka jää paikoin mietityttämään pitkäksi aikaa. Kahdentoista novellin joukosta löytyy monenlaisia lukukokemuksia. Aloitusnovelli Suojatie  etenee varsin ennalta arvattavasti mutta päättyy kauniisti: Hetken verran kurjet pysyivät tiukasti muodossaan kuin yhteisen mielen liikuttamana, sitten aura jo hajosi ja muutti suuntaa. Kokoelman päättävä Kahdet kasvot  puolestaan on ilahduttava tarina Tomista, jonka elämän lähtökohdat eivät ole loistokkaat ja jolle arkea ovat asiat, joista nykytodellisuudessa nostetta...