Siirry pääsisältöön

Maria Broberg: Veden varjot

Vaikka äidillä oli vaikeaa Nilasin kanssa, pikkuveli oli parasta Håkanin elämässä. Nilas ei muistuttanut heitä muita, hän oli paljon vaaleampi. Hänen hiuksensa olivat kuin tupasvillan peittämä mätäs, auringossa valkoisen hohtava ja takkuinen. Håkanista oli mukavaa nuuskutella pojan hiuksia ja hengittää pieen lapsen tuoksua ja hieroa nenäänsä villaisia hiuksia vasten niin, että ylähuulta kutitti.

Maria Broberg: Veden varjot
Atena 2021
alkuteos Bakvatten
suomentanut Tiina Sjelvgren
kannen suunnittelu Sara R. Acedo
283 sivua

Maria Brobergin esikoisromaani sijoittuu usealle aikatasolle: 1940-luvulta 2000-luvulle saakka. Merkityksellinen on vuosi 1966. Silloin katoaa Nilas. Vuosikymmeniä hän ehtii olla kateissa. Ja vuosikymmeniä joku kantaa salaisuutta sisällään; tietää, mihin poika katosi.

Kaikki alkaa vuodesta 1948, kun Assar tapaa itseään vanhemman Margaretan ja hurmaantuu. Nainen on naimisissa Hebben kanssa, mutta se ei ole este. Assar ja Margareta tapailevat toisiaan, mutta pian syntyvä poika, Håkan, kasvaa Hebben poikana. 

Hebben kuollessa Assar on muualla, ja Margaretan elämään astuu saamelainen Lars. Margareta ja Lars saavat pojan, Nilasin, ja pikkuveljestä tulee kiinteä osa Håkanin elämää. Aina katoamiseen saakka.

Kun Nilasin ruumis viimein löytyy, alkaa prosessi, joka johtaa pitkään peiteltyjen tapahtumien paljastumiseen. Kohtalokkaan päivän kuvaus on hyytävä ja mieleenpainuva kaikessa karuudessaan. 

Pohjois-Ruotsiin sijoittuva tarina kantaa mukanaan murhetta, johon kytkeytyy surullisia ihmissuhteita ja monenlaista kurjuutta. Romaanin kyläyhteisö tuntuu tiiviiltä ja muut poissulkevalta, mutta uusia tuulia seudulle tuo Petra, joka haluaa selvittää, mistä Håkanin melankolisuus ja hiljaisuus kumpuavat. Vaikka romaanin maailma on tumma, on siinä myös pilkahduksia toivosta.

Brobergin esikoisteos on taitavasti rakennettu. Viimeiset sivut lähes salpaavat hengityksen.

Muualla: Kirjallisuutta ja tutkimusta


Kommentit

 1. Vau, tämä pitää muistaa kirjastossa! Tykkäisin varmaan.

  VastaaPoista
 2. Kuulostaa hyvältä lukuvinkiltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ainakin kokeilla, josko olisi mieleinen lukukokemus.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e

Kirjabloggaajien klassikkohaaste, osa 13 – ilmoittaudu mukaan!

Klassikkohaasteen logo: Niina T. Kirjabloggaajien klassikkohaaste lähestyy taas! Haasteen kolmastoista osa on vuorossa heinäkuun viimeisenä päivänä, joten aikaa klassikon lukemiseen on kosolti – nyt siis valikoimaan, mikä kirja sopivasti kutkuttaa ja houkuttaa!  Klassikkohaasteen viralliset säännöt: 1. Valitse klassikko, jonka olet jo pitkään halunnut lukea, ja ilmoita valinnastasi tämän postauksen kommenttikenttään. (Voit myös vain ilmoittaa osallistumisestasi haasteeseen ja päättää klassikon myöhemmin.) 2. Lue valitsemasi klassikko. 3. Kirjoita postaus lukemastasi klassikosta ja julkaise postauksesi 31.7.2021. Linkitä postauksesi koontipostaukseen, jonka julkaisen blogissani edellisenä päivänä. 4. Kehu itseäsi: selätit klassikon - ja ehkä jopa nautit siitä! 5. Toista kohta neljä useasti! Voit osallistua myös ilman blogia. Jätä silloin tieto lukemastasi klassikosta haasteen koontipostaukseen ja kerro ajatuksesi kirjasta. Somessa käytetään tunnistetta  #klassikkohaaste . Haasteeseen vo