Siirry pääsisältöön

Kristiina Markkanen & Leena Virtanen: Wivi & Hanna

1920-luvulla alkoi Wivin ja Hannan yhteisen elämän tärkein vuosikymmen, jolloin he panivat tosissaan tuulemaan niin Säynätsalossa kuin yksityiselämässäänkin. Wivi muutti Kulosaareen, mutta hän ei todellakaan jättänyt Jyväskylää taakseen. Wivi ja Hanna ryhtyivät yhdessä kehittämään Säynätsalon tehdasyhteisöä, matkustelivat Euroopassa ja viettivät kesiä huviloillaan Keski-Suomessa. 1920-luku oli monella tapaa heidän ominta ja vapainta aikaansa.

Kristiina Markkanen & Leena Virtanen: Wivi ja Hanna –
arkkitehdin ja kauppaneuvoksen yhteiset vuodet
Atena 2021
kansi Laura Noponen
taitto Ville Lähteenmäki 
298 sivua

Kristiina Markkasen ja Leena Virtasen tietokirja Wivi ja Hanna tarkastelee kiehtovan moniulotteisesti Wivi Lönnin ja Hanna Parviaisen elämää. Kaksoiselämänkerta nostaa valokeilaan Suomen ensimmäisen naisarkkitehdin ja ensimmäisen naiskauppaneuvoksen niin yhdessä kuin erikseen.

Wivi Lönn (1872–1966) on varmasti monelle tuttu, niin laajalti hänen kädenjälkeään on suomalaisessa arkkitehtuurissa yhä edelleen nähtävissä. Keski-Suomessa vaikuttanut Hanna Parviainen (1874–1938) sen sijaan on suurelle yleisölle vieraampi, kuten kirjan kirjoittajat esipuheessaan toteavatkin. Onkin hienoa ja tarpeellista, että molempien elämää ja uraa on saatu kansien väliin taltioitua.

Sekä arkkitehti että yrittäjä olivat lähes nelikymppisiä tavatessaan toisensa 1910-luvun alussa. Kohtaaminen muutti heidän elämänsä, ja he tekivät töitä, lomailivat ja matkustivat yhdessä aina Hanna Parviaisen kuolemaan saakka. Tätä kaikkea Markkanen ja Virtanen teoksessaan kuvaavat, ja samalla he rakentavat elävää kuvaa 1900-luvun alkupuolen Suomesta.

Wivi ja Hanna on jaettu neljään osaan. "Heitä ei pysäytä mikään" -aloitusosa kuvaa arkkitehdin kasvua Tampereella ja kauppiaan tyttären kasvua Jyväskylässä. Kakkososassa "Unelmien aika" kertoo Lönnin ja Parviaisen kohtaamisesta ja yhteisestä elämästä niin Jyväskylässä kuin Tampereella. "Matkat" kuvaa intohimoisten matkailijoiden ulkomaanmatkoja ja viimeinen osa "Vauhti hiipuu" kuvaa viimeisiä vuosikymmeniä: Hannalle 1930-luku on erityisen raskas ja Wivi puolestaan elää viimeiset vuosikymmenensä ilman rakkainta ystäväänsä.

Kuvassa Wivi Lönn. Taustalla häämöttää Lönnin suunnittelema Puistokoulu Jyväskylässä.

Kaksoiselämäkerta rakentaa elävän ja moninaisen kuvan naisista, jotka löysivät toisensa ja ovat merkittävä osa suomalaista historiaa. Kirjan kirjoittajat suhtautuvat aiheeseensa kunnioittaen ja välttävät tarpeettomia spekulaatioita. He keskittyvät olennaiseen ja siihen, mistä tietoa on – esimerkiksi naisten välisen suhteen luonteesta ei ole faktoja tarjolla. Selvää kuitenkin on, että sekä Wivi että Hanna olivat itsellisiä naisia, jotka rikkoivat lasikattoja ja elivät omassa ajassaan tavalla, joka ei ehkä ollut aivan tavallisin. Heidän elämäntarinansa peilautuu siten myös yhteiskunnallisiin oloihin ja naisen asemaan ja on siten ajatuksia herättävää historian kuvausta. Suuresti jäi mietityttämään esimerkiksi Hannan asema ja kohtalo yrityksen johdossa.

Wivi ja Hanna on taitavasti kirjoitettu teos, joka pitää mielenkiinnon yllä alusta loppuun saakka. Kirja on myös esineenä kaunis: kuvitus elävöittää kerrontaa ja Ville Lähteenmäen taitto on ilmava ja silmää miellyttävä. Laadukas kokonaisuus on tämän vuoden tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokas, mitä en ihmettele lainkaan.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama