Siirry pääsisältöön

Anu Silfverberg: Sinut on nähty

Voidaan sanoa, että on latteaa haluta nähdä itsensä taiteessa. Mutta tiedättekö miltä se tuntuu? Tiedättekö millainen pommi se on, kun se osuu kohdalle elämän jatkuttua jo pitkään. Ne laulut mursivat minut. Istuin keskellä eroyksiöni lattiaa ja itkin ääneen. Se mursi minut niin kuin jotkin kirjat, jotkin elokuvat, tietyt melkein väkivaltaisen rakastavat kohtaamiset: sinut on nähty. Koska en ollut tottunut siihen että tarinaani kerrotaan, olin kuvitellut sen olevan merkityksetön, mutta nurinkurisesti myös ainutkertainen. Mutta se olikin jotain merkityksellistä ja jaettua.

Anu Siflverberg: Sinut on nähty
Teos 2020
244 sivua

Toimittaja Anu Silfverberg tarkastelee esseeteoksessaan elokuvia feministisellä otteella. Vaikka en tunne kaikkia elokuvia, joita kirjailija nostaa esille, on sisältö järisyttävää. Se saa minut katsomaan ympärilleni uusin silmin. Kuinka paljon maailmassa vallitseekaan miehinen katse, joka määrittelee, mikä on arvokasta. Mitä onkaan elää naisena maailmassa, jossa normi on valkoinen mies?

Tiesin ennen esseekokoelmaan tarttumista, että Silfverberg on taitava kirjoittaja ja että hänen kirjaltaan voi odottaa paljon. Silti odotukseni ylittyivät: että joku voikin kirjoittaa näin älykkäästi, tarkkaavaisesti ja oivaltavasti!

Keskeistä on katse. Miten katsotaan, millaisen katseen kohteena ollaan. Silfverberg kuvaa maailmaa, joka on hyvin tunnistettava, ja hän tarkastelee sitä tavalla, joka saa oivaltamaan ja ymmärtämään: tästä siis on kysymys.

Sinut on nähty saa minut tuntemaan, että minut on nähty: tuntemuksiani on sanoitettu tavalla, jota en osannut odottaa. Lukiessa teki mieli vain nyökytellä ja hetken jopa mietin, että haluan soittaa tai viestittää tai mitä tahansa kirjailijalle ja kertoa, miten liekkeihin hänen tekstinsä minut saa. 

Miten onnekas olenkaan, kun saan lukea tällaisia kirjoja.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e

Kirjabloggaajien klassikkohaaste, osa 13 – ilmoittaudu mukaan!

Klassikkohaasteen logo: Niina T. Kirjabloggaajien klassikkohaaste lähestyy taas! Haasteen kolmastoista osa on vuorossa heinäkuun viimeisenä päivänä, joten aikaa klassikon lukemiseen on kosolti – nyt siis valikoimaan, mikä kirja sopivasti kutkuttaa ja houkuttaa!  Klassikkohaasteen viralliset säännöt: 1. Valitse klassikko, jonka olet jo pitkään halunnut lukea, ja ilmoita valinnastasi tämän postauksen kommenttikenttään. (Voit myös vain ilmoittaa osallistumisestasi haasteeseen ja päättää klassikon myöhemmin.) 2. Lue valitsemasi klassikko. 3. Kirjoita postaus lukemastasi klassikosta ja julkaise postauksesi 31.7.2021. Linkitä postauksesi koontipostaukseen, jonka julkaisen blogissani edellisenä päivänä. 4. Kehu itseäsi: selätit klassikon - ja ehkä jopa nautit siitä! 5. Toista kohta neljä useasti! Voit osallistua myös ilman blogia. Jätä silloin tieto lukemastasi klassikosta haasteen koontipostaukseen ja kerro ajatuksesi kirjasta. Somessa käytetään tunnistetta  #klassikkohaaste . Haasteeseen vo