Siirry pääsisältöön

Brit Bennett: Mikä meidät erottaa

Oliko Stella jo silloin alkanut muuttua? Ei, muutos seurasi myöhemmin. Siihen aikaan, ainakin vielä aluksi, Stella oli yhä sama vanha itsensä. Työssään pikkutarkka sisko pinosi sileitä tyynyliinoja hiljaa, kun taas Desireella oli tapana ajautua iltarientoja suunnittelevien juoruilevien pesulatyttöjen seuraan. Stella laski tarkasti jokaisen heidän tienaamansa pennosen, nukkui hänen vieressään ja näki yhä vielä toisinaan painajaisia, joista Desiree herätti siskonsa hellästi töytäillen.

Brit Bennett: Mikä meidät erottaa
Tammi 2021
alkuteos The Vanishing Half 2020
suomentanut Maria Lyytinen
kannen suunnittelu Lauren Peters-Collaer
409 sivua
äänikirjan lukija Krista Putkonen-Örn

Identtiset kaksoset syntyvät 1930-luvulla ja huomaavat varttuessaan, miten ihonväri vaikuttaa elämään. Louisianalaisessa pikkukaupungissa valta on valkoihoisilla, ja valkoiset miehet päättävät esimerkiksi siitä, että kaksoset joutuvat elämään ilman isäänsä.

Stella ja Desiree saavat tarpeekseen ja lähtevät New Orleansiin. Sieltä Stella katoaa jäljettömiin. Desiree puolestaan jättää väkivaltaisen miehensä ja palaa sinne, mistä lähtikin. Mukanaan Desireella on tummaihoinen tytär Jude, jota kiusataan ihonvärin vuoksi.

Samaan aikaan Stella elää valkoisen naisen elämää. Hänellä on valkoihoinen puoliso ja vaalea tytär, ja syntyperänsä salatakseen Stella on katkaissut kaikki siteet menneisyyteensä.

Salaisuudet eivät kuitenkaan pysy salaisuuksina loputtomiin. Stella ja Desiree kohtaavat viimein, ja on aika katsoa silmiin menneisyyttä, mennyttä ja nykyhetkeä. Olennainen kysymys on, kuka kukin on ja mikä ihmisestä tekee sen, mitä hän on. Oman taustan kohtaaminen ja identiteetin pohtiminen on tärkeää myös kaksosten tyttärille, Judelle ja Kennedylle. Omalla tavallaan minuuttaan rakentaa uudelleen myös Reese, Juden puoliso, joka on transsukupuolinen.

Mikä meidät erottaa on vaikuttava sukupolviromaani, joka tarkastelee monin tavoin minuutta ja sitä, miten valintojen vaikutukset kantavat pitkälle. Teos avaa elämäntarinoiden kautta kuvaavalla tavalla rasismia ja myös syrjittyjen yhteisöjen sisäistä syrjintää. 

Bennettin luomat henkilöt ovat kiinnostavia ja moniulotteisia. Erityisesti minua jäi mietityttämään Stella, joka on valmis tekemään kaikkensa pitääkseen kulissinsa pystyssä: hänen määrittelemisensä pelkästään valehtelijaksi ja oman edun tavoittelijaksi olisi liiallista yksinkertaistamista.

Vaikka romaani kattaa vuosikymmenten ajanjakson ja sisältää suuria teemoja, se pysyy koossa hyvin. Äänikirjanakin tarina toimii mainiosti.

Muualla: Kirja vieköön!

Kommentit

  1. Tämä oli hieno romaani mm. siitä, miten rasismi vaikutti ihmisten valintoihin. Hyvä ajankuva, pidin paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella. Erityisesti jäi. mietityttämään se, mistä erilaisuus syntyy ja miten rasismi vaikuttaa. Paljon tarjoaa ajateltavaa.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä

Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi

Ja sitten se hetki, jona tiesin sen tapahtuvan: kaikki se viini, Jonasin kaunis lausuntaääni, mieheni Peter sohvalla grappahuuruissaan, kolme lastani unten mailla mökissään, äiti jo pesemässä astioita tiskialtaassa kirkkaankeltaiset kumihanskat käsissään illallisvieraista vähät välittämättä. Katseemme viipyivät toisissaan sykäyksen liian pitkään.  Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi Tammi 2022 alkuteos The Paper Palace 2021 suomentanut Tuulia Tipa alkuperäiskansi Lauren Peters-Collaer 403 sivua Kesä Cape Codissa. Koolla koko perhe; Elle ja Peter, heidän lapsensa, Ellen äiti. Lapsuuden tuttu mökkikylä Perämetsä ja kaikki on kuten tavallisesti. Vaan ei sittenkään ole. Edellisyönä Ellen maailma on nyrjähtänyt tavanomaisilta raiteiltaan. Hän on pettänyt aviomiestään Jonasin kanssa. Jonasin, jonka hän on tuntenut ikuisuuden ja jonka kanssa hänen piti mennä naimisiin. Niin sovittiin jo teini-iässä. Elämä kuitenkin tuli sopimuksen tielle. Tapahtui liian paljon, ja kertomuksen nykyhetkessä El