Siirry pääsisältöön

Brit Bennett: Mikä meidät erottaa

Oliko Stella jo silloin alkanut muuttua? Ei, muutos seurasi myöhemmin. Siihen aikaan, ainakin vielä aluksi, Stella oli yhä sama vanha itsensä. Työssään pikkutarkka sisko pinosi sileitä tyynyliinoja hiljaa, kun taas Desireella oli tapana ajautua iltarientoja suunnittelevien juoruilevien pesulatyttöjen seuraan. Stella laski tarkasti jokaisen heidän tienaamansa pennosen, nukkui hänen vieressään ja näki yhä vielä toisinaan painajaisia, joista Desiree herätti siskonsa hellästi töytäillen.

Brit Bennett: Mikä meidät erottaa
Tammi 2021
alkuteos The Vanishing Half 2020
suomentanut Maria Lyytinen
kannen suunnittelu Lauren Peters-Collaer
409 sivua
äänikirjan lukija Krista Putkonen-Örn

Identtiset kaksoset syntyvät 1930-luvulla ja huomaavat varttuessaan, miten ihonväri vaikuttaa elämään. Louisianalaisessa pikkukaupungissa valta on valkoihoisilla, ja valkoiset miehet päättävät esimerkiksi siitä, että kaksoset joutuvat elämään ilman isäänsä.

Stella ja Desiree saavat tarpeekseen ja lähtevät New Orleansiin. Sieltä Stella katoaa jäljettömiin. Desiree puolestaan jättää väkivaltaisen miehensä ja palaa sinne, mistä lähtikin. Mukanaan Desireella on tummaihoinen tytär Jude, jota kiusataan ihonvärin vuoksi.

Samaan aikaan Stella elää valkoisen naisen elämää. Hänellä on valkoihoinen puoliso ja vaalea tytär, ja syntyperänsä salatakseen Stella on katkaissut kaikki siteet menneisyyteensä.

Salaisuudet eivät kuitenkaan pysy salaisuuksina loputtomiin. Stella ja Desiree kohtaavat viimein, ja on aika katsoa silmiin menneisyyttä, mennyttä ja nykyhetkeä. Olennainen kysymys on, kuka kukin on ja mikä ihmisestä tekee sen, mitä hän on. Oman taustan kohtaaminen ja identiteetin pohtiminen on tärkeää myös kaksosten tyttärille, Judelle ja Kennedylle. Omalla tavallaan minuuttaan rakentaa uudelleen myös Reese, Juden puoliso, joka on transsukupuolinen.

Mikä meidät erottaa on vaikuttava sukupolviromaani, joka tarkastelee monin tavoin minuutta ja sitä, miten valintojen vaikutukset kantavat pitkälle. Teos avaa elämäntarinoiden kautta kuvaavalla tavalla rasismia ja myös syrjittyjen yhteisöjen sisäistä syrjintää. 

Bennettin luomat henkilöt ovat kiinnostavia ja moniulotteisia. Erityisesti minua jäi mietityttämään Stella, joka on valmis tekemään kaikkensa pitääkseen kulissinsa pystyssä: hänen määrittelemisensä pelkästään valehtelijaksi ja oman edun tavoittelijaksi olisi liiallista yksinkertaistamista.

Vaikka romaani kattaa vuosikymmenten ajanjakson ja sisältää suuria teemoja, se pysyy koossa hyvin. Äänikirjanakin tarina toimii mainiosti.

Muualla: Kirja vieköön!

Kommentit

  1. Tämä oli hieno romaani mm. siitä, miten rasismi vaikutti ihmisten valintoihin. Hyvä ajankuva, pidin paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella. Erityisesti jäi. mietityttämään se, mistä erilaisuus syntyy ja miten rasismi vaikuttaa. Paljon tarjoaa ajateltavaa.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kirjabloggaajien klassikkohaaste, osa 13 – ilmoittaudu mukaan!

Klassikkohaasteen logo: Niina T. Kirjabloggaajien klassikkohaaste lähestyy taas! Haasteen kolmastoista osa on vuorossa heinäkuun viimeisenä päivänä, joten aikaa klassikon lukemiseen on kosolti – nyt siis valikoimaan, mikä kirja sopivasti kutkuttaa ja houkuttaa!  Klassikkohaasteen viralliset säännöt: 1. Valitse klassikko, jonka olet jo pitkään halunnut lukea, ja ilmoita valinnastasi tämän postauksen kommenttikenttään. (Voit myös vain ilmoittaa osallistumisestasi haasteeseen ja päättää klassikon myöhemmin.) 2. Lue valitsemasi klassikko. 3. Kirjoita postaus lukemastasi klassikosta ja julkaise postauksesi 31.7.2021. Linkitä postauksesi koontipostaukseen, jonka julkaisen blogissani edellisenä päivänä. 4. Kehu itseäsi: selätit klassikon - ja ehkä jopa nautit siitä! 5. Toista kohta neljä useasti! Voit osallistua myös ilman blogia. Jätä silloin tieto lukemastasi klassikosta haasteen koontipostaukseen ja kerro ajatuksesi kirjasta. Somessa käytetään tunnistetta  #klassikkohaaste . Haasteeseen vo

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy