Siirry pääsisältöön

Brit Bennett: Mikä meidät erottaa

Oliko Stella jo silloin alkanut muuttua? Ei, muutos seurasi myöhemmin. Siihen aikaan, ainakin vielä aluksi, Stella oli yhä sama vanha itsensä. Työssään pikkutarkka sisko pinosi sileitä tyynyliinoja hiljaa, kun taas Desireella oli tapana ajautua iltarientoja suunnittelevien juoruilevien pesulatyttöjen seuraan. Stella laski tarkasti jokaisen heidän tienaamansa pennosen, nukkui hänen vieressään ja näki yhä vielä toisinaan painajaisia, joista Desiree herätti siskonsa hellästi töytäillen.

Brit Bennett: Mikä meidät erottaa
Tammi 2021
alkuteos The Vanishing Half 2020
suomentanut Maria Lyytinen
kannen suunnittelu Lauren Peters-Collaer
409 sivua
äänikirjan lukija Krista Putkonen-Örn

Identtiset kaksoset syntyvät 1930-luvulla ja huomaavat varttuessaan, miten ihonväri vaikuttaa elämään. Louisianalaisessa pikkukaupungissa valta on valkoihoisilla, ja valkoiset miehet päättävät esimerkiksi siitä, että kaksoset joutuvat elämään ilman isäänsä.

Stella ja Desiree saavat tarpeekseen ja lähtevät New Orleansiin. Sieltä Stella katoaa jäljettömiin. Desiree puolestaan jättää väkivaltaisen miehensä ja palaa sinne, mistä lähtikin. Mukanaan Desireella on tummaihoinen tytär Jude, jota kiusataan ihonvärin vuoksi.

Samaan aikaan Stella elää valkoisen naisen elämää. Hänellä on valkoihoinen puoliso ja vaalea tytär, ja syntyperänsä salatakseen Stella on katkaissut kaikki siteet menneisyyteensä.

Salaisuudet eivät kuitenkaan pysy salaisuuksina loputtomiin. Stella ja Desiree kohtaavat viimein, ja on aika katsoa silmiin menneisyyttä, mennyttä ja nykyhetkeä. Olennainen kysymys on, kuka kukin on ja mikä ihmisestä tekee sen, mitä hän on. Oman taustan kohtaaminen ja identiteetin pohtiminen on tärkeää myös kaksosten tyttärille, Judelle ja Kennedylle. Omalla tavallaan minuuttaan rakentaa uudelleen myös Reese, Juden puoliso, joka on transsukupuolinen.

Mikä meidät erottaa on vaikuttava sukupolviromaani, joka tarkastelee monin tavoin minuutta ja sitä, miten valintojen vaikutukset kantavat pitkälle. Teos avaa elämäntarinoiden kautta kuvaavalla tavalla rasismia ja myös syrjittyjen yhteisöjen sisäistä syrjintää. 

Bennettin luomat henkilöt ovat kiinnostavia ja moniulotteisia. Erityisesti minua jäi mietityttämään Stella, joka on valmis tekemään kaikkensa pitääkseen kulissinsa pystyssä: hänen määrittelemisensä pelkästään valehtelijaksi ja oman edun tavoittelijaksi olisi liiallista yksinkertaistamista.

Vaikka romaani kattaa vuosikymmenten ajanjakson ja sisältää suuria teemoja, se pysyy koossa hyvin. Äänikirjanakin tarina toimii mainiosti.

Muualla: Kirja vieköön!

Kommentit

  1. Tämä oli hieno romaani mm. siitä, miten rasismi vaikutti ihmisten valintoihin. Hyvä ajankuva, pidin paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella. Erityisesti jäi. mietityttämään se, mistä erilaisuus syntyy ja miten rasismi vaikuttaa. Paljon tarjoaa ajateltavaa.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine . Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?" Kristin Hannah: Satakieli WSOY 2019 Alkuteos The Nightingale  2015 Suomentanut Kaisa Kattelus 450 sivua Kristin Hannahin romaani Satakieli  tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti. Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaaksee...