Siirry pääsisältöön

Aino Huilaja: Pakumatkalla

Vihdoin horisonttiin ilmestyy pieni piste, joka kasvaa hiljalleen tulivuorten peittämäksi saareksi. Ja kun hyppäämme sisään autokannella nököttävään Ranssiin, olo on helpottunut. – Tuntuupa hyvältä olla taas kotona, sanoo Jerry ja ohjaa auton ulos laivasta.

Aino Huilaja: Pakumatkalla
Otava 2021
Kuvat: Jerry Ylkänen
191 sivua

Uutisankkurina tutuksi tulleen Aino Huilajan esikoisteos Pakumatkalla on kiinnostava, innostava ja inspiroiva. Se on ajankuva ja kuvaus siitä, miten korona muutti pakettiautomatkalle lähteneen pariskunnan matkasuunnitelmia ja sulki samalla ovet Euroopassa. Teos on ajassa kiinni ja vetävä.

Lokakuussa 2019 Huilaja pakkasi miehensä Jerry Ylkäsen kanssa elämänsä oranssiin pakettiautoon ja lähti maailmalle. Tarkoituksena oli kiertää pakulla määrittelemättömän ajan verran Euroopan halki ja karistaa samalla kannoilta elämä oravanpyörässä. Hyvästi kulkukortit ja aikataulut, tervetuloa vapaus!

Tätä matkaa lukija pääsee seuraamaan Aino Huilajan kuvauksen kautta. Pian selviää, että ruusuista ei lupaava vapauskaan ole, vaan päätöksentekoon ja lähtöön liittyy kipuilua ja hankaluuksia. Mutta kun matka alkaa, ei ole tarvetta perääntyä.

Ja miten kiinnostavan tarinan Huilaja oranssinsävyisten kansien väliin onkaan rakentanut. Jotain resonoivaa on siinä, miten väsymys työelämän kasvaviin vaatimuksiin valtaa mielen ja miten mieli halajaa muualle. Jotain inspiroivaa on siinä, miten Huilaja ja Ylkänen löytävät ratkaisun ja päätyvät pakettiautomatkalleen. Matkaan tulee kuitenkin historiankirjoihin jäävä mutka, kun koronapandemia sulkee Euroopan ja pakottaa pariskunnan kotiin aiemmin kuin oli suunniteltu.

Aino Huilaja kirjoittaa elävästi ja kiinnostavasti sillä tavoin, että kirjan tuli lukeneeksi varsin rivakalla tahdilla alusta loppuun saakka. Jopa raadollisen realistiseen kuvaukseen nivoutuu lämmintä huumoria ja teräviä havaintoja maailmanmenosta. Pakumatkalla on matka Eurooppaan mutta samalla se on matka mielenmaisemaan ja isoihin kysymyksiin siitä, minkälaisessa maailmassa elämme.

Selväksi varmaan jo tuli, mutta sanottakoon se vielä: Pidin pakumatkasta Aino Huilajan mukana valtavasti. Jos kutsu uudelle matkalle tulee, olen heti valmis.

Kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta!

Helmet 2021: 16. Kirjassa eletään ilman sähköä.

Kommentit

  1. Niin se vain elämä voi yllättää ja suunnitelmat muuttuvat. Olen seurannut kirjoittajan elämää netissä. En ehkä itse olisi valmis pakettiautoelämään, mutta voisin kyllä lukea tämän roadtripkirjan ihan mielenkiinnosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen seurannut Aino Huilajaa Instagramissa. Ajatus pakettiautoelämästä tuntuu vähän vieraalta mutta paljon tunnistettavaa teoksessa on. Antoisa lukuelämys!

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on