Keväisin aapa muuttui laajaksi järveksi, ja känkkyräiset männyt ja kitukoivut näyttivät kasvavan keskeltä kirkasta vettä. Äänimaailma oli massiivinen: kurkien huuto, kuovien ujellus ja liron sirkeä viserrys, kun se toisteli omaa nimeään. Se oli elävämpää kuin yksikään näkemäni television luontodokumentti. Suokukot teatraalisissa kaulureissaan olivat kuin Afrikan savannilta, jota syksyisin Viiankiaavan okranväriseksi värjäytyvät niittypellot myös mielestäni muistuttivat. Ihmeellisin oli taivaanvuohen soidinlento. Jokainen terävä syöksy oli kuin lampaanmääkäisy, kun pyrstösulat räpättivät epätasaisina tuulessa. En ollut koskaan aiemmin kuullut sellaista. Se oli ihmeellistä – että pitkosten kautta kotikylääni avautui paratiisi. Että minun kotonani oli niin kaunista.
Vaikuttaja ja aktivisti Riikka Karppinen on tullut julkisuudessa esiin erityisesti kotikylänsä suoalueen suojelijana. Kun Karppinen oli kymmenenvuotias, alkoi lähistöllä sijaitsevalla Viiankiaavan suolla malminetsintä. Lapsuus loppui siihen, ja malminetsinnän seurauksena nuori koululainen alkoi taistella Natura-suojellun suon puolesta.
Siitä hetkestä lähtien Viiankiaapa on ollut, tavalla tai toisella, elämässäni sen jokaisena päivänä.
Ja mihin kaikkeen tuo vapaaehtoisesti mutta toisaalta pakotettuna omaksi otettu tehtävä on vienytkään. Karppinen on ollut esillä mediassa niin Suomessa kuin maailmalla, vieraillut valtakunnan kärkipoliitikkojen pakeilla, esiintynyt dokumenttielokuvassa ja hakeutunut politiikkaan. Tätä kuvaa seikkaperäisesti ja kronologisesti Riikka Karppisen ja Joonas Lehtosen teos Sodankylän Jeanne d'Arc – Riikka Karppisen tie vaikuttajaksi.
Kaiken Karppisen vaikuttamistyön pontimena on ollut Viiankiaapa, kaksinkertaisesti suojeltu kotisuo, jota "on luonnehdittu Suomen luontoarvoiltaan rikkaimmaksi aapasuoksi". Ulkomaiselle kaivosyhtiölle maa-alueen merkitys muodostuu muista asioista kuin luontoarvoista, se on jo alakoulua käyvälle Riikka Karppiselle selvää. Niinpä pieni sodankyläläistyttö asettuu vastustamaan suurta kaivosyhtiötä ja etsii keinot vaikuttaa. Kirjassa muotoutuu tarina siitä, miten Riikka Karppinen kasvaa ja saa entistä enemmän sanansijaa, miten media viimein kiinnostuu ja miten Viiankiaapa nousee suuremman yleisön tietoisuuteen.
Jos Viiankiaapa on ollut Riikka Karppisen elämässä tavalla tai toisella läsnä jokaisena päivänä, on se vahvasti läsnä myös Karppisen elämäkertateoksessa. Vaikka Karppisen tie vie Helsinkiin, hän palaa suolle yhä uudelleen ja ajatuksissa suoalue suojelutarpeineen on esillä jatkuvasti.
Sodankylän Jeanne d'Arc – Riikka Karppisen tie vaikuttajaksi on vaikuttava elämäkertateos, jonka keskiössä on Riikka Karppinen, luonnonsuojelija ja aktiivinen toimija. Luonnonsuojelun lisäksi teokseen rakentuu vahvaa tematiikkaa esimerkiksi yhteiskunnallisella tasolla: lukijalle tarjotaan kuvaa muun muassa siitä, miten ympäristökysymysten painoarvo on Karppisen vaikuttajataipaleen aikana kasvanut ja minkälaisia poliittisia maailmoja Karppinen on tiellään kohdannut.
Karppisesta rakentuu kuva analyyttisena henkilönä, joka paneutuu tehtäviinsä tarmokkaasti. Yhtenä vaikuttimena lienee ollut se, että hän ei ole ollut valmiiksi vaikutusvaltainen vaan on joutunut rakentamaan vakuuttavuutensa ahkeruudellaan ja asiantuntemuksellaan. Koskettavaa ja ravistelevaa Karppisen tarinassa on sekin, miten hän on joutunut taistelemaan myös syrjintää ja epätasa-arvoa vastaan. Yhteiskunnallisesti merkittävä tarina muistuttaakin siitä, ette me emme Suomessa vieläkään ole valmiita tasa-arvoasioissa vaan työsarkaa riittää edelleen.
Sodankylän Jeanne d'Arc – Riikka Karppisen tie vaikuttajaksi on elämäntarina ja puheenvuoro, jonka äärelle kannustan oikeastaan kenet tahansa. Se antaa muistutuksen musta-valkoisen ajattelun haitallisuudesta ja todellisen keskustelemisen tärkeydestä samoin kuin luontoarvojen kunnioittamisen tarpeellisuudesta. Näinä aikoina nuo kaikki teemat ovat tärkeitä ja on hyvä, jos lukija päätyy niitä tämän vaikuttajatarinan äärellä pohtimaan.
Helmet 2021: 26. Elämäkerta henkilöstä, joka on elossa.
Keski-kirjastot 2021: 5. Kirja kertoo henkilöstä, jota olet joskus ihaillut (ja ihailen edelleen).
Tämä kiinnostaa kovasti. Kiitos vinkistä.
VastaaPoistaSuosittelen tätä lämpimästi, Mai!
PoistaOnpas kirjalla hieno nimi. Pannaan muistiin. :)
VastaaPoistaNimi on hieno mutta niin on sisältökin. Kannattaa panna muistiin. :)
Poista