Siirry pääsisältöön

Riikka Karppinen ja Joonas Lehtonen: Sodankylän Jeanne d'Arc

Keväisin aapa muuttui laajaksi järveksi, ja känkkyräiset männyt ja kitukoivut näyttivät kasvavan keskeltä kirkasta vettä. Äänimaailma oli massiivinen: kurkien huuto, kuovien ujellus ja liron sirkeä viserrys, kun se toisteli omaa nimeään. Se oli elävämpää kuin yksikään näkemäni television luontodokumentti. Suokukot teatraalisissa kaulureissaan olivat kuin Afrikan savannilta, jota syksyisin Viiankiaavan okranväriseksi värjäytyvät niittypellot myös mielestäni muistuttivat. Ihmeellisin oli taivaanvuohen soidinlento. Jokainen terävä syöksy oli kuin lampaanmääkäisy, kun pyrstösulat räpättivät epätasaisina tuulessa. En ollut koskaan aiemmin kuullut sellaista. Se oli ihmeellistä – että pitkosten kautta kotikylääni avautui paratiisi. Että minun kotonani oli niin kaunista.

Riikka Karppinen ja Joonas Lehtonen:
Sodankylän Jeanne d'Arc –
Riikka Karppisen tie vaikuttajaksi
Tammi 2021
304 sivua
äänikirjan lukijat Saara Lehtonen ja Riikka Karppinen
kesto 11 t 45 min

Vaikuttaja ja aktivisti Riikka Karppinen on tullut julkisuudessa esiin erityisesti kotikylänsä suoalueen suojelijana. Kun Karppinen oli kymmenenvuotias, alkoi lähistöllä sijaitsevalla Viiankiaavan suolla malminetsintä. Lapsuus loppui siihen, ja malminetsinnän seurauksena nuori koululainen alkoi taistella Natura-suojellun suon puolesta.

Siitä hetkestä lähtien Viiankiaapa on ollut, tavalla tai toisella, elämässäni sen jokaisena päivänä.

Ja mihin kaikkeen tuo vapaaehtoisesti mutta toisaalta pakotettuna omaksi otettu tehtävä on vienytkään. Karppinen on ollut esillä mediassa niin Suomessa kuin maailmalla, vieraillut valtakunnan kärkipoliitikkojen pakeilla, esiintynyt dokumenttielokuvassa ja hakeutunut politiikkaan. Tätä kuvaa seikkaperäisesti ja kronologisesti Riikka Karppisen ja Joonas Lehtosen teos Sodankylän Jeanne d'Arc – Riikka Karppisen tie vaikuttajaksi.

Kaiken Karppisen vaikuttamistyön pontimena on ollut Viiankiaapa, kaksinkertaisesti suojeltu kotisuo, jota "on luonnehdittu Suomen luontoarvoiltaan rikkaimmaksi aapasuoksi". Ulkomaiselle kaivosyhtiölle maa-alueen merkitys muodostuu muista asioista kuin luontoarvoista, se on jo alakoulua käyvälle Riikka Karppiselle selvää. Niinpä pieni sodankyläläistyttö asettuu vastustamaan suurta kaivosyhtiötä ja etsii keinot vaikuttaa. Kirjassa muotoutuu tarina siitä, miten Riikka Karppinen kasvaa ja saa entistä enemmän sanansijaa, miten media viimein kiinnostuu ja miten Viiankiaapa nousee suuremman yleisön tietoisuuteen.

Jos Viiankiaapa on ollut Riikka Karppisen elämässä tavalla tai toisella läsnä jokaisena päivänä, on se vahvasti läsnä myös Karppisen elämäkertateoksessa. Vaikka Karppisen tie vie Helsinkiin, hän palaa suolle yhä uudelleen ja ajatuksissa suoalue suojelutarpeineen on esillä jatkuvasti.

Sodankylän Jeanne d'Arc – Riikka Karppisen tie vaikuttajaksi on vaikuttava elämäkertateos, jonka keskiössä on Riikka Karppinen, luonnonsuojelija ja aktiivinen toimija. Luonnonsuojelun lisäksi teokseen rakentuu vahvaa tematiikkaa esimerkiksi yhteiskunnallisella tasolla: lukijalle tarjotaan kuvaa muun muassa siitä, miten ympäristökysymysten painoarvo on Karppisen vaikuttajataipaleen aikana kasvanut ja minkälaisia poliittisia maailmoja Karppinen on tiellään kohdannut.

Karppisesta rakentuu kuva analyyttisena henkilönä, joka paneutuu tehtäviinsä tarmokkaasti. Yhtenä vaikuttimena lienee ollut se, että hän ei ole ollut valmiiksi vaikutusvaltainen vaan on joutunut rakentamaan vakuuttavuutensa ahkeruudellaan ja asiantuntemuksellaan. Koskettavaa ja ravistelevaa Karppisen tarinassa on sekin, miten hän on joutunut taistelemaan myös syrjintää ja epätasa-arvoa vastaan. Yhteiskunnallisesti merkittävä tarina muistuttaakin siitä, ette me emme Suomessa vieläkään ole valmiita tasa-arvoasioissa vaan työsarkaa riittää edelleen.

Sodankylän Jeanne d'Arc – Riikka Karppisen tie vaikuttajaksi on elämäntarina ja puheenvuoro, jonka äärelle kannustan oikeastaan kenet tahansa. Se antaa muistutuksen musta-valkoisen ajattelun haitallisuudesta ja todellisen keskustelemisen tärkeydestä samoin kuin luontoarvojen kunnioittamisen tarpeellisuudesta. Näinä aikoina nuo kaikki teemat ovat tärkeitä ja on hyvä, jos lukija päätyy niitä tämän vaikuttajatarinan äärellä pohtimaan.

Helmet 2021: 26. Elämäkerta henkilöstä, joka on elossa.

Keski-kirjastot 2021: 5. Kirja kertoo henkilöstä, jota olet joskus ihaillut (ja ihailen edelleen).

Kommentit

 1. Tämä kiinnostaa kovasti. Kiitos vinkistä.

  VastaaPoista
 2. Onpas kirjalla hieno nimi. Pannaan muistiin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimi on hieno mutta niin on sisältökin. Kannattaa panna muistiin. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on