Siirry pääsisältöön

Riikka Karppinen ja Joonas Lehtonen: Sodankylän Jeanne d'Arc

Keväisin aapa muuttui laajaksi järveksi, ja känkkyräiset männyt ja kitukoivut näyttivät kasvavan keskeltä kirkasta vettä. Äänimaailma oli massiivinen: kurkien huuto, kuovien ujellus ja liron sirkeä viserrys, kun se toisteli omaa nimeään. Se oli elävämpää kuin yksikään näkemäni television luontodokumentti. Suokukot teatraalisissa kaulureissaan olivat kuin Afrikan savannilta, jota syksyisin Viiankiaavan okranväriseksi värjäytyvät niittypellot myös mielestäni muistuttivat. Ihmeellisin oli taivaanvuohen soidinlento. Jokainen terävä syöksy oli kuin lampaanmääkäisy, kun pyrstösulat räpättivät epätasaisina tuulessa. En ollut koskaan aiemmin kuullut sellaista. Se oli ihmeellistä – että pitkosten kautta kotikylääni avautui paratiisi. Että minun kotonani oli niin kaunista.

Riikka Karppinen ja Joonas Lehtonen:
Sodankylän Jeanne d'Arc –
Riikka Karppisen tie vaikuttajaksi
Tammi 2021
304 sivua
äänikirjan lukijat Saara Lehtonen ja Riikka Karppinen
kesto 11 t 45 min

Vaikuttaja ja aktivisti Riikka Karppinen on tullut julkisuudessa esiin erityisesti kotikylänsä suoalueen suojelijana. Kun Karppinen oli kymmenenvuotias, alkoi lähistöllä sijaitsevalla Viiankiaavan suolla malminetsintä. Lapsuus loppui siihen, ja malminetsinnän seurauksena nuori koululainen alkoi taistella Natura-suojellun suon puolesta.

Siitä hetkestä lähtien Viiankiaapa on ollut, tavalla tai toisella, elämässäni sen jokaisena päivänä.

Ja mihin kaikkeen tuo vapaaehtoisesti mutta toisaalta pakotettuna omaksi otettu tehtävä on vienytkään. Karppinen on ollut esillä mediassa niin Suomessa kuin maailmalla, vieraillut valtakunnan kärkipoliitikkojen pakeilla, esiintynyt dokumenttielokuvassa ja hakeutunut politiikkaan. Tätä kuvaa seikkaperäisesti ja kronologisesti Riikka Karppisen ja Joonas Lehtosen teos Sodankylän Jeanne d'Arc – Riikka Karppisen tie vaikuttajaksi.

Kaiken Karppisen vaikuttamistyön pontimena on ollut Viiankiaapa, kaksinkertaisesti suojeltu kotisuo, jota "on luonnehdittu Suomen luontoarvoiltaan rikkaimmaksi aapasuoksi". Ulkomaiselle kaivosyhtiölle maa-alueen merkitys muodostuu muista asioista kuin luontoarvoista, se on jo alakoulua käyvälle Riikka Karppiselle selvää. Niinpä pieni sodankyläläistyttö asettuu vastustamaan suurta kaivosyhtiötä ja etsii keinot vaikuttaa. Kirjassa muotoutuu tarina siitä, miten Riikka Karppinen kasvaa ja saa entistä enemmän sanansijaa, miten media viimein kiinnostuu ja miten Viiankiaapa nousee suuremman yleisön tietoisuuteen.

Jos Viiankiaapa on ollut Riikka Karppisen elämässä tavalla tai toisella läsnä jokaisena päivänä, on se vahvasti läsnä myös Karppisen elämäkertateoksessa. Vaikka Karppisen tie vie Helsinkiin, hän palaa suolle yhä uudelleen ja ajatuksissa suoalue suojelutarpeineen on esillä jatkuvasti.

Sodankylän Jeanne d'Arc – Riikka Karppisen tie vaikuttajaksi on vaikuttava elämäkertateos, jonka keskiössä on Riikka Karppinen, luonnonsuojelija ja aktiivinen toimija. Luonnonsuojelun lisäksi teokseen rakentuu vahvaa tematiikkaa esimerkiksi yhteiskunnallisella tasolla: lukijalle tarjotaan kuvaa muun muassa siitä, miten ympäristökysymysten painoarvo on Karppisen vaikuttajataipaleen aikana kasvanut ja minkälaisia poliittisia maailmoja Karppinen on tiellään kohdannut.

Karppisesta rakentuu kuva analyyttisena henkilönä, joka paneutuu tehtäviinsä tarmokkaasti. Yhtenä vaikuttimena lienee ollut se, että hän ei ole ollut valmiiksi vaikutusvaltainen vaan on joutunut rakentamaan vakuuttavuutensa ahkeruudellaan ja asiantuntemuksellaan. Koskettavaa ja ravistelevaa Karppisen tarinassa on sekin, miten hän on joutunut taistelemaan myös syrjintää ja epätasa-arvoa vastaan. Yhteiskunnallisesti merkittävä tarina muistuttaakin siitä, ette me emme Suomessa vieläkään ole valmiita tasa-arvoasioissa vaan työsarkaa riittää edelleen.

Sodankylän Jeanne d'Arc – Riikka Karppisen tie vaikuttajaksi on elämäntarina ja puheenvuoro, jonka äärelle kannustan oikeastaan kenet tahansa. Se antaa muistutuksen musta-valkoisen ajattelun haitallisuudesta ja todellisen keskustelemisen tärkeydestä samoin kuin luontoarvojen kunnioittamisen tarpeellisuudesta. Näinä aikoina nuo kaikki teemat ovat tärkeitä ja on hyvä, jos lukija päätyy niitä tämän vaikuttajatarinan äärellä pohtimaan.

Helmet 2021: 26. Elämäkerta henkilöstä, joka on elossa.

Keski-kirjastot 2021: 5. Kirja kertoo henkilöstä, jota olet joskus ihaillut (ja ihailen edelleen).

Kommentit

 1. Tämä kiinnostaa kovasti. Kiitos vinkistä.

  VastaaPoista
 2. Onpas kirjalla hieno nimi. Pannaan muistiin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimi on hieno mutta niin on sisältökin. Kannattaa panna muistiin. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse