Siirry pääsisältöön

Jack Meggitt-Phillips: Hirviö ja Helmikki

'Sanoin, että haluan syödä lapsen!' hirviö jylisi. 'Tahdon tietää, miltä lapsi maistuu. Haluan mehevän ja pulskan lapsukaisen. Haluan ahmaista sen yhtenä liukkaana ja litisevänä suupalana.' 

Jack Meggitt-Phillips: Hirviö ja Helmikki
WSOY 2021
alkuteos The Beast and the Bethany 2020
kuvittanut Isabelle Follath
suomentanut Marja Helanen
249 sivua

Jack Meggitt-Phillipsin esikoisteos aloittaa kirjasarjan hirviöstä, joka syö kaiken eteensä sattuvan ja suoltaa sisuksistaan esineitä, ja Helmikki-tytöstä, joka viis veisaa hirviöstä. Warner Bros on ostanut kirjan elokuvaoikeudet.

Hirviö asustelee 511-vuotiaan Ebenezer Pinsetin ullakolla ja on isäntänsä ikuisen elämän salaisuus. Hirviö vaatii Ebenezeriä tuomaan ruoakseen milloin mitäkin ja antaa vastalahjaksi tinktuuraa, joka pitää Ebenezerin nuorena ja komeana. Eräänä päivänä hirviö esittää kuitenkin ennenkuulumattoman vaatimuksen: hän haluaa syödä lapsen, ja vasta lapsen syötyään hän suostuu antamaan Ebenezerille tämän janoamaa tinktuuraa.

Tässä kohtaa kuvioon astuu Helmikki, jonka Ebenezer löytää lastenkodista ja ottaa luokseen. Tyttö on miehen mielestä niin ärsyttävä, että joutaakin päätyä hirviön kitaan. Niin Helmikki asettuu Pinsetin 15-kerrokseen taloon ja tutustuu hirviöön tietämättä, minkälaista kohtaloa hänelle on kaavailtu.

Helmikin silmät tuikkivat pahankurisesti, kun hän katsoi Ebenezeriä. Tyttö arvioi uusinta uhriaan ja mietti, miten monin tavoin hän voisi tätä piinata.

Kuvio ei tietenkään etene aivan suunnitelmien mukaan, ja Ebenezerin, Helmikin ja hirviön lisäksi mukaan vyyhteen kietoutuu esimerkiksi opportunistinen orpokodin johtaja ja eräs lintukauppias. Helmikin raivostuttavan pinnan alta näkyy pilkahduksia menetyksiä kokeneesta tytöstä ja Ebenezeristä puolestaan alkaa kuoriutua esiin tunteita.

Hirviö ja Helmikki on kiehtova kirjasarjan avausosa, jonka maailma vie mukanaan. Luimme kirjaa 7-vuotiaan kanssa iltaisin, ja vaikka tarinaan sisältyy myös jännittäviä elementtejä, ei se lapsen mielestä ollut liian jännittävä eikä vaikuttanut yöuniin. "Tykkäsin, koska se oli niin hauska", lapsi totesi, kun olimme lukeneet kirjan loppuun.

Hauskoja hetkiä Hirviö ja Helmikki tosiaan tarjoaa. Helmikki on mainio hahmo ja sanailu on hupaisaa. Toisaalta Helmikki on myös hahmo, jonka kohtalo mietityttää – 7-vuotiasta jäi mietityttämään se, miten Helmikki oli menettänyt vanhempansa ja kaipasi heitä. 

Helmikki ja hirviö sopii hyvin kouluikäisille, mutta herkälle lukijalle se saattaa olla turhan jännittävä. Mukaansa tempaava tarina joka tapauksessa on, eikä tylsiä hetkiä tarvitse pelätä.

Helmikki ja hirviö on luettu myös Siniset helmet -blogissa.

Kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta!

Helmet 2021: 14. Kirja on osa kirjasarjaa.

Keski-kirjastot 2021: 29. Lue kirjaa ääneen (toiselle).

Kommentit

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on