Siirry pääsisältöön

Jack Meggitt-Phillips: Hirviö ja Helmikki

'Sanoin, että haluan syödä lapsen!' hirviö jylisi. 'Tahdon tietää, miltä lapsi maistuu. Haluan mehevän ja pulskan lapsukaisen. Haluan ahmaista sen yhtenä liukkaana ja litisevänä suupalana.' 

Jack Meggitt-Phillips: Hirviö ja Helmikki
WSOY 2021
alkuteos The Beast and the Bethany 2020
kuvittanut Isabelle Follath
suomentanut Marja Helanen
249 sivua

Jack Meggitt-Phillipsin esikoisteos aloittaa kirjasarjan hirviöstä, joka syö kaiken eteensä sattuvan ja suoltaa sisuksistaan esineitä, ja Helmikki-tytöstä, joka viis veisaa hirviöstä. Warner Bros on ostanut kirjan elokuvaoikeudet.

Hirviö asustelee 511-vuotiaan Ebenezer Pinsetin ullakolla ja on isäntänsä ikuisen elämän salaisuus. Hirviö vaatii Ebenezeriä tuomaan ruoakseen milloin mitäkin ja antaa vastalahjaksi tinktuuraa, joka pitää Ebenezerin nuorena ja komeana. Eräänä päivänä hirviö esittää kuitenkin ennenkuulumattoman vaatimuksen: hän haluaa syödä lapsen, ja vasta lapsen syötyään hän suostuu antamaan Ebenezerille tämän janoamaa tinktuuraa.

Tässä kohtaa kuvioon astuu Helmikki, jonka Ebenezer löytää lastenkodista ja ottaa luokseen. Tyttö on miehen mielestä niin ärsyttävä, että joutaakin päätyä hirviön kitaan. Niin Helmikki asettuu Pinsetin 15-kerrokseen taloon ja tutustuu hirviöön tietämättä, minkälaista kohtaloa hänelle on kaavailtu.

Helmikin silmät tuikkivat pahankurisesti, kun hän katsoi Ebenezeriä. Tyttö arvioi uusinta uhriaan ja mietti, miten monin tavoin hän voisi tätä piinata.

Kuvio ei tietenkään etene aivan suunnitelmien mukaan, ja Ebenezerin, Helmikin ja hirviön lisäksi mukaan vyyhteen kietoutuu esimerkiksi opportunistinen orpokodin johtaja ja eräs lintukauppias. Helmikin raivostuttavan pinnan alta näkyy pilkahduksia menetyksiä kokeneesta tytöstä ja Ebenezeristä puolestaan alkaa kuoriutua esiin tunteita.

Hirviö ja Helmikki on kiehtova kirjasarjan avausosa, jonka maailma vie mukanaan. Luimme kirjaa 7-vuotiaan kanssa iltaisin, ja vaikka tarinaan sisältyy myös jännittäviä elementtejä, ei se lapsen mielestä ollut liian jännittävä eikä vaikuttanut yöuniin. "Tykkäsin, koska se oli niin hauska", lapsi totesi, kun olimme lukeneet kirjan loppuun.

Hauskoja hetkiä Hirviö ja Helmikki tosiaan tarjoaa. Helmikki on mainio hahmo ja sanailu on hupaisaa. Toisaalta Helmikki on myös hahmo, jonka kohtalo mietityttää – 7-vuotiasta jäi mietityttämään se, miten Helmikki oli menettänyt vanhempansa ja kaipasi heitä. 

Helmikki ja hirviö sopii hyvin kouluikäisille, mutta herkälle lukijalle se saattaa olla turhan jännittävä. Mukaansa tempaava tarina joka tapauksessa on, eikä tylsiä hetkiä tarvitse pelätä.

Helmikki ja hirviö on luettu myös Siniset helmet -blogissa.

Kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta!

Helmet 2021: 14. Kirja on osa kirjasarjaa.

Keski-kirjastot 2021: 29. Lue kirjaa ääneen (toiselle).

Kommentit

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kirjabloggaajien klassikkohaaste, osa 13 – ilmoittaudu mukaan!

Klassikkohaasteen logo: Niina T. Kirjabloggaajien klassikkohaaste lähestyy taas! Haasteen kolmastoista osa on vuorossa heinäkuun viimeisenä päivänä, joten aikaa klassikon lukemiseen on kosolti – nyt siis valikoimaan, mikä kirja sopivasti kutkuttaa ja houkuttaa!  Klassikkohaasteen viralliset säännöt: 1. Valitse klassikko, jonka olet jo pitkään halunnut lukea, ja ilmoita valinnastasi tämän postauksen kommenttikenttään. (Voit myös vain ilmoittaa osallistumisestasi haasteeseen ja päättää klassikon myöhemmin.) 2. Lue valitsemasi klassikko. 3. Kirjoita postaus lukemastasi klassikosta ja julkaise postauksesi 31.7.2021. Linkitä postauksesi koontipostaukseen, jonka julkaisen blogissani edellisenä päivänä. 4. Kehu itseäsi: selätit klassikon - ja ehkä jopa nautit siitä! 5. Toista kohta neljä useasti! Voit osallistua myös ilman blogia. Jätä silloin tieto lukemastasi klassikosta haasteen koontipostaukseen ja kerro ajatuksesi kirjasta. Somessa käytetään tunnistetta  #klassikkohaaste . Haasteeseen vo

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy