Siirry pääsisältöön

Ilona Tuominen: Ja jollen sinua saa

Riia sulki hälytyksen heti, veti kannettavan tietokoneen takaisin syliinsä ja nojautui tyynyjä vasten. Hän oli aikonut nukkua, yrittänyt nukkua, mutta sininen katse vainosi häntä pimeässä eikä antanut hänen levätä. Hän oli torkahtanut muutamaksi minuutiksi yön kylmimpänä hetkenä, juuri ennen aamun sarastusta, kuoleman tuntina, mutta muuten hän oli valvonut koko yön Nikke ja kuollut nainen seuranaan.

Ilona Tuominen: Ja jollen sinua saa
Bazar 2021
333 sivua

Ilona Tuomisen esikoisteoksen päähenkilö on opettajana työskentelevä Riia Haapakorpi, joka on hiljattain menettänyt isoäitinsä. Äitinsä Riia on menettänyt jo vuosia aiemmin, joten isoäidillä on ollut hänelle suuri merkitys. Suruaan Riia käsittelee tekemällä töitä opettajana ja käymällä treenaamassa kuntosalilla. 

Eräs kuntosalireissu saa kuitenkin järkyttävän käänteen: kotimatkalla Riian pysäyttää pariskunta, joka ihmettelee jälkiä maassa. Jäljet johtavat dramaattisen löydön äärelle, kun Riia löytää kassin, jonka sisällä on kuollut nainen – tai ainakin osia hänestä.

Alkuun kaikki vaikuttaa sattumalta, mutta pian ruumiita alkaa löytyä lisää ja pian selviää, että kammottavilla surmilla on jonkinlainen yhteys Riiaan. Seuraa ajanjakso, jolloin Riia yrittää keskittyä töihinsä ja arkeen mutta tekee samalla tiivistä yhteistyötä poliisin kanssa ja saa tukea läheisiltään, jotka ovat naisesta huolissaan ehkä enemmän kuin tämä itse huomaa olla. Surmatyöt palauttavat Riian mieleen äidin kuoleman ja ajavat hänet käsittelemään myös nuoruudessa kohdattua väkivaltaa, joka on jättänyt mieleen syyllisyyttä.

Ja jollen sinua saa on tunnelmaltaan intensiivinen. Liikkeelle päästyä tarina vie mukanaan ja juonenkäänteet kutkuttavat sen verran, että kirjan äärelle paluuta huomaa jopa odottavansa. Koukuttamisen taito Ilona Tuomisella selvästi on hallussa!

Intensiteetti jossain määrin hälvenee loppua kohden. Lisäksi loppuosaa vaivaa eräänlainen epäuskottavuus ja toisaalta en pidä aivan tarpeellisena tarinaan rakennettua romanttista viritystä. Viihdyttävää luettavaa tämä esikoinen kuitenkin trillereiden ystäville tarjoaa. Tosin herkkien sielujen iltalukemiseksi en tätä välttämättä suosittele, sen verran karmivaa meno paikoin on.

Ja jollen sinua saa muualla: Älä ota sitä niin vakavasti.

Helmet 2021: 2. Kirjan on kirjoittanut opettaja.

Kommentit

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on