Valinnan vapaus on askarruttanut pitkään filosofeja, psykologeja, kulttuurintutkijoita ja nykyisin myös aivotutkijoita. Missä määrin ihminen on vapaa valitsemaan – elämmehän monenlaisten rajoitusten verkostossa. Ihminen toimii myös aina esimerkiksi kehonsa ja mielensä asettamissa rajoissa. Lisäksi ihminen on tapojensa orja, vaikka tietääkin, että voi muuttaa niitä.
Helposti sitä ajattelee, että mitä antia voisi olla kirjalla, joka käsittelee valintoja. Suurimmat elämänvalinnat on jo tehty eikä päivittäisiin valintoihin tarvita apua. Niinköhän?
Satu Pihlajan Valinnan paikka -tietokirjalle kannattaa antaa mahdollisuus. Teoksessa tarkastellaan valintojen tekemistä monipuolisesti ja silmiä avaavasti. Ensimmäinen yllätys on se, että Cambridgen yliopiston tutkijoiden arvion mukaan ihminen tekee keskimäärin 35 000 päätöstä päivässä. Sehän on suunnaton lukema! Lienee siis todellakin tarpeen päättää valita luettavaksi kirja, joka liittyy hyvin vahvasti jokapäiväiseen elämään.
Erikoispsykologi käsittelee valintoja monesta näkökulmasta ja uskon teoksella olevan paljon annettavaa oikeastaan kenelle tahansa. Pihlaja tuo esille valintojen taustalla vaikuttavia tekijöitä ja puntaroi esimerkiksi vapaan tahdon ja valinnanvapauden problematiikkaa. Niinpä sen sijaan, että keskitymme moittimaan itseämme suklaapatukkaan sortumisesta, olisi hyvä pysähtyä pohtimaan, minkälaiset tekijät sortumiseen lopulta ajoivat.
Sujuvasti kirjoitettu kirja tarjoaa selkeän tiedon ohella runsaasti harjoituksia, joiden äärelle on hyvä palata uudelleenkin. Teoksen sisältö innostaa katsomaan omia toimia uusin silmin muutenkin kuin konkreettisten valintojen näkökulmasta. Valinnat ovat lopulta paljon muutakin kuin päätös siitä, syökö suklaapatukan vai ei.
Helmet 2021: 33. Kirjassa opetetaan jokin taito.
Kommentit
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!
Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.