Siirry pääsisältöön

Satu Pihlaja: Valinnan paikka

Valinnan vapaus on askarruttanut pitkään filosofeja, psykologeja, kulttuurintutkijoita ja nykyisin myös aivotutkijoita. Missä määrin ihminen on vapaa valitsemaan – elämmehän monenlaisten rajoitusten verkostossa. Ihminen toimii myös aina esimerkiksi kehonsa ja mielensä asettamissa rajoissa. Lisäksi ihminen on tapojensa orja, vaikka tietääkin, että voi muuttaa niitä.

Satu Pihlaja: Valinnan paikka
Atena 2021
239 sivua

Helposti sitä ajattelee, että mitä antia voisi olla kirjalla, joka käsittelee valintoja. Suurimmat elämänvalinnat on jo tehty eikä päivittäisiin valintoihin tarvita apua. Niinköhän?

Satu Pihlajan Valinnan paikka -tietokirjalle kannattaa antaa mahdollisuus. Teoksessa tarkastellaan valintojen tekemistä monipuolisesti ja silmiä avaavasti. Ensimmäinen yllätys on se, että Cambridgen yliopiston tutkijoiden arvion mukaan ihminen tekee keskimäärin 35 000 päätöstä päivässä. Sehän on suunnaton lukema! Lienee siis todellakin tarpeen päättää valita luettavaksi kirja, joka liittyy hyvin vahvasti jokapäiväiseen elämään.

Erikoispsykologi käsittelee valintoja monesta näkökulmasta ja uskon teoksella olevan paljon annettavaa oikeastaan kenelle tahansa. Pihlaja tuo esille valintojen taustalla vaikuttavia tekijöitä ja puntaroi esimerkiksi vapaan tahdon ja valinnanvapauden problematiikkaa. Niinpä sen sijaan, että keskitymme moittimaan itseämme suklaapatukkaan sortumisesta, olisi hyvä pysähtyä pohtimaan, minkälaiset tekijät sortumiseen lopulta ajoivat.

Sujuvasti kirjoitettu kirja tarjoaa selkeän tiedon ohella runsaasti harjoituksia, joiden äärelle on hyvä palata uudelleenkin. Teoksen sisältö innostaa katsomaan omia toimia uusin silmin muutenkin kuin konkreettisten valintojen näkökulmasta. Valinnat ovat lopulta paljon muutakin kuin päätös siitä, syökö suklaapatukan vai ei.

Helmet 2021: 33. Kirjassa opetetaan jokin taito.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on